PUNCA SINDROM MEROYAN DI KALANGAN WANITA BERPANTANG & CARA MENYELESAIKANNYA

Tahukah anda bahawa purata 40-80% wanita yg baru melahirkan bayi menghadapi sindrom 'baby blues'? Antara simptom baby blues ni adalah perasaan yg terganggu, berasa sedih, hilang keyakinan diri, sentiasa risau & keletihan. Biasanya sindrom baby blues ni akan berlaku selama beberapa hari pada minggu pertama selepas melahirkan.

Baby blues adalah agak normal berlaku di kalangan ibu yg baru melahirkan. Namun, apa yg membahayakan adalah, sindrom baby blues ini boleh bertukar menjadi Postpartum Depression (PPD) ataupun apa yg orang Melayu panggil sebagai MEROYAN.

Ada banyak faktor sebenarnya yg boleh menjadikan seorang ibu baru bersalin itu mengalami PPD atau meroyan. Antaranya:

😣 Stress atau kemurungan sejak kehamilan lagi. Kemungkinan disebabkan oleh masalah atau tekanan perasaan yg dihadapi atau kandungan yg bermasalah.
😣 Kehamilan yg sukar - mungkin kesunyian atau tidak mendapat sokongan orang sekeliling.
😣 Masalah atau komplikasi sewaktu melahirkan.
😣 Melahirkan bayi pra-matang atau sebelum waktu yg dijangkakan.
😣 Mempunyai sejarah pernah menghadapi masalah depresi sebelumnya.
😣 Masalah penyusuan bayi.
😣 Bayi banyak meragam - colic, alergik, mempunyai masalah kesihatan atau kerap menangis.
😣 Mempunyai masalah peribadi.
😣 Merasa diri tidak layak menjadi ibu.
😣 Kelahiran/kandungan yg tidak diingini.
😣 Mendapat tekanan dari keluarga atau orang sekeliling.
😣 Tidak mendapat sokongan atau bantuan dari pasangan, ahli keluarga & rakan terdekat.
😣 Pemakanan yg tidak menentu serta kurang nutrisi.

Bukan semua wanita yg menghadapi faktor-faktor di atas berisiko untuk menghadapi PPD. Tetapi, apabila keadaan berlarutan serta ibu tersebut tidak mempunyai kekuatan yg utuh, maka risiko untuk mengalami sindrom PPD atau meroyan ini akan semakin meningkat.

Apakah tanda-tanda ibu yg mengalami PPD atau meroyan? Antaranya:

😓 Kerap menangis secara tiba-tiba.
😓 Lebih banyak menyendiri & tidak bercakap/bergaul dengan orang sekeliling.
😓 Sukar untuk tidur.
😓 Tidak mempedulikan bayinya.
😓 Mudah marah atau melenting.
😓 Hilang selera makan.
😓 Berat badan susut secara mendadak.

Bagaimanakah kita sebagai ahli keluarga, rakan atau masyarakat sekeliling boleh membantu ibu PPD atau meroyan?

✔ Sentiasa cuba dekati mereka. Pujuk mereka untuk meluahkan perasaan yg terpendam.
✔ Jangan biarkan mereka bersendirian. Ajak mereka berbual-bual.
✔ Bantu sediakan makanan yg berkhasiat.
✔ Bantu mereka menjaga bayi atau apa-apa yg memudahkan urusan mereka.
✔ Elakkan memberi pendapat atau pandangan yg boleh menambahkan lagi masalah/kesedihan mereka.
✔ Berikan kata-kata semangat & sentiasa mengingatkan mereka bahawa Yg Maha Esa sentiasa ada bersama mereka untuk mengurangkan tekanan atau masalah yg dihadapi.
✔ Cadangkan kepada mereka atau berikan mereka supplemen yg boleh membantu memberikan tenaga agar tidak kelesuan, boleh membantu menghasilkan susu yg secukupnya untuk bayi serta boleh menceriakan semula mood mereka. Contohnya, Set Berpantang Shaklee yg lengkap untuk keperluan nutrisi ibu & bayi yg sedang berpantang & menyusukan bayi.

Bagaimana Set Berpantang Shaklee boleh membantu ibu berpantang & sekaligu mengelakkan masalah PPD atau meroyan?

Set Berpantang Shaklee mengandungi nutrisi lengkap yg diperlukan oleh ibu yg baru sahaja melahirkan bayi. Ia sekaligus membantu ibu menjayakan penyusuan bayi dengan lebih mudah. Antara yg terkandung dalam Set Berpantang Shaklee:

👉 VITALEA WITH IRON
Vitalea adalah multivitamin lengkap yg membantu badan ibu jadi cergas & bertenaga. Juga untuk mengelakkan ibu berasa letih & lesu akibat jadual tidur yg tidak menentu.

👉ESP (PROTEIN SHAKE)
Shake protein ini sangat-sangat membantu untuk memberikan tenaga kepada ibu, membantu mengenyangkan perut ibu yg sering lapar tanpa menggemukkan serta menjadi milkbooster supaya susu ibu menjadi lebih pekat & bayi pun akan lebih cepat kenyang & tidur lena.

👉VITA C PLUS
Ibu berpantang DILARANG untuk jatuh sakit. Antibodi & sistem imun ibu haruslah kuat supaya tidak mudah jatuh sakit. Ibu yg demam & mudah sakit akan mudah juga 'menyalurkan' virus kepada bayi serta mengurangkan nutrisi susu badan yg diberikan kepada bayi. Jatuh sakit juga boleh menjadikan ibu lebih mudah lesu & tertekan. Vitamin C membantu menguatkan sistem imun ibu berpantang agar tidak mudah jatuh sakit. Malah, ia juga membantu mempercpatkan pemulihan luka bersalin sama ada secara normal mahupun czer.

👉 OSTEMATRIX
Pil kalsium + Vitamin D + Magnesium ini sangat-sangat penting bagi ibu; khususnya untuk melegakan sakit-sakit badan akibat posisi penyusuan. Ia juga membantu ibu mendapatkan tidur yg berkualiti walaupun tidak cukup. Yg paling utama, ia membantu mengelakkan risiko osteoperosis bagi si ibu yg telah banyak kehilangan kalsium dalam tulang akibat haid, kehamilan & penyusuan bayi.

👉ZINC COMPLEX
Zinc amat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka. Ia juga membantu mengembalikan semula kestabilan hormon, mengurangkan masalah rambut gugur serta kuku rapuh selepas bersalin.

Saya dulu pun mula jatuh chenta dengan Shaklee tau. Memang berbeza kesannya pada kecergasan badan, mood & penyusuan. 😉

Nak pengalaman berpantang yg berbeza? Meh ambil Set Berpantang Shaklee dengan saya. Pasti berbeza!

IRDA
014-984 0240
Pengedar Shaklee Pro Anda.

TIPS ELAKKAN DEMAM & MUDAH JATUH SAKIT

Perasan tak cuaca kat Malaysia sekarang ni macam pelik-pelik je? Kejap panas sangat, kejap hujan lebat tak berhenti berhari-hari. Sampaikan kita dah tak tau dah nak kata sekarang ni musim kering ke, musim tengkujuh ke kan? Dan bila cuaca berubah-ubah macam ni, perasan tak semakin ramai ahli keluarga & sahabat handai kita yg jatuh sakit - demam la, selsema la, batuk tak berhenti la, kan? Tapi, perasan tak, ada juga kawan-kawan kita atau kawan anak-anak kita yg tak demam pun. Elok je diorang datang kerja & sekolah. Kebal ke diorang ni?

Apa punca sebenarnya kita demam atau jatuh sakit? Kebiasannya sebab:

🤒 Serangan virus atau bakteria macam flu, denggi, chickenpox dsb.
🤒 Terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama atau terlalu panas.
🤒 Heat stroke (strok haba).
🤒 Masalah auto-immune seperti rheumatoid arthritis.
🤒 Pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Tapi kenapa, dalam situasi 'serangan' virus atau faktor cuaca yg sama, ada orang yg mudah jatuh sakit & ada yg sukar jatuh sakit?

Jawapannya, ia bergantung kepada tahap kekuatan sistem immune & antibodi kita. Demam adalah suatu reaksi badan yg normal apabila sesuatu virus atau bakteria menyerang tubuh badan kita. Tetapi, tubuh yg mempunyai sistem immune yg kuat akan mampu melawan semula serangan virus/bakteria dan seterusnya kembali sihat seperti biasa. Manakala tubuh yg mempunyai sistem immune yg rendah akan terkalah dengan serangan virus/bakteria yg datang.

So, kalau nak elakkan mudah jatuh sakit, kita perlu tingkatkan kekuatan immune & antibodi tubuh kita. Macam mana nak tingkatkan sistem immune & antibodi badan?

✔ Amalkan pemakanan yg seimbang & lengkap nutrisinya.
✔ Kerap bersenam.
✔ Tidur secukupnya.
✔ Hentikan merokok & pengambilan alkohol.
✔ Kekalkan berat badan yg ideal.
✔ Ambil supplemen yg mampu meningkatkan kekuatan sistem immune badan.

Ada ke supplemen Shaklee yg boleh bantu kuatkan sistem immune ni? Adaaaaa.. meh saya listkan:

🌿NUTRIFERON - Ini ramai yg masih belum tau ni. Sebelum nak kuatkan sistem immune, adalah lebih afdhal untuk kita kuatkan interferon kita terlebih dahulu. Kalau interferon tak kuat ni, sama macam, kita beriya bina/beli & duduk di rumah banglo mewah tapi tak pasang sistem alarm untuk beriamaran kalau pencuri oecah masuk rumah. Nutriferon mengaktifkan interferon dalam badan kita supaya badan dapat bertindak untuk berjaga-jaga SEBELUM serangan virus/bakteria terjadi. Bila interferon aktif, kalau ada virus/bakteria yg cuba untuk menyerang, interferon akan memberi 'amaran' kepada sistem immune untuk berjaga-jaga & bersedia untuk melawan serangan yg mungkin bakal berlaku.

🌿VIVIX - Ini adalah supplemen antioksida terbaik di dunia yg mampu menyahkan radikal bebas dalam badan & sekaligus menungkatkan tahap sensitiviti sistem immune badan terhadap serangan virus/bakteria. Apabila radikal bebas berkurangan, maka sel badan kita akan menjadi lebih sihat. Sel yg sihat akan menjadikan tubuh yg sihat & lebih 'kebal' dari sebarang serangan penyakit.

🌿SR VITA C PLUS & CHEWABLE VITA C PLUS - SR Vita C untuk dewasa, manakala yg Chewable pula untuk kanak-kanak. Vitamin C membantu menguatkan sistem immune badan supaya ia mampu untuk melawan apa sahaja jenis serangan virus/bakteria yg melanda badan.

🌿VITALEA WITH IRON FORMULA & CHEWABLE VITALEA FOR KIDS - Vitalea membekalkan kesemua nutrisi asas kepada badan kita. Tubuh yg mempunyai kadar nutrisi yg mencukupi adalah lebih sihat dan lebih sukar untuk diserang oleh virus/bakteria. Bagi anak-anak yg kurang gemarkan tablet chewable, boleh juga ambil Mealshakes yg lazat rasa vanilla tu.

🌿OMEGA GUARD - Omega 3 mampu meningkatkan kekuatan sistem immune tubuh kita. Apatah lagi bagi mereka yg mempunyai masalah hormon, asthma ataupun auto-immune.

Percayalah, apabila anda mula meningkatkan kekuatan sistem immune tubuh anda & seluruh keluarga anda, secara tak langsung, anda juga nanti akan dapat mengurangkan jumlah 'lawatan' ke klinik mahupun hospital. Cuti tahunan pun anda tak perlu bazirkan untuk menjaga anak-anak sakit tau. MC pun silap-silap tak perlu ambil lagi. Boleh la jimat & akhir tahun ambil cuti banyak-banyak untuk pergi holiday! Kan? 😘

Nak jimat kos perubatan keluarga? Meh hubungi saya:

IRDA
014-984 0240
Pengedar Shaklee Pro Anda

KISAH BENAR! VIVIX BANTU SEMBUHKAN LUKA ANAK KECIL

Ramai yg tanya, "boleh ke budak kecik ambil Vivix?" Jawapannya BOLEH; tapi bukan untuk diminum/dimakan lah. Tapi, boleh digunakan secara luaran. Contohnya, membantu mempercepatkan pemulihan kulit yg luka terus atau melecur. Ya betul. Punyalah hebat Vivix ni boleh membantu pemulihan sel & DNA ni. Bukan dari dalaman sahaja tau. Malah dari luaran juga.

Buktinya? Meh kita ikut kisah benar dari sahabat saya Umie dari http://www.mamaashraf.blogspot.com ni. Kisah bagaimana beliau terlah berjaya membantu sahabat beliau yg panik apabila anak kecilnya melecur teruk. Allahuakbar.

KISAH ANAK KECIL CEPAT PULIH DARI KULIT MELECUR

Assalamualaikum

Peristiwa yang saya nak cerita ni berlaku pada 10 Ogos 2016.  Waktu tu saya tengah standby nak drive keluar dari tempat parking Hotel Concorde Shah Alam. Baru lepas habis training kat Concorde Hotel.Tiba-tiba ada wassap masuk bertalu-talu.  Sapa la yang wassap ni. Terus saya amik henpon dan baca.
.
Rupa-rupanya wassap dari sahabat saya yang tengah runsing sebab anak dia baru ja melecur teruk kat kawasan muka dan leher akibat terkena air panas. Kesian sangat. Dia tanya apa patut dia buat untuk cepat sembuhkan kesan melecur kat muka anaknya.  Otak ligat memikir apa ya produk yang sesuai untuk cepat sembuhkan kesan melecur kat muka dan leher anak kawan saya ni.
.
Gambar tu waktu mula2 kena air panas. Waktu tengok gambar tu terus rasa tersayat hati ni uhuhu.... Baby kot.  Mamanya mesti la lagi sedih uhuhu... Kalau korang kat tempat dia apa yang korang rasa?  Sob3x..... Bila kena air panas tu kawan saya ni immediately apply krim herbal blend kat muka dengan badan anak dia. Kebetulan plak kawan saya ni memang selalu standby krim herbal blend kat rumah. Kesan lecur terus kering. Doktor pun terkejut kesan lecur boleh kering dalam masa sehari.

Bila kawan tanya apa patut dia buat terus saya teringat kawan saya ni pernah beli ESP dan Vivix dari saya.  Kebetulan pulak 2-3 minggu lepas ada sideline share testimoni dia buat masker untuk hilangkan kesan lecur dengan esp + Vivix.  Terus suggest kawan buat cara yang sama. Ada nada hepi dalam wassap dia yang seterusnya. Dalam hati ni terus berdoa dan berharap agar berhasil la cubaan kawan saya ni. Semoga Allah permudahkan usaha dia.

Petang esoknya  selepas 2-3 hari kisah anak kawan saya ni tergerak hati nak follow up samada berhasil atau tak usaha kawan saya. SubhanaAllah memang Allah nak mudahkan usaha kawan saya ni.  Katanya ESP dah abih. So dia tawakkal sapu Vivix ja kat muka anak dia. Tu pun dia buat sekali ja.  Nak menangis rasanya bila tengok kesan yang sangat menakjubkan.
.
Kesan melecur tu hilang hampir 90% hanya dengan sekali sapuan Vivix. Tempat kawasan yang dia sapu Vivix bertukar jadi kulit mati. Esoknya kawasan tersebut dah tumbuh kulit baru. Saya yang baca rasa hepi sangat2. apatah lagi mamanya sendiri kan. Sekarang kawan saya continue sapu krim herbal blend kat muka dan badan yang melecur.

Betul lah apa yang diberitahu selama ni.  Antara fungsi Vivix ialah menggantikan sel2 dna yang dah rosak dan menggantikannya dengan sel2 dna yang baru.  Dalam kes kawan saya ni sel2 kulit yang dah terjejas akibat melecur mati dan diganti dengan sel kulit yang baru.

Nampak tak betapa Vivix boleh juga dijadikan first aid paling mujarab kat rumah kita. Memang pelbagai guna.

Begitula ceritanya. Sumpah saya tak tipu saya rasa bersyukur sangat dapat bantu kawan yang dalam kesusahan dengan asbab Vivix. Kita merancang dan usaha Allah juga yang tentukan keberhasilannya.

Haaaa.. happy kan bila dapat kesan macam tu. ❤❤

Memang krim Herbal Blend tu dah jadi favourite ramaaaaaiii ibu di Malaysia ni tau. Vivix tu pun dah jadi kegilaan semakin ramai rakyat Malaysia. Nak kedua-duanya? Meh saya share harga setiap satunya:

✔Herbal Blend Multipurpose Cream (4oz: RM27.50 (belum termasuk pos)
✔Vivix (150ml): RM475 (pos percuma)

Hubungi saya untuk pertanyaan & order ye. 😉

IRDA
014-984 0240 (Whatsapp)


STIGMA PENIPUAN MLM DALAM BISNES SHAKLEE

Masih ramai sebenarnya yg skeptik dengan modul bisnes Shaklee ni. Terutamanya yg berpandangan "alaa, Shaklee ni MLM kan? Semua MLM sama je. Kerja menipu duit orang. Modal ribu-ribu. Pastu upline sapu duit downline. Tu yg upline makin kaya. Yg awal-awal join tu la yg kaya." Masih ramai yg beranggapan semua MLM (multilevel marketing) ni sama sahaja. Tak habis-habis menipu duit orang beribu-ribu untuk modal permulaan bisnes.

BETUL KE PERLU ADA UPLINE-DOWNLINE NI DALAM BISNES SHAKLEE?

Betul. Dalam bisnes MLM macam Shaklee ni networking itu penting. Sesiapa yg nak daftar jadi ahli perlu ada 'Sponsor'; iaitu Pengedar Sah Bebas (SID) sedia ada yg tolong daftarkan anda di bawah rangkaiannya. Inilah yg kita panggil 'upline & downline'; di mana SID yg menjadi 'Sponsor' itu adalah UPLINE & ahli baru yg didaftarkan itu adalah DOWNLINE.

JADI BETULLAH UPLINE AKAN JADI KAYA BILA DIA LAGI RAMAI DOWNLINE? SEBAB LAGI RAMAI DOWNLINE, LAGI BANYAKLAH DUIT DAPAT?

Konsep/modul asal bisnes Shaklee yg ditetapkan sepertimana P&R Shaklee Malaysia adalah disahkan patuh syariah. Di mana, TIADA UNSUR SYUBHAH ATAU PENIPUAN atau 'untung atas angin' yg akan upline perolehi atas pendaftaran mana-mana downline. Yuran pendaftaran keahlian sebanyak RM68.90 (termasuk GST) adalah dibayar sepenuhnya kepada pihak Shaklee Malaysia. Sebagai timbal-balik, ahli akan mendapat sebuah beg starter kit yg berisi dengan Buku Panduan Produk, Buku Latar Belakang Syarikat, Buku Business Manual, Buku P&R Syarikat, flyers tentang National/International Trip Reward, buku resit rasmi & booklet senarai harga & uv setiap produk. Kesemuanya cetakan berwarna; di mana nilainya berbaloi/setimpal dengan bayaran pendaftaran keahlian. Malah, sebagai keistimewaan sebagai ahli, setiap ahli boleh membeli mana-mana produk Shaklee dengan harga ahli istimewa yg puratanya 15-20% lebih rendah berbanding harga retail untuk bukan ahli. Sponsor ataupun upline TIDAK MENERIMA sebarang komisyen/bayaran daripada yuran keahlian ahli baru di bawah rangkaiannya.

KALAU MACAM TU, DARI MANA SID DAPAT UNTUNG DALAM BISNES SHAKLEE NI?

Modul bisnes yg patuh syariah adalah bisnes yg adil - siapa yg berusaha, maka dia yg akan merasa hasilnya. Kebanyakan pengguna Shaklee berdaftar sebagai ahli hanya untuk mendapatkan harga ahli bagi produk yg dibeli setiap bulan. Upline tidak mendapat untung retail daripada belian ahli dalam rangkaiannya. Namun, uv belian downline yg tidak mencapai jumlah minimum untuk melayakkannya mendapat bonus akan termasuk di dalam kiraan uv upline untuk tujuan pembayaran bonus bulanan. Ia dikira sebagai 'upah' di atas servis yg diberikan kepada downline tersebut. Namun, jika downline membeli produk; walaupun untuk kegunaan sendiri sahaja pun telah mencapai jumlah uv yg melayakkannya untuk mendapat bonus bulanan, maka upline TIDAK akan menerima apa-apa bonus dari jumlah uv downline tersebut. Tak untung? Sabar. Upline juga perlu membuat jualan persendirian juga untuk bonus persendiriannya. Cash bonus asas & untung retail masih boleh diperolehi melalui jualan produk kepada customer bukan ahli. Sebagai tambahan, apabila anda mencapai tahap 'Leader' dalam bisnes Shaklee, syarikat akan membayar anda Bonus Kepimpinan sebagai menghargai anda. Malah, Leader juga berpeluang untuk mendapat Car Bonus (dalam bentuk cash) & National/International Trip Reward apabila memenuhi syarat kelayakan!

BERAPA MODAL UNTUK BUAT BISNES SHAKLEE? MESTI KENA BELI STOK RIBU-RIBU KAN? BARU DAPAT BONUS.

Modul asal bisnes Shaklee TIDAK PERNAH MEWAJIBKAN ahlinya membeli stok modal beribu-ribu ringgit untuk memulakan bisnes Shaklee. Namun, lumrah manusia; ada pelbagai cara mahu mencapai apa yg mereka mahukan melalui modul bisnes MLM macam Shaklee ni. Ada yg mahu cepat bergelar 'Leader' kerana mahukan bonus bulanan yg mencecah 4-5-6 angka. Ya. Shaklee adalah syarikat MLM yg membayar bonus tertinggi di Malaysia kepada pengedarnya. Oleh kerana itu, ramai yg berebut-rebut mahu bergelar 'Leader' dalam bisnes Shaklee.

Atas sebab itulah pentingnya ANDA MEMILIH SUPPORT TEAM/GROUP yg betul apabila berkeputusan untuk menyertai bisnes Shaklee. Dalam team besar iReach yg saya sertai, kami TIDAK PERNAH menggalakkan atau meminta anda melaburkan sejumlah modal yg besar untuk membeli stok bagi melayakkan anda mendapat cash bonus bulanan. Sebaliknya, kami galakkan anda bermula dari sekecil-kecil modal iaitu bayaran pendaftaran ahli SAHAJA. Ya. Modal permulaan bisnes Shaklee bersama team iReach HANYA RM68.90 SAHAJA.

KALAU TAK SIMPAN STOK, MACAM MANA NAK HANTAR BARANG KALAU CUSTOMER ORDER?

Zaman sekarang semuanya di hujung jari. Sepertimana kami di dalam team iReach menggalakkan untuk menjalankan bisnes Shaklee secara online, maka seperti itu jugalah hebatnya sistem online yg disediakan oleh pihak Shaklee Malaysia. Setelah bayaran diterima dari customer yg memesan barang, SID hanya perlu order barang yg dibeli oleh customer di portal/website khas di shaklee2u.com.my sahaja, buat bayaran secara online menggunakan kad debit/kredit, kemudian pihak Shaklee Malaysia sendiri akan menguruskan penghantaran barang kepada customer melalui perkhidmatan kurier. Mudah bukan? Sesiapa pun boleh melalukannya pada bila-bila masa & di mana-mana sahaja; asalkan mempunyai talian internet. Bagi yg tinggal berhampiran dengan cawangan Shaklee di Johor Bahru, Sri Rampai, Kota Bharu, Pulau Pinang, Ipoh & Kota Kinabalu, boleh juga membeli produk yg dipesan di kaunter cawangan.

LEBIH KURANG MACAM DROPSHIP LA. KALAU MACAM TU, MUDAH & MURAH SANGATLAH BUAT BISNES SHAKLEE NI.

Ya. Memang sangat murah modalnya & mudah pengurusannya. Semuanya boleh dibuat melalui hujung jari & di hadapan skrin smartphone/laptop sahaja. Modal TERBESAR dalam bisnes Shaklee adalah sama sahaja seperti mana-mana bisnes pun; iaitu RAJIN, KESABARAN HATI & KECEKALAN MENTAL. Kerana tiada kejayaan yg mudah untuk dicapai dalam hidup ini. Namun, jika kita TAK KENAL ERTI MENGALAH, kemanisan itu PASTI menunggu di akhir destinasi perjuangan kita. 😊

Ada sebarang pertanyaan tentang bisnes Shaklee? Boleh hubungi saya melalui PM di Facebook ataupun Whatsapp di:

014-984 0240 (Irda)
SHAKLEE BUSINESS LEADER & MENTOR.

JADI SURIRUMAH PUN KENA CANTIK SUPAYA SUAMI TAK CARI LAIN

Hari ni belek-belek album lama; zaman sekolah & zaman universiti dulu. Siap ada 1 album gambar tu semuanya gambar saya & Incik Husband masa zaman bercinta dulu. Hehehe.. Ala, bukan gambar dating pun, hampir semuanya gambar masa pegi site visit & program jabatan kat FAB UTM. Ada kat JB, Penang, Melaka, Sarawak & kat studio/fakulti. Rasa nak gelakkan diri sendiri pun ada. Sebab? Masa dulu tu rasa dah confident diri tu dah comel habis dah. Rupanya bila tengok balik, comot je. Ditimpa perasaan sungguh!! 😂😂

Lepas kawen muda, kami hidup berdua lama. Lepas 5 tahun kawen baru dapat anak sulung. Masa tu lah badan naik bagai di pam pam. Waktu makan & kerja tak menentu. Pastu suka snacking. Bila keluar makan, makan ikut suka je. Tengok wayang atau nonton drama kat rumah, macam-macam kudapan ada. Pastu yg paling sadis masa tu, kulit muka saya memang berbelak-belak tau. Terutamanya kat area pelipis yg terpisah antara bahagian bertudung dengan yg terdedah kepada cahaya matahari. Kulit saya memang SANGAT MUDAH SUNBURN & LAMBAT PULIH. 😭😭 Dah la selalu kena pegi site & travel sana-sini. Kadang tak sanggup nak tengok 'line' kat tepi muka tu tau.

Saya pulak cerewet pasal skincare. Kalau orang selalu excited dengan macam-macam skincare kat iklan tv ke majalah tu, saya pulak jenis skeptik. Saya paaaaling takut kulit rosak. Sebab tu jugak seumur hidup ni saya tak pernah pegi facial spa! Sebab takut! 🙈🙈

Sampailah saya mula kenal Shaklee masa bersalin anak kedua (Iman.) Masa tu, rasa sangat perbezaan dengan masa berpantang Ihsan. Badan memang rasa cergas, tak lesu, tak stress, luka czer cepat pulih, susu badan banyak & paling best, kulit muka tu tak pasal-pasal jadi berseri! Tak pucat pun sepanjang berpantang tau. Tambah pulak bila sambung dengan set menyusu masa dah masuk kerja balik tu, berat badan senang je turun sampai 9kg!! Waaaa... tak tergambar happy dia bila baju-baju semua jadi makin longgar! 💃💃

Tak lama lepas tu, saya beranikan diri cuba skincare dari Shaklee Jepun - Nutriwhite. Masa tu ramai cakap Nutriwhite ni boleh hilangkan pigmentasi & sunburn. Woww! Ini adalah 2 masalah utama saya! Dan kebanyakan wanita Asia berkulit cerah pun kerap ada masalah ni tau. Memang tak kawan dengan uv matahari ni. Hahaha..

Allahuakbar. Tak tergambar rasanya bila kulit mula nampak perubahan. Bila pegi site atau aktiviti luar, dah TAK MUDAH 'TERBAKAR' atau sunburn lagi. Kalau kena sekalipun sebab baru lepas survey kat site lama-lama ke, mesti KEJAP JE DAH PULIH sunburn tu. Bonus pointnya lagi bila guna Nutriwhite ni, muka saya dah tak jadi berminyak sangat dah. Rasa moist kat kulit tu seimbang je. Pegang pun lembutttt je. Haha.. Vavavavaaaa.. memang sangat happy!

Sampai hari ni, walaupun saya cuma seorang surirumah, saya masih maintain guna Nutriwhite punya Gentle Makeup Remover, Gentle Deep Cleanser, Soothing Radiance Softener & Ultimate Whitening Protection Lotion. Kulit memang terlindung dari uv matahari yg semakin bahaya sekarang ni. Dan siapa kata surirumah TAK PERLU CANTIK? WAJIB woooo... Suami kita kat luar tu bekerja & berjumpa dengan macam-macam wanita yg bergaya & melawa. Takkan balik rumah dia nak tengok isteri selebet & kusam tak bermaya je kan? Dah la bau bawang pulak tu. Sedihhhhh.. hahaha. So, kena la melawa juga walaupun kerja duduk rumah je. Dan sebab tu juga kena ada income sendiri. Supaya boleh spend untuk melawa! 😘

Setuju ke setuju??

IRDA
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

PENGAMBILAN VITAMIN/SUPPLEMEN SEBENARNYA MEROSAKKAN BUAH PINGGANG

BENARKAH MAKAN BANYAK SUPPLEMEN BOLEH MEROSAKKAN BUAH PINGGANG? Ramai sangat yg tanya soalan ni pada Pengedar Shaklee mereka. Ada yg boleh jawab, ada yg tak mampu jawab. Mungkin, pada yg baharu sahaja mula buat bisnes masih belum arif tentang bagaimana nak buktikan bahawa supplemen Shaklee ni adalah istimewa, semulajadi & 100% selamat diambil oleh kita dengan dos yg telah ditetapkan. Sebenarnya, persoalan tentang supplemen boleh mengganggu buah pinggang ni, kita kena jawab dgn ujikaji peleburan Vitalea/Ostematrix yg cepat dalam segelas air. Memang betul, pengambilan supplemen yg banyak boleh mengganggu buah pinggang. Sebab tu kena pilih Shaklee; bukan brand lain. Kenapa?

side effect produk shaklee


1. Vitamin lain ada yg mengandungi bahan sintetik. Bahan sintetik inilah yg akan 'tertinggal' sebab tak mampu diuraikan oleh badan & usus. Justeru, ia akan sekaligus mengganggu fungsi penapisan oleh buah pinggang.

2. Vitamin brand lain kebanyakannya tak terurai sepenuhnya dalam badan dalam tempoh masa yg sepatutnya.

Setiap vitamin/supplemen sepatutnya terurai sepenuhnya dalam badan manusia dalam tempoh 30 minit. Ini tempoh masa 'perjalanan' yg diperlukan untuk satu2 makanan yg diambil dari mulut untuk sampai ke usus & seterusnya ke buah pinggang. Apabila satu-satu vitamin itu tak boleh terurai sepenuhnya dalam tempoh masa ni, itulah jadinya yg 'membebankan usus & buah pinggang'.


So, macam mana nak buktikan vitamin/supplemen Shaklee ni terurai sepenuhnya dalam masa yg sepatutnya? Ada 2 jenis ujikaji boleh dibuat.

1. Ujian ke atas Vitalea.
===================
Kenapa Vitalea? Sebab kebanyakan jenama multivitamin di dunia mengandungi pelbagai mineral. Sesetengah mineral tak boleh terurai dengan mudah berbanding yg lain. Dan kebanyakan jenama lain mengandungi bahan sintetik yg takkan terurai. Contohnya pewarna. So, macam mana nak buktikan? Ambil sebiji Vitalea, masukkan ke dalam segelas air. Hasilnya nanti, Vitalea akan terurai sepenuhnya dalam masa 8-10 minit (tak perlu godek/kacau pun). Warna air pun hanya akan berubah menjadi kuning kerana dalam Vitalea terdapat Vitamin B yg bersifat semulajadi berwarna kuning. Di mana, kalau multivitamin yg ada pewarna, air tu sah-sah akan berubah warna. Contoh multivitamin yg ada pewarna & bahan sintetik yg paling meluas penggunaannya adalah yg biasa diperolehi oleh ibu-ibu hamil di klinik. #IfYouKnowWhatIMean


2. Kajian ke atas Ostematrix.
=======================
Kenapa?
Kajian Dr. Ralph F. Shangraw menyatakan bahawa kalsium adalah bahan mineral yg paling keras di dunia. 80% daripada jenama supplemen kalsium di dunia GAGAL utk menghasilkan supplemen kalsium yg boleh terurai sepenuhnya dalam badan manusia dalam tempoh 30 minit. But NOT OSTEMATRIX. So, ambil 1bj Ostematrix, letak dalam segelas air. Tanpa digodek/dikacau, Oste akan terurai sepenuhnya dalam masa 2-4 minit sahaja!

70% badan manusia adalah air. So, ujikaji ni menunjukkan/membuktikan bahawa vitamin Shaklee akan terurai sepenuhnya dalam badan kita TANPA membebankan usus & buah pinggang. Bukan setakat tak membebankan buah pinggang, malah kami ada produk hebat yg boleh memelihara kesihatan buah pinggang tau - VIVIX!Dan dah ramai pun pesakit buah pinggang yg menjadi semakin sihat sejak amalkan Vivix. Sebab tu saya bangga jadi Pengedar Shaklee tau! 

Irda
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

BUAT APA MAKAN SUPPLEMEN? MAKAN SAYUR JE KAN DAH CUKUP

SAYA SUKA MAKAN SAYUR, SO TAK PERLULAH MAKAN VITAMIN KAN? Ramai prospek/customer saya yg saya cadangkan untuk ambil 3-4 jenis vitamin Shaklee dalam 1 set untuk tujuan tertentu akan mula cakap "banyaknya saya kena ambil. Takpe ke? Tak berlebihan ke? Multivitamin ni nak buat apa suruh saya ambil? Saya cuma nak hamil je. Lagipun saya dah makan sayur & buah setiap hari. Buat apa nak makan vitamin banyak-banyak ni."

Tahukah anda apa fungsi supplemen Shaklee?

BUKAN untuk menggantikan sayur, buah atau makanan dari sumber semulajadi tau. Supplemen membantu untuk mengisi/menutup lohong-lohong nutrisi (vitamin & mineral) yg kurang kita perolehi dari pemakanan seharian. Walaupun setiap hari kita makan ikan, ayam, daging, nasi, sayur-sayuran & buah-buahan, tapi bagaimana kita PASTI bahawa apa yg kita makan itu mencukupi untuk memelihara kesihatan antibodi, sel tubuh & keseluruhan badan kita? Apa penanda aras kecukupan kita? Sedangkan, untuk mendapat jumlah Vitamin C yg mencukupi sahaja pun kita sepatutnya mengambil 7 setengah biji oren setiap hari! Itu baru Vitamin C tau. Bagaimana pula dengan vitamin & mineral asas yg lain seperti iron, zat besi, kalsium, protein, karbohidrat, omega-3, omega-6 & sebagainya? Termampukah kita nak 'menelan' semua sumber semulajadi yg membekalkan semua nutrisi yg diperlukan oleh badan kita tu? Sukar kan?

So, di sinilah fungsi supplemen Shaklee. Ia BUKAN dicipta untuk menggantikan ataupun menjadi lebih baik berbanding sumber semulajadi. Tetapi, ia adalah PILIHAN TERBAIK untuk mempercukupkan bekalan nutrisi yg diperlukan oleh badan kita.

Cakap pasal sayur ni, saya sebenarnya suka sangat makan sayur ulam macam pegaga, daun selom & pucuk gajus tau. Tapi, ahli isi rumah saya yg lain tak minat. So, kalau beli, jenuh nak menghabiskan! Hahaha.. Yg diorang minat kebanyakannya sayur tak berdaun. Nasib baik ada jugak yg tak berdaun tapi hijau -BROKOLI. 😂😂

Brokoli ni kaya dengan Vitamin A & K tau. Ia membantu menseimbangkan kadar Vitamin D dalam badan kita. Vitamin D ni pulak membantu badan kita menyerap kalsium dengan lebih optimum. Selain tu, brokoli membantu merendahkan paras kolesterol & membantu badan kita untuk detoks atau membuang toksin dalam badan. Tapi, DENGAN SYARAT - semua nutrisi asal dalam brokoli hanya akan kekal apabila ia dimakan mentah begitu sahaja ataupun hanya dengan memasak secara stim selama 5 minit sahaja! Jika brokoli terlebih masak; terutamanya apabila dah jadi lembik, hampir kesemua khasiat borkoli ini hilang! Huhuhu..

So, sebab tu la saya tetap ambil supplemen Shaklee walaupun suka makan sayur hijau tau. Sebab tak larat laaa saya nak telan sayur & buah berbakul-bakul setiap hari demi mencukupkan nutrisi untuk badan & kulit saya kekal awet muda. Ahaks! 😎

Nak tambah nutrisi dalam badan & jadi awet muda? Meh Whatsapp saya:

Irda
014-984 0240
Pengedar Shaklee Sah Anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...