Tahukah anda bahawa dianggarkan sebanyak 34% sumber makanan mempunyai kesan positif atau negatif terhadap kanser?
Suatu kajian di Universiti Harvard ini mendapati 3 jenis makanan yg sangat jarang diambil tetapi sebenarnya sangat baik untuk penyakit kanser iaitu:
· Kale – ia mempunyai antioksidan yang boleh menghentikan kanser.
· Kunyit – mempunyai paras antioksidan tertinggi berbanding sumber rempah lain yg biasanya ada di pasaraya.
· Flax dan Chia Seed – sumber Omega-3 yang murah. Omega-3 membantu mengurangkan implikasi penyakit kanser.
Kesimpulannya, pesakit kanser seharusnya mengambil sumber makanan yg mengandungi antioksidan yg tinggi bagi melawan sel-sel kanser yang semakin menular di dalam diri mereka. Walaupun ia tidak mampu untuk menyembuhkan penyakit kanser 100%, namun ia memberikan peluang untuk pesakit kanser berasa sihat dan menjalani kehidupan yang indah dengan lebih lama lagi.
No comments:
Post a Comment