SERONOKNYA BUAT BISNES ONLINE DARI RUMAH DENGAN SHAKLEE

APA YG BEST SANGAT DAPAT BONUS SHAKLEE TU? Kalau korang dapat bonus yg setahun sekali tu best tak rasa? Of course best kan? Sedangkan dapat gaji pun best; inikan pulak dapat bonus SETIAP BULAN. Confirm la terlebih BEST kannn..

Ada orang cakap, kalau dah namanya dapat tiap bulan tu, sama la nama dia dengan gaji. Kira gaji la jugak tu kan? NOOOOO. Lainnnn... Tau kenapa lain? Sebab yg namanya GAJI tu, kerja malas ke, rajin sampai tak balik rumah ke, bayaran yg diterima sama je setiap bulan. Tapi BONUS ni lain. Makin rajin, makin banyak la kita dapat bayaran/ganjaran tu. Kalau malas, time orang dapat bonus, nganga mulut melopong je la tengok orang lain menuai hasilnya. Hehehe..

Shaklee TAK PERNAH gagal tau bayar bonus semua SID setiap bulan. Masuk je 14hb setiap bulan, 'mengaumlah' sang harimau berwarna kuning hitam itu. Hehehe.. Dan selaku surirumah a.k.a WAHM, hari itulah hari yg saya akan sengih sampai ke telinga. Hehehe.. Nak tau apa saya buat dengan duit bonus 4 angka saya tu?

1. First in mind nak belanja Incik Husband & anak-anak makan menu best yg diorg request. Saya ikutkan je apa yg diorang request. Kami memang suka makan. Hehehe.. Tak semestinya kat tempat/restoran mewah pun kalau nak special ni. Dim sum atau sate kat gerai tepi jalan pun boleh jadi special. Pada saya, yg penting adalah kegembiraan diorang. Kenapa belanja diorang 1st? Sebab husband & anak-anak saya ni lah tunjang utama kekuatan saya dalam bisnes ni. Dioranglah BIG WHY saya dalam setiap langkah yg diambil. Tanpa mereka, hampir 80% tujuan hidup saya hilang.

2. Main kutu. Hahaha.. Ye... Suka main kutu sebab dia macam simpan duit gak. Pastu boleh pilih bulan yg kita nak guna duit lebih tu. Contohnya nak bayar roadtax & insurans kereta ke, nak pegi holiday ke.. Tapi main kutu ni kena dengan geng yg betul & jujur. Nilai setiap kepala pun kena banyak. Baru syiok! Hehehe..

3. Salam kaut pada Mama saya. Ni biasanya buat bila balik kampung. Walaupun parents saya berkemampuan, dan kalau difikirkan apalah sangat nilai yg saya bagi tu, tapi yg penting tanggungjawab saya telah dilunaskan.

4. Beli stok vitamin sendiri & bisnes. Bila ada lebih banyak sket, beli yg mahal sket macam Collagen ke, Vivix ke, Nutriwhite ke. Ni termasuklah vitamin untuk husband & anak-anak. Ready stok untuk business tu tak banyak pun saya buat. Cukuplah sekadar vitamin-vitamin basic yg selalu laku keras macam ESP, Vita C Plus, Ostematrix, Alfalfa etc. Ni khususnya untuk customer yg selalu nak COD kat sekitar Skudai, Johor Bahru & Nusajaya ni.

5. Pergi jalan-jalan/short vacay. Banyak juga tempat dah pegi dengan duit bonus ni. Ki memang sukaaa part jalan-jalan ni. Melaka, Port Dickson, Desaru, Genting Highland, Mersing etc. Duit bonus saya biasanya saya guna untuk bayar duit hotel. Haaa.. bila bonus masyukk, apa la sangat nak bayar duit hotel sebilik RM200-RM300 tu kan...

6. Shopping! Yg ni jarang buat sebenarnya. Sebab sejak jadi WAHM ni saya kedekut duit sket. Almaklumlah dah tau susahnya nak cari duit! 😂😂. Tapi macam haritu, terpengaruh juga dengan tudung Warda! Berhelai-helai saya beli. Hahahaha..

Bonus saya takde bayar komitmen keluarga ke? Takde. Sebab Incik Husband dah kata, "duit u, duit u lah. Sukahati la nak buat apa." Tapi, selaku isteri yg nak membantu juga ekonomi keluarga, ada la juga tolong beli barang dapur sikit-sikif. Sapa tak sayang laki ooooiiii.. 😜

Nak buat bisnes sambil duduk rumah jaga anak macam saya? Meh Whatsapp:

IRDA
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

KELEBIHAN BUAT BISNES ONLINE

Bukan sekali dua, tapi dah banyak kali sebenarnya bila orang yg ambil nombor saya kat blog ke, FB page ke Instagram ke, tanya saya "Kedai awak kat mana ye? Hari ni bukak tak?". Hehehe.. Tiap kali tu jugalah saya akan explain bahawa perniagaan saya ni TIADA KEDAI NYATA. Saya bisnes melalui online sahaja bagi kawasan selain daripada Johor Bahru, Skudai & Nusajaya. Kalau yg nak berurusan direct dengan saya, di 3 kawasan tu bolehlah. Sangat dialu-alukan. Memang saya buat delivery ke hadapan pintu rumah/pejabat anda. Dan saya juga selalu kena explain bahawa produk Shaklee ni memang TIDAK DIJUAL DI MANA-MANA KAUNTER KEDAI ataupun farmasi. Ia menyalahi P&R kami. So, kalau anda terrrjumpa kat mana-mana toko jamu ke, farmasi ke, kedai sinseh ke atau booth kat Jusco/Giant ke, tu boleh report ke Shaklee tu tau. Boleh ditarik balik keahlian dia.

Yg saya ada selama 3 tahun berbisnes Shaklee ni hanyalah 'kedai-kedai maya' sahaja. Saya gunakan pelbagai media sosial di internet untuk mencapai prospek/pelanggan di seluruh pelusuk Malaysia khususnya & dunia amnya. Haaa.. lagi canggih dari kedai nyata kan? Hehehe..

KEDAI UTAMA - BLOG.
===================
Masa mula-mula saya nak buat bisnes Shaklee ni tahun 2013 dulu, upline cantik saya Khairani Bahaudin terus suruh saya buat blog. Kebetulan, sebelum buat bisnes pun saya memang ada blog personal. So, takde masalah pun untuk saya bina sebuah lagi blog khas untuk bisnes Shaklee ni. Masa tu, upline saya kata "buatlah blog Irda.. Sebab kat Malaysia ni kekurangan sumber rujukan online tentang kesihatan dalam Bahasa Malaysia. English berlambak. Tapi ramai orang kita malas nak baca bila dalam English." Ooopppssss.. memang betul pun kan kan kan? Hehehe.. so, saya binalah blog ni!

Alhamdulillah, sehingga kini kedai maya saya yg satu ini telah menjadi 'pokok duit ajaib' saya. Setiap hari beratus-ratus pelawat yg mengunjungi kedai saya. Dan setiap hari ada sahaja prospek baru yg menghubungi saya hasil mengambil nombor telefon saya di blog ini. Beberapa artikel blog saya pun dah tersenarai di 1st page Google Search untuk beberapa kata kunci carian. Alhamdulillah. 😍😍

KEDAI FACEBOOK - PAGE
=====================
Selain FB personal (Irda Bay) saya juga ada beberapa FB Page tau. Tujuan FB Page ni adalah untuk capaian prospek yg lebih luas lagi. Dan ada masanya saya run FB Ads untuk mencari prospek. Alhamdulillah setakat ni, ramai juga pelanggan saya yg PM melalui pages ni. Sekarang, saya dah ada 3 FB Page tau yg untuk tujuan bisnes & sharing! 😍😍
.
1. Page Pengedar Shaklee Johor Bahru 014-9840240 (khas untuk prospek sekitar Johor Bahru, Skudai & Nusajaya yg nakkan perkhidmatan COD)

2. Page Yourhealthshoppe (Page pertama bersama FB untuk berkongsi tentang kelebihan produk Shaklee)

3. Page Tips Kulit Cantik Setiap Hari (khas untuk perkongsian tips-tips kecantikan serta produk Shaklee yg bertujuan untuk penjagaan kecantikan)

KEDAI INSTAGRAM
================
Kedai yg ini saya buka khas untuk generasi & golongan yg suka terpengaruh untuk search & membeli berdasarkan gambar. Kalau siapa yg biasa 'window' atau online shopping di Instagram mesti faham maksud saya ni. Saya sendiri pun kalau nak belek-belek barang nak shopping, saya suka belek Instagram. Sebab saya suka tengok gambar. Di Instagram ni biasanya proses jual beli lebih simple. Share gambar - explain sikit je - bagi harga - bagi no contact. Kemudian prospek akan DM kita atau Whatsapp terus ke nombor kita. Haa.. ni kedai Instagram saya:

tokey.vitamin.johor

Dah ramai juga customers saya dari Instagram ni tau. Alhamdulillah.

Semua kedai saya dah sertakan link. So, jemput datang, like, follow, baca & shopping ye. Dah ada yg berkenan di hati? Whatsapp je saya di: 014-984 0240 tau.

SMARTPHONE SMARTPEOPLE vs SMARTPHONE STUPIDPEOPLE

Semalam Ihsan cakap dengan saya,
"Mummy, kan best kalau ada robot yg ada macam tangan kanan kiri tu. Nanti dia boleh berlatih badminton dengan saya. Pastu dia boleh tolong kutip bola. Pastu dia boleh tolong kemas rumah sekali. Tak payah saya susah-susah nak kena kemas."

Amboihhh.. Senang la hidup camtu. So, saya jawab,
"Kalau ada robot macam tu, manusia ni jadi makin gemuk & pemalas la. Macam cerita Wall-E tu."

Manusia ni macam tu la kan hakikatnya. Tak pernah puas dengan apa yg ada. Samalah dengan 'kegilaan' ke atas smartphone sekarang ni. Lagi-lagi untuk yg buat bisnes online yg 90% bergantung kepada smartphone macam saya ni. Rasa macam kecanggihan setiap apps yg ada dalam smartphone ni tak pernah cukup untuk memudahkan kerja-kerja bisnes saya. Kalau apps poster maker atau video editor tu, ada saje kekurangan satu-satu apps tu yg perlu ditampung oleh apps lain. Nak siapkan 1 poster yg diidamkan tu kadang-kadang sampai perlukan 3-4 apps! Kalau ada apps yg boleh translate terus jadi loster lepas kita 'conteng-conteng' sket guna smartpen atas skrin kan senang. Pastu dia terus generate design & colour blend apa bagai. Pastu terus post ke semua media sosial & senarai customer.

Itu belum masuk bab storage. Dulu memory 1Gb tak cukup. Beli smartphone yg 8Gb tak cukup. Pastu 16Gb punnn tak cukup. Now dah ada yg 32/64Gb punnn tak cukup juga! Nak kena juga ada SD card yg support. Bukan takde Evernote, iCloud ke Google Drive. Tapi leceh nak sort, nak retrieve bagai. Nak kena pandai susun folder elok-elok.

Belum cerita bab messaging. Bukan takde yg boleh hantar audio message; ada je. Tapi nak kena hold button bagai bila nak bercakap. Microphone internal tu kena bagus. Speaker yg pihak mendengar pun kena bagus. Dibuatnya skrin retak & jadi tak sensitif macam smartphone saya sebelum ni, dahhh tak boleh hold button untuk rekod suara. Kena laaaa gigih menaip jugak. Menaip ni sah-sah risiko typo. Ada autocorrect pun bukannya 100% dia tau apa exact word yg kita nak guna. Bukannya smartphone tau bahasa pasar kita. Pastu kalau urgent nak reply message sambil drive, leceh la nak taip-taip ni kan. Bahaya.

Pastu, bila customer/prospek mesej tanya harga barang & mintak explain kelebihan produk, lagi la leceh. Bila yg tanya 4-5 produk sekaligus yg bukan 'standard set' tu, dahhhh nak kena list kan nama & harga satu-satu, pastu calculate total harga, pastu nak explain fungsi setiap satu tu semua. Kan best kalau smartphone tu smart enough untuk tolong buat semua tu. Kita tinggal send je. Dah la harga produk pun nak kena hafal sendiri. Nak calculate tu nak kena bukak apps Calculator bagai. Nak check harga kat Gallery/Google Office bagai. Fuhh..

Tu belum cerita bab internet. Yg namanya wi-fi yg modemnya dok diam kat rumah ni pun baru awan mendung sikit dahhh hilang line. Yg data guna line telefon ni lagilahh. Provider ni pun tak adil. Ada line yg 'kuat' kat bandar, tapi kat kampung hauppp. Bila balik kampung, menggagau cari line. Cubalah kalau internet ni macam udara kita bernafas ni. Ada je kat mana-mana. Kan senang. Anak-anak pun tak mengamuk bila line tiba-tiba 'hilang' masa nak nonton Youtube. Bak kata Incik Husband saya, "ada smartphone canggih tapi takde internet buat apa?"

Tapi, itulah hakikat manusia. Tak pernah puas dengan apa yg ada. Betullah macam cerita Wall-E tu. Banyak kebenaran yg pagit di sebalik cerita tu. Sama juga macam cerita I, Robot. Manusia ni tamak. Tapi, marah pulak bila robot tu boleh evolve jadi lebih bijak.

Kecanggihan smartphone sekarang ni pun dah banyak menjadikan manusia semakin alpa. Tak ramai yg mampu betul-betul mengeksploitasi kecanggihan smartphone ni menjadi sesuatu yg bermanfaat untuk diri sendiri, keluarga & ummah. Contohnya, buat bisnes online ataupun bergerak aktif menyebarkan dakwah & kebaikan. Soalnya, benarkah smartphone wujud untuk menjadikan manusia lebih smart? Atau phone sahaja yg semakin SMART, manusia? Siapa yg jadi jadi hamba siapa sebenarnya? 😓

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

TIPS HILANGKAN BINTIK HITAM (PIGMENTASI) & SEL KULIT MATI

Tahu tak, salah satu penyebab kita nampak tua adalah kewujudan bintik hitam & sel kulit mati pada lapisan epidermis yg tidak dibuang? Pigmentasi ataupun bintik hitam penuaan adalah disebabkan oleh kulit yg terdedah kepada cahaya matahari. Sinar UV dari matahari menyebabkan bintik hitam terbentuk pada lapisan epidermis. Apatah lagi kita orang Asia; dengan iklim khatulistiwa, kita sering terdedah kepada cahaya matahari yg terik setiap hari. Di samping itu, sel kulit kita juga sebenarnya menjadi tua & mati setiap hari. Sel kulit mati yg tidak dibuang akan menyebabkan kulit kelihatan kusam & tidak glowing.


TIPS MUDAH UNTUK PUDARKAN BINTIK HITAM PIGMENTASI & BUANG SEL KULIT MATI

Selain menggunakan krim muka yg mengandungi formula SPF++ yg berfungsi untuk melindungi kulit dari sinar UV matahari, anda juga WAJIB rajin membersihkan & mencuci muka. Mengapa? Kerana selain daripada sinar UV matahari, kulit kita juga sebenarnya terdedah kepada pelbagai partikel kotoran dalam udara yg kita sedut setiap hari ni. Walaupun kita tidak memakai sebarang mekap, namun, kotoran yg melekat pada kulit ini juga boleh menjejaskan lapisan epidermis & menjadikan kita cepat nampak tua! Dan atas sebab itu juga, saya nak menyarankan 2 jenis PENCUCI HEBAT ini untuk teknik pembersihan kulit dwi-tindakan yg sangat hebat!



APAKAH KELEBIHAN 2 PENCUCI HEBAT INI?

1. NUTRIWHITE GENTLE ACTION MAKEUP REMOVER

  • Membersihkan kotoran pada kulit secara mendalam sehingga ke liang pori. Sangat berkesan untuk menghilangkan blackheads, whiteheads & sebum yg menyumbat liang pori. Bertindak seakan-akan scrub yg sangat lembut pada kulit.
  • Mengandungi tunas pokok Bic yg mampu menanggalkan sel kulit mati tanpa meninggalkan kesan pengelupasan.
  • Mengandungi Aloe Vera yg menjadikannya sangat lembut pada kulit.
  • Direka khas bagi kulit orang Asia; menjadikannya sangat berkesan & boleh digunakan setiap hari.
  • Bertindak lembut pada kulit tanpa rasa pedih atau melepuh.
  • Menjadikan kulit bersih, licin & lembut.
  • HARGA RETAIL: RM95.00 (Untuk kegunaan 7-8 bulan).


2. NUTRIWHITE GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER

  • Membersihkan kulit dari luaran & dalaman sehingga ke liang roma & pori.
  • Mengandungi rumpai laut yg bertindak menghilangkan kekotoran, membuang sel kulit mati & menegangkan kulit.
  • Mengandungi alga hijau yg menyahkan toksin & melembabkan kulit.
  • Mengandungi Strawberry Begonia yg mampu memudarkan pegmentasi ataupun bintik hitam akibat penuaan & pendedahan kepada sinar UV matahari.
  • Sangat lembut kepada kulit & menyegarkan.
  • HARGA RETAIL: RM119.00 (Untuk kegunaan 7-8 bulan).


Nak cantik? Jom hubungi saya untuk order & saya akan berikan konsultasi TERBAIK untuk anda!

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA


APA ITU DETOKS? PERLUKAH SAYA BUAT DETOKS?

BADAN SAYA ADA TOKSIN TAK? Adakah anda rasa anda mengalami mana-mana tanda yg menunjukkan badan anda mengandungi paras toksin yg tinggi? Cuba semak, adakah anda mengalami satu atau lebih dari simptom-simptom berikut:

⚠Kulit kering
⚠Jerawat teruk di muka & badan
⚠Sering lesu
⚠Fikiran tak fokus
⚠'Blurr'
⚠Emosi mudah terganggu (mood swing)
⚠Mudah stress
⚠Mudah berdebar/nervous
⚠Eczema
⚠Alergik
⚠Mudah jatuh sakit
⚠Rambut rapuh
⚠Insomnia/sukar tidur malam
⚠Pelupa
⚠Refleks lambat
⚠Gangguan tidur waktu malam
⚠Sembelit
⚠Masalah pernafasan
⚠Bau badan

Jika ada, badan anda mungkin mengandungi paras toksin yg tinggi. Kandungan toksin yg tinggi dalam badan juga menyebabkan supplemen yg kita ambil tidak mampu menyerap & berfungsi dengan betul terhadap badan kita.

Apa itu toksin?

Toksin adalah seolah-olah 'racun' dalam badan kita yg mengganggu sistem & fungsi organ badan secara keseluruhannya. Toksin berpunca dari pelbagai faktor. Antaranya asap rokok, makanan berproses, bahan sintetik dalam makanan, penggunaan produk berbahan kimia, air yg tercemar, udara yg tidak bersih serta gaya kehidupan yg stress.

Tidak bolehkah badan kita menyingkirkan toksin secara semulajadi?
Boleh. Allah S.W.T telah menciptakan manusia dengan cukup sempurna. Kita ada HATI sebagai organ yg berfungsi untuk menyingkirkan toksin secara semulajadi dari badan kita. Namun, dalam dunia yg semakin mendesak & tercemar ni, hati kita semakin tidak mampu untuk menyahkan jumlah toksin yg semakin terkumpul di dalam badan kita.

Atas sebab itulah kita perlu buat DETOKS ataupun detoksifikasi. Detoks boleh dilakukan melalui beberapa cara:

1. Berpuasa selama beberapa hari. Puasa akan merendahkan paras gula, minyak & sumber makanan yg meningkatkan jumlah toksin dalam badan.
2. Mengambil & makanan semulajadi seperti sayur-sayuran & buah-buahan yg membantu menyahkan toksin seperti dedaun hijau, lemon, tomato, berries dan sebagainya. Terdapat banyak resepi minuman & menu detoks yg boleh membantu.
3. Mengambil supplemen yg membantu mengurangkan paras toksin dalam badan kita seperti Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Herbalax & Garlic Complex.

Bagi yg selama ni ada mengambil mana-mana supplemen Shaklee tapi nampak macam tak berkesan pun macam kebanyakan pengguna yg lain tu, saya amat cadangkan untuk anda buat detoks terlebih dahulu. Sebab toksin ni kita tak nampak dari luaran tau. Orang kurus tak semestinya takde toksin. 😉

Nak DETOX supaya lebih sihat, slim & cantik?
Whatsapp saya SEGERA!

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

TIPS SEMBUHKAN DEMAM CEPAT & HILANGKAN KAHAK PEKAT

Dulu, asal anak demam je saya bagi ubat. Nak senang kerja. Sebab, bila bagi ubat ikut time, panas badan pun hilang kan? Bila sendiri demam, kira habiskan antibiotik dari doktor tu kira okey dah la. Masa tu tak pernah terfikir & tak pernah tau pun yg ubat berdadah ni akan beri keasan buruk pada organ & sistem badan untuk jangka masa panjang. Yg saya tau, nak cepat baik demam je.

Tapi sejak kenak Shaklee, banyak sangat benda berubah. Bukan sebab taksub dengan vitamin Shaklee. NO. Tapi pengambilan Shaklee ni dah buka mata saya pada perkara asas dalam menjaga kesihatan keluarga. Saya mula faham kenapa kita mudah jatuh sakit. Saya mula faham kepentingan nutrisi untuk kuatkan sistem badan. Dan paling penting, saya mula faham bahawa ubat BUKAN penyelesai masalah sebenar. Ubat biasanya hanya merawat simptom; dan bukannya menyelesaikan punca sebenar masalah. Ouch!

Demam ni sangat penting & bagus sebenarnya untuk kita; terutamanya kanak-kanak. Demam adalah reaksi badan untuk melawan virus yg menyerang. Tapi, kalau dah kerap sangat demam, batuk & selsema sampai tiap-tiap bulan WAJIB ke klinik/hospital, itu sudah TIDAK BAGUS. Itu menunjukkan bahawa sistem imun badan kita lemah. Itu menunjukkan interferon badan kita tak sensitif.

Anak sulung saya pun dulu kerap jatuh sakit. Malah, ada asthma pun. Orang ada asthma ni memang sistem imun mereka agak lemah. Sebab tu sikit-sikit bersin, selsema & melarat ke batuk. Salur paru-paru mereka sensitif. Mudah mengecut bila terkena alergen. So, penyelesaiannya yg saya dapat, bila anak-anak saya mula menunjukkan tanda macam nak demam, saya bagi mereka minum air suam MADU + LEMON + NUTRIFERON. Lemon kaya dengan antioksida & vitamin C. Orang panggil lemon ni "immune booster". Ia sangat bagus untuk meningkatkan kekuatan sistem imun untuk melawan penyakit. Madu pun boleh meningkatkan sistem imun sambil memberi tenaga kepada kita untuk kekal cergas bergerak supaya berpeluh & mengeluarkan haba dari badan.

NUTRIFERON pula menguatkan interferon kita supaya lebih sensitif. Interferon ni macam sistem alarm kat rumah. Bila ada pencuri masuk rumah, alarm akan berbunyi untuk bagi tuan rumah bertindak ke atas pencuri atau kejadian tu. So, sama macam Nutriferon. Bila interferon (alarm) kita bagus & sensitif, bila ada kuman/virus (pencuri) nak menyerang badan (rumah) kita, maka sistem imun kita akan alert/peka untuk bertindak melawan virus tu. Sebab tu la demam pun tak jadi menyerang. Anak-anak memang sukaaa sangat pulak tu rasa Nutriferon ni tau. Kalau dibiarkan, sepeket tu lajuuu je depa boleh telan macam tu je! 😂😂

Madu yg digunakan pula sebaiknya madu asli. Bukan yg dah dicampur dengan gula ye. Camana nak tau mana madu yg asli? Meh saya share tips sket; khusus untuk para suami yg nak tolong carikan untuk isteri. Ada 3 cara untuk memastikan madu tersebut adalah asli (untuk memastikan anda tidak kena bebel akibat membawa jenis madu yg salah).

🔴Cara 1: Letakkan madu di dalam peti sejuk di bahagian sejuk beku. Biarkan selama 2 jam. Jika ia tidak beku, maka ia adalah madu asli.

🔴Cara 2: Tuangkan sedikit madu ke atas piring dan letakkan di atas lantai. Biarkan selama beberapa minit. Jika tiada semut yg datang menghurung, maka ia adalah madu asli.

🔴Cara 3: Beritahu & perkenalkan madu tersebut kepada isteri anda sebaik pulang ke rumah. Dalam masa tak sampai seminit, jika ada periuk belanga atau pinggan mangkuk yg terbang melayang, maka SAH ia adalah madu yg benar-benar ASLI.


Nak order NUTRIFERON yg POWER tu? Meh Whatsapp saya: 014-984 0240 (Irda).

Kesiannn kat anak yg asyik telan ubat tu. 😌

TIPS BISNES: BISNES JANGAN MELAWAN FITRAH

Salah seorang Ustaz selebriti pesan kepada saya,

"BUAT BISNES JANGAN LAWAN FITRAH".

Dah masuk 3 orang yang cakap demikian. Words dan ayat yang sama.

3 bulan ambil masa nak faham. Sebelum ni, orang pertama sekali yang kata adalah Abah.

Tahun lepas saya masih lagi layan PM sampai tengah malam. Terutama bila dah run FB Ads. Tiap kali Abah ketuk bilik mesti kata, "Tak tidur lagi? Pukul berapa dah ni. Sambung esok pagi."
Hingga Abah tetapkan rules, iphong letak tepi. Setiap malam pergi talaqqi. Adat orang bisnes online, handphone tu lekat sebab selalu terkejar-kejar jawab PM.

Peringkat awal, saya tak faham terma "bisnes biar ikut fitrah." Sibuk nak closed deal walau dah larut malam. Rupanya...

Abah nak ajar bagaimana tanpa jawab PM sampai lewat malam sekali pun rezeki tetap masuk dengan mudah. Kadang tak buat marketing, tup tup PM masuk dan closed deal.

After isyak stop layan PM. Abah suruh tidur awal bangun tahajud. Kerana kejayaan bukan diukur dari segi lewat mana kita tidur usahakan sesuatu, namun seawal mana kita bangun dan mengerjakan yang hak.

Masa awal-awal, kedegak tak mau dengar cakap. Last-last relakan faham dan buat, baru rasa sendiri bagaimana buat bisnes ikut fitrah.

MUNGKIN DUIT TAK BANYAK, NAMUN IA LEBIH DARI CUKUP DAN BERKAT. ALLAH DATANGKAN DARI SUDUT ANAK-ANAK TAK BANYAK KARENAH SERTA URUSAN, FIKIRAN DAN HATI LAPANG.

Kita ada masa pergi masjid, diri tenang dan gembira, belajar ilmu bisnes mudah faham hingga tergerak bertindak serta kita buat sikit sahaja dalam bisnes, Allah beri melimpah.

KITA BUKAN BISNES DENGAN ORANG. KITA TENGAH BISNES DENGAN ALLAH. UTAMAKAN DIA DALAM SEGALA HAL, YANG LAIN TU JADI MUDAH.. INSHAAALLAH..

Berusaha untuk jadi seperti ini...

#copypaste
#selfreminder

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...