11 FAKTOR KENAPA PERLU BERSALIN SECARA CESAREAN (C-SECTION)

Setiap wanita mengimpikan proses kehamilan & kelahiran yg normal tanpa sebarang masalah atau komplikasi. Namun, tidak semua wanita dapat merasakannya. Beberapa perkara yg tidak terduga boleh terjadi sama ada sebelum atau semasa saat kehamilan/kelahiran yg menyebabkan proses bersalin secara normal tidak dapat dilalui. Ada sesetengah ibu hamil yg akhirnya terpaksa melalui kaedah kelahiran melalui pembedahan cesarean; sama ada secara terancang ataupun tidak terancang.

APAKAH PUNCA YG MENJADIKAN SEORANG IBU BERISIKO UNTUK MELAHIRKAN BAYI SECARA CESAREAN?

Ada 2 jenis kaedah kelahiran melalui pembedahan cesarean; iaitu sama ada secara terancang ataupun tidak terancang.

Pembedahan cesarean secara tidak terancang biasanya lebih dikenali sebagai 'emergency cesarean'. Ia biasanya berlaku disebabkan 3 faktor berikut:

1. Serviks tidak lagi menunjukkan perkembangan/pertambahan bukaan seperti yg sepatutnya. Ada sesetengah ibu yg serviksnya hanya mampu terbuka sehingga 1cm, 4cm atau 6cm sahaja. Bukaan ini tidak mampu memuatkan bayi untuk diteran keluar. Kes sebegini dikenali sebagai 'bad progress'.
2. Bayi berhenti dari 'menujahkan' dirinya keluar dari rahim melalui serviks ibu.
3. Bayi stress & degupan jantung bayi menjadi perlahan akibat kontraksi yg kuat & terlalu lama atau proses kelahiran yg terlalu panjang.

Seorang ibu yg melahirkan bayi pertama kali melalui kaedah cesarean tidak terancang tanpa sebarang komplikasi merbahaya sewaktu kelahiran, kebiasaannya dibenarkan untuk mencuba kelahiran secara normal pada kelahiran seterusnya. Ia dikenali sebagai Vaginal Birth After Cesarean (VBAC); tentunya  dengan nasihat & pemantauan oleh doktor O&G anda.

Bagi kelahiran melalui kaedah cesarean secara terancang (scheduled cesarean), ada 8 faktor yg boleh menyebabkan ia berlaku iaitu:

1. Pernah melalui pembedahan 'classic cesarean' dengan pemotongan secara menegak di perut. Ataupun pernah melalui kelahiran secara cesarean pada kelahiran terdahulu.
2. Pernah melalui pembedahan lain di kawasan rahim seperti membuang fibroid atau cyst.
3. Hamil bayi kembar yg tidak boleh dilahirkan secara normal atas sebab tertentu.
4. Saiz bayi terlalu besar (macrosomia).
5. Bayi berkedudukan songsang.
6. Ibu menghadapi masalah 'placenta previa' iaitu kedudukan uri di bahagian bawah rahim sehingga 'menutupi' laluan serviks.
7. Bayi mempunyai masalah kesihatan yg tidak membolehkannya dilahirkan secara normal.
8. Ibu disahkan menghidap HIV atau sebarang jangkitan kuman yg menyebabkan risiko bayi dijangkiti sekiranya dilahirkan secara normal melalui serviks.

Dalam keseluruhan kes kehamilan, biasanya hanya sekitar 30% sahaja yg memerlukan ibu melalui kelahiran secara cesarean. Sekiranya anda merupakan salah seorang ibu yg perlu melalui proses kelahiran secara cesarean, jangan rasa rendah diri. Hakikatnya, ada tetap masih seorang ibu yg baik & dan sama darjatnya dengan mereka yg melahirkan secara normal. 😊

SYOKNYA BUBUR NASI KG BARU, KUALA LUMPUR!

Sekian lama sebenarnya teringin sangat nak makan bubur nasi kat Kg Baru, KL ni. Kali terakhir saya pergi rasanya sekitar tahun 2005 atau 2006. Masa tu kebetulan ada majlis kat sekitar KL. Lepas tu ex-boss ajak makan bubur nasi glamer ni waktu malamnya. So, apa yg best sangat bubur nasi Kg. Baru, KL bi sebenarnya?

Pada saya, yg bestnya sebab kita boleh pilih macam-macam lauk yg kita nak kot untul dimakan bersama-sama dengan bubur nasi tu. Kalau beli bubur ayam Mc Donald's, dah siap-siap ada ayam dalam bubur tu kan? Tapi yg bubur nasi Kg. Baru ni kita boleh pilih apa-apa lauk yg kita nak dari pelbagai pilihan yg ada.

Kat Johor Bahru pun glamer juga bubur nasi berlauk ni. Tapi biasanya memang 1 set bubur nasi akan didatangkan dengan ikan bilis goreng, lobak asin, sambal tumis & kangkung tumis belacan. Memang dah sedap dah. Tapi, yg kat Kg. Baru ni laaaaagi ada macam-macam pilihan lauk.

Masa nak pegi tu, kami Google & Waze je 'bubur nasi Kg. Baru'. Dan masa tu Google & Waze suggest kami ke Kak Mah Tomyam, Kg. Baru. Tapi, bila kami ikut arah jalan & peta tu, tak jumpa pun Kedai Kak Mah Tomyam tu. Lain perginya. Huhu..

Last-last kami buat keputusan nak 'gamble' je pusing kawasan sekitar situ untuk cari kedai yg ada jual bubur nasi. Sudahnya, kami jumpa restoran Mr. Johan ni. Nampak depan kedai ni ada tulis bubur nasi & ada pilihan lauk-lauk untuk bubur tu. So, kami pun order & makanlah di situ.

Kami order bubur nasi untuk hidangan 3 orang, dan pilih lauk:

-ayam halia
-ayam masak kicap
-kangkung tumis belacan
-ikan bilis goreng pedas
-daging salai
-kerang bakar

Air minuman kami order teh o ais 2 gelas, teh o suam 1 cawan & nescafe ais 1 gelas. Total harga kami makan malam tu RM47. Berbaloi kan? Berbaloi-baloi rasanya. Ditambah pula dengan makyong yg dah lamaaaa teringin kan.. hehehe.. Ni pics yg sempat diambil masa tu.

LAGI TESTIMONI KENCING MANIS MENURUN DENGAN VIVIX SHAKLEE!

Siapa yg tak gembira bila insan yg tersayang menjadi semakin pulih dari penyakit yg dihidapi kan? Apatah lagi jika ianya adalah kedua orang tua yg telah sekian lama berbakti membesar, menjaga & mendidik kita sedari kecil lagi. Apatah lagi bila mereka disahkan menghidap penyakit yg agak berat seperti kencing manis, darah tinggi, kolesterol tinggi, stroke & sebagainya. Sudah pastinya kita akan mencari ikhtiar terbaik untuk mereka bukan? Dan salah satu ikhtiar yg terbaik adalah dengan VIVIX SHAKLEE!

testimoni kencing manis vivix shaklee


Jom kita ikuti sebuah lagi kisah testimoni bagi kes kencing manis yg semakin beransur pulih & menurun bacaannya selepas si anak solehah ini membelikan Vivix sebagai ikhtiar untuk kesiahatn ibu tua yg tersayang.


[KADAR KENCING MANIS MENURUN SELEPAS 2 MINGGU AMALKAN VIVIX]

Assalamualaikum. Ini Maksu saya. Adik bongsu mak. Mak kata family mak memang ada kencing manis. Penyakit keturunan. Bila kena kencing manis confirm lah sangkut buah pinggang kan. Seram tahu tak. Hahaha.. kena prevent dari sekarang ni.

Bulan lepas melawat Cu, bila nak balik tu Cu kata nak beli Vivix. Untuk buah pinggang. 26/9/2016 hantar Vivix ke rumah Cu. Lepas explain semua terus gerak pegi kerja sebab dah lambat. 2 minggu lepas tu Whatsapp Cu balik nak followup OK ke tak makan Vivix tapi 25/10 baru Cu reply. Hahaha..

Alhamdulillah terkejut dan bersyukurnya kencing manis Cu turun dari 20 kepada 10. Belum lagi tahap normal but its going there. Syukuuurrr sangat. Itu selepas sebotol Vivix. Bila sendiri dah rasa bagusnya Vivix ni, mesti akan repeat nak Vivix lagi. And yes, Cu repeat her second Vivix! Bila hantar Vivix kat Cu 27/10/2016, Cu pun nampak lebih sihat, muka lebih ceria. Cu kata badan pun rasa sedap sihat. Siap boleh kejar-kejar dengan angsa.

Sejak kebelakangan ni Cu ada masalah untuk bertutur dengan baik. Cu tak sihat and tend to lost her vocabulary at times. Tapi bila jumpa Cu hari tu dah lancar sikit. Lebih baik dari sebelum ni. Sebelum ni baca dan promote Vivix membantu meningkatkan fungsi otak. Tapi sekarang dah nampak sendiri dan semakin yakin dengan Vivix. Dengan izin Allah, what Vivix did worth the price!

Is it my eyes playing trick or she does look younger?



Wahhhhh.. bukan sahaja kencing manis semakin menurun bacaannya, malah ibu beliau juga kelihatan semakin awet muda gittewww!!

*Jika anda mahu mendapatkan Vivix (berharga RM475 sebotol), boleh Whatsapp saya di 014-984 0240 (Irda) untuk pembelian & konsultasi eksklusif daripada saya. Ataupun dapatkan Vivix Twin Pack (2 botol) dengan diskaun 20% + keahlian percuma + pos percuma + cash bonus bernilai RM36! Hubungi saya untuk maklumat lanjut ye.

KEHEBATAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER BERBANDING PRODUK KOLAGEN LAIN DI PASARAN

Wanita dan kecantikan memang tak dapat dipisahkan. Kalau boleh, walaupun usia semakin hari semakin bertambah, wanita mahukan kecantikan & ketegangan kulit yg kekal sama seperti di usia 20 tahun. Wanita sentiasa nak kelihatan cantik & awet muda. Sebolehnya, walaupun sudah berusia 40an, wanita mahu usianya diteka seperti baru pertengahan 20an. Tapi, mampukah perubahan pada kulit muka & tubuh badan menutupi setiap perubahan penuaan pada diri? Adakah awet muda itu mampu diperolehi. Jawapannya, penuaan sememangnya tidak boleh dielakkan; tetapi PENUAAN BOLEH DILAMBATKAN.


KOLAGEN BANTUK WANITA KEKAL AWET MUDA

Salah satu unsur yg semakin berkurangan pada tubuh manusia dalam proses penuaan adalah kadar kolagen di dalam badan. Kolagen adalah unsur yg menjadikan kulit sentiasa kelihatan tegang, anjal & bebas dari kedutan. Tanda awal kekurangan kolagen bermula dengan kewujudan kedutan halus di sekitar mata, hidung & mulut. Bermula dari kedutan halus,lama-kelamaan garis kedutan akan menjadi semakin kasar & jelas.

Ada 4 tanda penuaan yg akan berlaku kepada diri kita akibat pengurangan kadar kolagen dalam badan, iaitu:


  • Garis kedutan halus & kasar pada kulit wajah.
  • Rambut yg semakin banyak gugur & kurang terurus.
  • Kuku yg semakin rapuh & mudah rosak.
  • Sendi yg semakin kerap berasa sakit akibat aktiviti seharian


Jika kadar kolagen tidak ditambah, kesan penuaan ini akan semakin cepat dirasai oleh kita. Dan apabila ia tidak dibendung, ia boleh menjadikan kita kelihatan lebih tua lebih cepat berbanding usia sebenar kita.


ADAKAH PRODUK SUPPLEMEN KOLAGEN TERBAIK YG BOLEH MENYELESAIKAN TANDA PENUAAN INI?

ADA. Jom kita tonton video di bawah ini untuk mendapatkan jawapannya.




*Jika anda mahu mendapatkan Collagen Powder ini, boleh Whatsapp saya di 014-984 0240 (Irda) ataupun boleh klik terus link di bawah untuk membuat pembebalian secara online terus dari Shaklee Malaysia.


Beli sekotak Shaklee Collagen Powder di sini (RM298 sekotak)

KENAPA SAYA RASA MUAL BILA MAKAN VITALEA SHAKLEE?

Agak ramai juga sebenarnya yg bertanyakan soalan ini; terutamanya yg pertama kali mengambil Vitalea Shaklee. Lepas tu terus buat statement;
"Owh.. saya tak sesuai makan Shaklee. Mual & mabuk makin teruk. Sebab bila makan vitamin xxx tak mual pun."

Bagi yg pernah rasa begitu, pernah tak siasat atau buat perbandingan betul-betul kenapa anda mual bila ambil Vitalea tapi tidak dengan jenama xxx tersebut? Betul ke anda alergik dengan Vitalea je. Atau 'alergik' dengan jenama Shaklee? Hehehe..

Memang ada orang akan alami satu atau lebih simptom-simptom ini apabila mengkonsumsi Vitalea Shaklee:

-Rasa mual & loya
-Muntah semakin kerap
-Sakit kepala
-Sembelit
-Najis berubah warna menjadi kehitaman
-Gigi menjadi seperti kekuningan (sementara)
-Pedih ulu hati
-Gangguan penghadaman
-Rasa tak sedap/kurang selesa dalam mulut

Simptom-simptom ini sebenarnya bukan disebabkan oleh 'Vitalea Shaklee' semata-mata. Ia sebenarnya disebabkan oleh kandungan IRON di dalam Vitalea tersebut. Pengambilan iron sama ada dalam bentuk sumber semulajadi mahupun supplemen akan menyebabkan sebahagian pengamalnya mengalami satu atau sebahagian simptom tersebut.

Jika anda kata bahawa supplemen jenama xxx tidak menyebabkan anda mengalami simptom sepertimana ketika mengambil Vitalea Shaklee, semak semula kandungannya. Multivitamin yg tidak mengandungi iron biasanya tidak akan memberi kesan sepertimana Vitalea Shaklee.

Jika anda hamil & mengalami morning sickness yg agak teruk (terutamanya di peringkat awal kehamilan) seperti mabuk, loya, mual, sembelit atau pedih ulu hati, anda tidak digalakkan untuk mula mengambil Vitalea Shaklee. Cukup sekadar pengambilan asid folik. Sebaik sahaja morning sickness mula berlalu pergi, bolehlah mula mengkonsumsi Vitalea Shaklee.

Namun, jika anda mempunyai sejarah bacaan HB rendah pada kehamilan lalu, maka sebaiknya, rajinkanlah diri untuk mengamalkan 2 biji Vitalea setiap hari. Ia amat membantu untuk mendapatkan bacaan HB yg stabil. HB yg stabil amat penting bagi memastikan darah kita mempunyai kandungan oksigen yg secukupnya. Malah, HB yg rendah juga mampu mengancam nyawa janin jika tidak ditangani tau.

*Jika anda mempunyai masalah HB rendah sewaktu kehamilan ataupun anemia, Vitalea Shaklee adalah amat penting & amat membantu anda. Sebotol Vitalea Shaklee berharga HANYA RM93.75 sahaja sebotol (120bj). Ia boleh tahan untuk pengambilan 2-4 bulan. Whatsapp saya di 014-984 0240 (Irda) untuk pertanyaan & order.

APA ITU DEEP VAIN THROMBOSIS @ DARAH BEKU PADA BETIS?

Deep vain thrombosis (DVT) ataupun darah beku pada betis terutamanya bagi wanita hamil terjadi apabila terdapat darah beku yg menyekat perjalanan darah terjadi di bahagian betis. 80% daripada kes DVT terjadi pada kaki sebelah kiri. Jika DVT ini dibiarkan tanpa rawatan boleh menyebabkan ia bergerak ke paru-paru & boleh menyebabkan pulmonary embolism yg seterusnya boleh mengakibatkan maut.

punca darah beku pada betis


BAGAIMANA DVT BOLEH BERLAKU?

DVT berlaku disebabkan oleh ibu yg hamil mengalami masalah pengaliran darah yg terganggu di bahagian betis. Ia berpunca daripada kehamilan itu sendiri. Apabila berat badan ibu bertambah ketika hamil, maka risiko terjadinya DVT juga semakin meningkat. Semasa hamil, bahagian abdomen ke bawah ibu akan membesar. Ini boleh menyebabkan pengaliran darah dari bahagian kaki ke jantung menjadi sukar; mungkin disebabkan oleh graviti dan faktor salur darah pada kawasan rahim yg terhimpit. Keadaan ini lama-kelamaan akan membentuk darah beku.

darah beku pada betis


Selain itu, kehadiran hormon-hormon lain ketiga hamil juga menyumbang kepada terjadinya DVT ini kerana darah ibu menjadi pekat. Risiko ini lebih tinggi terjadi ke atas ibu hamil yg kurang melakukan pergerakan tubuh dalam masa yg lama seperti berdiri, duduk, berbaring & sebagainya.


SIAPAKAH YG BERISIKO MENDAPAT DEEP VEIN THROMBOSIS?


  • Ibu hamil yg berusia 35 tahun ke atas.
  • Berat badan melebihi 80kg.
  • Ibu yg menghidap kencing manis & darah tinggi.
  • Ibu yg menghidap pre-eklampsia di mana terdapat edema (pembengkakan dalam salur darah) pada kaki & tangan.
  • Ibu yg mengalami vericose vein.
  • Ibu yg mempunyai penyakit auto-immune seperti Systemic Lupus Erythematosus (SLE) dan Autophospholipid Syndrome (APS).
  • Ibu yg mengalami masalah polihidramnios.
  • Ibu yg hamil kandungan kembar.
  • Ibu yg bekerja dalam posisi badan tertentu dalam jangka masa yg lama seperti berdiri di kaunter, duduk di kerusi pejabat & sebagainya.
  • Ibu yg merokok.
  • Ibu yg menghidap kanser.
  • Ibu yg melalui pembedahan major (mengambil masa melebihi 2 jam) pada bahagian kaki, perut atau badan.



APAKAH SIMPTOM BERLAKUNYA DVT?

DVT lazimnya terjadi pada kaki sebelah kiri sahaj. Ia akan menyebabkan rasa sakit dan berat pada kaki (seolah-olah seperti otot kaki ditarik-tarik). Ia juga bermula dengan tanda munculnya bahagian lembut & rasa panas pada kaki terutama sekali pada bahagian peha atau pinggul & ia membengkak. Keadaan ini lebih berbahaya sekiranya ia dibiarkan kerana ia boleh menyebabkan ketulan darah tersebut sampai ke paru-paru & menyebabkan pulmonary embolism yg boleh mengakibatkan kematian.

darah beku pada betis



BAGAIMANAKAH CARA UNTUK MENGELAKKAN DVT DARI BERLAKU?


  • Ibu yg hamil 28 minggu ke atas disarankan tidur mengiring ke kanan untuk mengelakkan terbentuknya darah beku di bahagian betis. Letakkan bantal atau kusyen antara kedua-dua belah kaki. Pastikan kaki tidak dibengkokkan.
  • Melakukan senaman seperti berjalan kaki atau membuat pergerakan sekurang-kurangnya setiap dua jam sekali; terutamanya ketika berada di dalam kenderaan sewaktu perjalanan yg jauh ataupun sewaktu bekerja di pejabat.
  • Semasa duduk, letakkan kaki pada bangku kecil yg tingi sedikit dari tempat duduk agak kaki berada pada kedudukan tinggi sedikit & sekaligus memudahkan aliran darah.
  • Memakai stokin khas yg boleh mengurangkan terjadinya darah beku pada kaki.
  • Seorang pakar Obstetrik & Gynaecology; Dr. Dharmini Veerakumaran menekankan agar ibu-ibu yg mengalami tanda-tanda awal DVT untuk mendapatkan rawatan daripada doktor secepat mungkin bagi mengelakkan perkara-perkara buruk berlaku dan rawatan awal dapat diberikan.
  • Ibu hamil juga sebaiknya mengamalkan supplemen kalsium, Vitamin D & magnesium seperti Ostematrix Shaklee yg boleh membantu melegakan kesakitan pada otot betis serta memberikan kesan rileks kepada ibu terutamanya sewaktu sedang tidur.
  • Supplemen Omega-3 seperti Omega Guard juga amat baik untuk diamalkan oleh ibu hamil untuk mengurangkan inflamasi pada otot serta sekaligus membantu melancarkan aliran darah bagi mengelakkan darah beku terbentuk.


Jika anda hamil dan mempunyai tanda-tanda awal DVT, ambil langkah pencegahan dengan segera sebelum ia melarat. Jika mahu mendapatkan supplemen terbaik bagi mengurangkan risiko ini, Whatsapp saya di 014-984 0240 (Irda) untuk order & sebarang pertanyaan. Konsultasi eksklusif akan diberikan kepada pelanggan saya.


BENARKAH VIVIX SHAKLEE MAMPU MERAWAT KANSER?

Bila sebut sahaja KANSER, rasanya itulah nama penyakit yg paling digeruni oleh kita kan? Sehingga ke hari ini sebenarnya ubat atau penawar untuk menyembuhkan kanser 100% masih belum ditemui. Namun, ada yg kata Vivix Shaklee setakat ini telah berjaya membantu ramai pesakit kanser menjadi bertambah sihat & terselamat dari peringkat kanser yg semakin teruk. Benarkah Vivix Shaklee mampu merawat/menyembuhkan kanser?

Kanser terjadi akibat bertambahnya radikal bebas di dalam badan kita. Setiap orang mempunyai sel kanser di dalam badan. Namun, tahap keaktifan sel tersebut berbeza bagi setiap orang. Radikal bebas adalah molekul yg mempunyai 1 atau lebih elektron yg tidak berpasangan. Dalam erti kata lain, radikal bebas adalah sel dalam badan kita yg 'tidak cukup sifat'. Molekul yg rosak ini amat mudah untuk berinteraksi serta merosakkan molekul-molekul sel yg lain. Akibatnya, jika ia tidak dibendung maka radikal bebas ini akan menguasai sel-sel badan kita.

Yg 'jahatnya', radikal bebas yg semakin bertambah ini akan menggalakkan pengaktifan & perebakan sel kanser di dalam badan pesakit. Kesannya, pesakit akan menjadi semakit sakit & lemah jika perebakan ini tidak dibendung.

BAGAIMANA SEBENARNYA VIVIX SHAKLEE MEMBANTU PESAKIT KANSER?

Vivix; dengan gabungan resveratrol & polifenol menjadikan ia minuman botani yg tinggi antioksida, mampu memperbaiki sel-sel yg merosak akibat radikal bebas. Apabila radikal bebas dapat dikurangkan di dalam badan pesakit kanser, maka perebakan sel kanser juga akan dapat dibendung.

Selain itu, Vivix juga mampu memberi tenaga kepada mitochondria (enjin sel) yg mana sekaligus mampu memberikan tenaga kepada pesakit untuk terus aktif & bergerak melakukan aktiviti harian. Vivix juga mampu meningkatkan daya tahan melawan penyakit (sistem immune) badan pesakit; yg mana sekaligus menjadikan pesakit berasa semakin sihat & tidak lemah.

ADAKAH VIVIX SHAKLEE TERBUKTI BERKESAN DALAM MEMBANTU PESAKIT KANSER?

Semakin ramai sebenarnya pesakit kanser yg telah mencuba Vivix. Malah, setelah mengamalkan selama tempoh waktu tertentu, hampir kesemua pesakit menunjukkan perubahan yg amat positif.

Jom kita tengok testimoni dari beberapa pesakit kanser yg telah mencuba & mengamalkan Vivix Shaklee sekaligus telah merasai sendiri perubahan positif pada diri mereka.

Jika anda atau ahli keluarga anda menghidap kanser & mahu berikhtiar dengan Vivix, Whatsapp saya di 014-984 0240 (Irda) untuk order atau sebarang pertanyaan. Konsultasi eksklusif juga akan diberikan kepada setiap pelanggan saya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...