JADI SURIRUMAH PUN KENA CANTIK SUPAYA SUAMI TAK CARI LAIN

Hari ni belek-belek album lama; zaman sekolah & zaman universiti dulu. Siap ada 1 album gambar tu semuanya gambar saya & Incik Husband masa zaman bercinta dulu. Hehehe.. Ala, bukan gambar dating pun, hampir semuanya gambar masa pegi site visit & program jabatan kat FAB UTM. Ada kat JB, Penang, Melaka, Sarawak & kat studio/fakulti. Rasa nak gelakkan diri sendiri pun ada. Sebab? Masa dulu tu rasa dah confident diri tu dah comel habis dah. Rupanya bila tengok balik, comot je. Ditimpa perasaan sungguh!! 😂😂

Lepas kawen muda, kami hidup berdua lama. Lepas 5 tahun kawen baru dapat anak sulung. Masa tu lah badan naik bagai di pam pam. Waktu makan & kerja tak menentu. Pastu suka snacking. Bila keluar makan, makan ikut suka je. Tengok wayang atau nonton drama kat rumah, macam-macam kudapan ada. Pastu yg paling sadis masa tu, kulit muka saya memang berbelak-belak tau. Terutamanya kat area pelipis yg terpisah antara bahagian bertudung dengan yg terdedah kepada cahaya matahari. Kulit saya memang SANGAT MUDAH SUNBURN & LAMBAT PULIH. 😭😭 Dah la selalu kena pegi site & travel sana-sini. Kadang tak sanggup nak tengok 'line' kat tepi muka tu tau.

Saya pulak cerewet pasal skincare. Kalau orang selalu excited dengan macam-macam skincare kat iklan tv ke majalah tu, saya pulak jenis skeptik. Saya paaaaling takut kulit rosak. Sebab tu jugak seumur hidup ni saya tak pernah pegi facial spa! Sebab takut! 🙈🙈

Sampailah saya mula kenal Shaklee masa bersalin anak kedua (Iman.) Masa tu, rasa sangat perbezaan dengan masa berpantang Ihsan. Badan memang rasa cergas, tak lesu, tak stress, luka czer cepat pulih, susu badan banyak & paling best, kulit muka tu tak pasal-pasal jadi berseri! Tak pucat pun sepanjang berpantang tau. Tambah pulak bila sambung dengan set menyusu masa dah masuk kerja balik tu, berat badan senang je turun sampai 9kg!! Waaaa... tak tergambar happy dia bila baju-baju semua jadi makin longgar! 💃💃

Tak lama lepas tu, saya beranikan diri cuba skincare dari Shaklee Jepun - Nutriwhite. Masa tu ramai cakap Nutriwhite ni boleh hilangkan pigmentasi & sunburn. Woww! Ini adalah 2 masalah utama saya! Dan kebanyakan wanita Asia berkulit cerah pun kerap ada masalah ni tau. Memang tak kawan dengan uv matahari ni. Hahaha..

Allahuakbar. Tak tergambar rasanya bila kulit mula nampak perubahan. Bila pegi site atau aktiviti luar, dah TAK MUDAH 'TERBAKAR' atau sunburn lagi. Kalau kena sekalipun sebab baru lepas survey kat site lama-lama ke, mesti KEJAP JE DAH PULIH sunburn tu. Bonus pointnya lagi bila guna Nutriwhite ni, muka saya dah tak jadi berminyak sangat dah. Rasa moist kat kulit tu seimbang je. Pegang pun lembutttt je. Haha.. Vavavavaaaa.. memang sangat happy!

Sampai hari ni, walaupun saya cuma seorang surirumah, saya masih maintain guna Nutriwhite punya Gentle Makeup Remover, Gentle Deep Cleanser, Soothing Radiance Softener & Ultimate Whitening Protection Lotion. Kulit memang terlindung dari uv matahari yg semakin bahaya sekarang ni. Dan siapa kata surirumah TAK PERLU CANTIK? WAJIB woooo... Suami kita kat luar tu bekerja & berjumpa dengan macam-macam wanita yg bergaya & melawa. Takkan balik rumah dia nak tengok isteri selebet & kusam tak bermaya je kan? Dah la bau bawang pulak tu. Sedihhhhh.. hahaha. So, kena la melawa juga walaupun kerja duduk rumah je. Dan sebab tu juga kena ada income sendiri. Supaya boleh spend untuk melawa! 😘

Setuju ke setuju??

IRDA
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

PENGAMBILAN VITAMIN/SUPPLEMEN SEBENARNYA MEROSAKKAN BUAH PINGGANG

BENARKAH MAKAN BANYAK SUPPLEMEN BOLEH MEROSAKKAN BUAH PINGGANG? Ramai sangat yg tanya soalan ni pada Pengedar Shaklee mereka. Ada yg boleh jawab, ada yg tak mampu jawab. Mungkin, pada yg baharu sahaja mula buat bisnes masih belum arif tentang bagaimana nak buktikan bahawa supplemen Shaklee ni adalah istimewa, semulajadi & 100% selamat diambil oleh kita dengan dos yg telah ditetapkan. Sebenarnya, persoalan tentang supplemen boleh mengganggu buah pinggang ni, kita kena jawab dgn ujikaji peleburan Vitalea/Ostematrix yg cepat dalam segelas air. Memang betul, pengambilan supplemen yg banyak boleh mengganggu buah pinggang. Sebab tu kena pilih Shaklee; bukan brand lain. Kenapa?

side effect produk shaklee


1. Vitamin lain ada yg mengandungi bahan sintetik. Bahan sintetik inilah yg akan 'tertinggal' sebab tak mampu diuraikan oleh badan & usus. Justeru, ia akan sekaligus mengganggu fungsi penapisan oleh buah pinggang.

2. Vitamin brand lain kebanyakannya tak terurai sepenuhnya dalam badan dalam tempoh masa yg sepatutnya.

Setiap vitamin/supplemen sepatutnya terurai sepenuhnya dalam badan manusia dalam tempoh 30 minit. Ini tempoh masa 'perjalanan' yg diperlukan untuk satu2 makanan yg diambil dari mulut untuk sampai ke usus & seterusnya ke buah pinggang. Apabila satu-satu vitamin itu tak boleh terurai sepenuhnya dalam tempoh masa ni, itulah jadinya yg 'membebankan usus & buah pinggang'.


So, macam mana nak buktikan vitamin/supplemen Shaklee ni terurai sepenuhnya dalam masa yg sepatutnya? Ada 2 jenis ujikaji boleh dibuat.

1. Ujian ke atas Vitalea.
===================
Kenapa Vitalea? Sebab kebanyakan jenama multivitamin di dunia mengandungi pelbagai mineral. Sesetengah mineral tak boleh terurai dengan mudah berbanding yg lain. Dan kebanyakan jenama lain mengandungi bahan sintetik yg takkan terurai. Contohnya pewarna. So, macam mana nak buktikan? Ambil sebiji Vitalea, masukkan ke dalam segelas air. Hasilnya nanti, Vitalea akan terurai sepenuhnya dalam masa 8-10 minit (tak perlu godek/kacau pun). Warna air pun hanya akan berubah menjadi kuning kerana dalam Vitalea terdapat Vitamin B yg bersifat semulajadi berwarna kuning. Di mana, kalau multivitamin yg ada pewarna, air tu sah-sah akan berubah warna. Contoh multivitamin yg ada pewarna & bahan sintetik yg paling meluas penggunaannya adalah yg biasa diperolehi oleh ibu-ibu hamil di klinik. #IfYouKnowWhatIMean


2. Kajian ke atas Ostematrix.
=======================
Kenapa?
Kajian Dr. Ralph F. Shangraw menyatakan bahawa kalsium adalah bahan mineral yg paling keras di dunia. 80% daripada jenama supplemen kalsium di dunia GAGAL utk menghasilkan supplemen kalsium yg boleh terurai sepenuhnya dalam badan manusia dalam tempoh 30 minit. But NOT OSTEMATRIX. So, ambil 1bj Ostematrix, letak dalam segelas air. Tanpa digodek/dikacau, Oste akan terurai sepenuhnya dalam masa 2-4 minit sahaja!

70% badan manusia adalah air. So, ujikaji ni menunjukkan/membuktikan bahawa vitamin Shaklee akan terurai sepenuhnya dalam badan kita TANPA membebankan usus & buah pinggang. Bukan setakat tak membebankan buah pinggang, malah kami ada produk hebat yg boleh memelihara kesihatan buah pinggang tau - VIVIX!Dan dah ramai pun pesakit buah pinggang yg menjadi semakin sihat sejak amalkan Vivix. Sebab tu saya bangga jadi Pengedar Shaklee tau! 

Irda
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

BUAT APA MAKAN SUPPLEMEN? MAKAN SAYUR JE KAN DAH CUKUP

SAYA SUKA MAKAN SAYUR, SO TAK PERLULAH MAKAN VITAMIN KAN? Ramai prospek/customer saya yg saya cadangkan untuk ambil 3-4 jenis vitamin Shaklee dalam 1 set untuk tujuan tertentu akan mula cakap "banyaknya saya kena ambil. Takpe ke? Tak berlebihan ke? Multivitamin ni nak buat apa suruh saya ambil? Saya cuma nak hamil je. Lagipun saya dah makan sayur & buah setiap hari. Buat apa nak makan vitamin banyak-banyak ni."

Tahukah anda apa fungsi supplemen Shaklee?

BUKAN untuk menggantikan sayur, buah atau makanan dari sumber semulajadi tau. Supplemen membantu untuk mengisi/menutup lohong-lohong nutrisi (vitamin & mineral) yg kurang kita perolehi dari pemakanan seharian. Walaupun setiap hari kita makan ikan, ayam, daging, nasi, sayur-sayuran & buah-buahan, tapi bagaimana kita PASTI bahawa apa yg kita makan itu mencukupi untuk memelihara kesihatan antibodi, sel tubuh & keseluruhan badan kita? Apa penanda aras kecukupan kita? Sedangkan, untuk mendapat jumlah Vitamin C yg mencukupi sahaja pun kita sepatutnya mengambil 7 setengah biji oren setiap hari! Itu baru Vitamin C tau. Bagaimana pula dengan vitamin & mineral asas yg lain seperti iron, zat besi, kalsium, protein, karbohidrat, omega-3, omega-6 & sebagainya? Termampukah kita nak 'menelan' semua sumber semulajadi yg membekalkan semua nutrisi yg diperlukan oleh badan kita tu? Sukar kan?

So, di sinilah fungsi supplemen Shaklee. Ia BUKAN dicipta untuk menggantikan ataupun menjadi lebih baik berbanding sumber semulajadi. Tetapi, ia adalah PILIHAN TERBAIK untuk mempercukupkan bekalan nutrisi yg diperlukan oleh badan kita.

Cakap pasal sayur ni, saya sebenarnya suka sangat makan sayur ulam macam pegaga, daun selom & pucuk gajus tau. Tapi, ahli isi rumah saya yg lain tak minat. So, kalau beli, jenuh nak menghabiskan! Hahaha.. Yg diorang minat kebanyakannya sayur tak berdaun. Nasib baik ada jugak yg tak berdaun tapi hijau -BROKOLI. 😂😂

Brokoli ni kaya dengan Vitamin A & K tau. Ia membantu menseimbangkan kadar Vitamin D dalam badan kita. Vitamin D ni pulak membantu badan kita menyerap kalsium dengan lebih optimum. Selain tu, brokoli membantu merendahkan paras kolesterol & membantu badan kita untuk detoks atau membuang toksin dalam badan. Tapi, DENGAN SYARAT - semua nutrisi asal dalam brokoli hanya akan kekal apabila ia dimakan mentah begitu sahaja ataupun hanya dengan memasak secara stim selama 5 minit sahaja! Jika brokoli terlebih masak; terutamanya apabila dah jadi lembik, hampir kesemua khasiat borkoli ini hilang! Huhuhu..

So, sebab tu la saya tetap ambil supplemen Shaklee walaupun suka makan sayur hijau tau. Sebab tak larat laaa saya nak telan sayur & buah berbakul-bakul setiap hari demi mencukupkan nutrisi untuk badan & kulit saya kekal awet muda. Ahaks! 😎

Nak tambah nutrisi dalam badan & jadi awet muda? Meh Whatsapp saya:

Irda
014-984 0240
Pengedar Shaklee Sah Anda.

TERBEBAN DENGAN HUTANG PTPTN SELEPAS GRADUATE? INI PELUANG ANDA UNTUK MELANGSAIKANNYA!

Ramai generasi muda masa kini sangat sukakan cabaran. Malah ada student IPT yg belum habis belajar pun dah mula buat bisnes. Seronok kan bila sebaik usai sahaja pengajian tak perlu pening kepala pun nak fikir bayar hutang PTPTN lah, bayar sewa rumah la, nak beli kereta idaman la kan? Justeru, saya ingin membuka jalan untuk para pelajar IPT & fresh graduates untuk menjalankan bisnes online yg PASTI berbaloi & menguntungkan!

Ramai yg memilih untuk menjalankan pelbagai jenis perniagaan terutamanya secara online. Ini kerana ia mudah & mempunyai potensi capaian prospek & pelanggan yg sangat luas dari seluruh pelusuk dunia. Namun, ramai yg kecundang di tengah jalan. Mengapa? Mungkin akibat kekurangan ilmu ataupun akibat tersalah memilih produk yg didagangkan. Justeru, bersama-sama Program 'THE WARRIORS APPRENTICE' yg akan saya lancarkan menjelang tahun 2017 ini, saya membuka seluas-luasnya peluang perniagaan untuk generasi muda yg sangat berminat untuk menceburi bidang perniagaan untuk bersama-sama membina kerjaya bersama Shaklee di bawah naungan The Warriors Empire saya.

Saya mencari 30 orang pelajar IPT & fresh graduates yg berminat untuk membina empayar bisnes jangka panjang bersama produk Shaklee. Ini bukan 'skim cepat kaya' ataupun bisnes berbentuk 'head-hunting'. Pendapatan yg bakal diperolehi 100% berdasarkan jualan produk yg dibuat serta bonus kepimpinan berdasarkan rank anda. Bimbingan, modul marketing & alat bantu niaga asas disediakan. Coaching boleh dijalankan secara online & offline; mengikut kesesuaian anda.

Apakah Syarat-syarat Menyertai Projek Apprentice Ini?

■ Mempunyai impian hidup yg jelas.
■ Sabar.
■ Berjiwa kental.
■ Bersedia untuk mempelajari ilmu baru tentang nutrisi.
■ Rajin & bersungguh-sungguh.
■ Boleh berhubung melalui Whatsapp.
■ Sukakan bonus yg lumayan.

Apa Yg Akan Anda Perolehi dari Bisnes Ini?

Menjana income bulanan 3, 4, 5 malah 6 angka; mengikut seberapa banyak yg anda impikan. Harus diingatkan; pendapatan diperolehi berdasarkan jualan produk serta bonus kepimpinan (mengikut rank) hasil pembangunan empayar bisnes anda.
Car Bonus (dalam bentuk tunai) yg boleh anda gunakan untuk membeli/membayar kereta idaman anda setiap bulan. Semakin tinggi rank anda, semakin besar empayar bisnes anda, maka semakin tinggi jumlah bonus yg bakal diterima.
Percutian bertaraf 6 bintang yg ditaja sepenuhnya oleh Shaklee ke negara-negara maju seluruh dunia. Bagi yg beragama Islam, juga boleh mendapat tajaan pakej umrah bertaraf 6 bintang untuk anda & ahli keluarga. Juga peluang untuk menyertai Shaklee International Conference di USA setiap 2 tahun sekali.
Anugerah Star Achiever Awards atas kecemerlangan usaha anda di National Conference Shaklee setiap tahun.
Kebebasan masa & kewangan! Anda boleh menjana pendapatan di mana-mana sahaja walaupun sedang bercuti! Tidak mustahil, kerana bisnes anda boleh dijalankan secara online.
Masa yg lebih banyak & berkualiti bersama keluarga & orang tersayang - kerana tak perlu bekerja mengikut hari & masa yg tetap.

Jika anda berusia antara 18-45 tahun dan memenuhi syarat-syarat dinyatakan, hubungi saya melalui Whatsapp di: 014-984 0240 (Irda). Peserta yg berjaya akan saya masukkan ke dalam group Whatsapp khas untuk projek ini.

WOW! WANITA INI BERJAYA TURUN 10KG DALAM 10 MINGGU!

Menjadi gemuk bukanlah sesuatu yg menggembirakan bagi setiap wanita. Saiz badan wanita biasanya amat berkait rapat dengan tahap keyakinan diri seseorang itu. Kebiasannya, wanita yg mempunyai bentuk badan langsing akan tampil dengan lebih yakin di khalayak ramai. Malah, ramai sebenarnya wanita bersaiz montel, 'gebu' ataupun gemuk yg memilih untuk menjadi anti-sosial akibat rasa keyakinan diri yg amat rendah. Mereka malu untuk berkawan. Mereka takut diejek sama ada secara terang-terangan mahupun sekadar melalui pandangan mata yg menjengkelkan. Kebiasaannya wanita akan melakukan pelbagai cara untuk mengurangkan berat badan ataupun 'nak kurus'. Tetapi kebanyakannya kecundang di tengah jalan akibat tak sabar menantikan keputusan yg dimahukan.

Namun, berbeza dengan wanita ini. Beliau nekad merubah cara pemakanan & gaya hidup demi untuk tidak kelihatan gemuk lagi.

Jom kita ikuti kisah penuh inspirasi oleh NURUL HIDAYAH BT ZAKARIA ini tentang 'kehilangan' berat badannya dalam masa yg agak singkat ini!

[ HILANG 10KG DALAM 10 MINGGU ]

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua.

Saya merupakan ibu kepada 2 orang anak. Umur saya baru mencecah 31 tahun dan saya adalah seorang yang gemar kepada makanan.

Badan saya mula naik bagai dipam-pam sejak pertengahan tahun 2015. Masa tu anak kedua saya, sudah semakin kurang menyusu badan. Saya dapat rasakan perubahan yang ketara pada diri saya. Saya makin kuat makan dan selera makan saya semakin membuak-buak. Setiap kali tiba waktu makan, saya pasti akan makan nasi bertambah.

Akibat daripada corak pemakanan yang tidak terurus dan tiada aktiviti senaman yang dibuat, berat badan saya semakin bertambah dah kemuncaknya pada Bulan Februari. Pada waktu itu, anak kedua saya dah pun wean off. Berat badan saya mencecah 97kg. Masa tu, keadaan diri saya sangatlah tidak selesa. Saya selalu rasa letih dan penat. Sukar nak bangun awal pagi. Badan selalu sakit-sakit. Nak solat pun susah. Selalu sakit kepala akibat tekanan darah meningkat dan selalu sangat mengah walaupun buat kerja ringan.

Selain daripada itu juga, baju-baju saya banyak yang dah tak boleh pakai. Saya terpaksa membeli baju baru dengan size XXXL. Sedih sangat. Baju-baju lama saya, semua terpaksa disimpan dalam almari buat perhiasan je. Kalau pakai jugak, memang tersembul-sembul keluar lemak perut..

Namun, pada pertengahan bulan Februari, saya mula nekad dan belajar cara pemakanan yang lebih sihat. Saya amalkan cara pengambilan makanan yang betul serta mengikut keperluan diri saya yang sepatutnya.. Saya belajar cara buat detox.. Saya mula konsisten mengamalkan Set Kurus Shaklee.. Dan mula bersemangat melakukan senaman.

4 perkara UTAMA yang saya buat sepanjang 10 minggu ialah :-

1- Saya amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang. Saya kawal makanan yang masuk ke dalam badan saya. Saya jaga kuantiti makanan yang saya makan dan saya masak makanan yang lebih sihat dari segi penyediaannya.

2- Saya mula membuat detox. Saya mulakan dengan detox parasit selama 2 bulan (Feb&Mac). Kemudian saya sambung dengan detox cara Shaklee (April). Kedua-dua jenis detox ini saya menggunakan produk Shaklee. Produk detox yang saya gunakan ialah Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Garlic Complex, Herb-Lax, Peppermint Ginger & Nutriferon.

3- Saya mengamalkan Set Kurus Shaklee dengan konsisten dan dengan cara pengambilan yang betul. Tidak skip dan makan ikut dos yang sepatutnya. Antara suplemen yang saya amalkan ialah Cinch Shake, Cinch Tea Mix, Omega Guard & Lecithin.

4- Saya juga melakukan senaman seminggu 3 kali dengan konsisten. Antara senaman yang saya lakukan ialah, jogging, burpees, squats, plank dan aerobik.

Selepas melakukan keempat-empat perkara ni dengan konsisten dan istiqomah, berat saya mula turun dengan mudah sebanyak 10kg dalam masa 10 minggu.

Dan apa yang paling menggembirakan saya, banyak berlaku penurunan inci pada ukuran badan saya. Terutama di bahagian perut. Kalau dulu macam orang mengandung 8 bulan, sekarang dah kurang. Pakai baju pun dah tak nampak perut buncit. Malah saya dah boleh pakai semula baju saya bersaiz XL. Saya happy sangat-sangat. Gembira tak terkata.

Berat saya yang terkini adalah 87kg. Dan saya masih dalam misi menurunkan 20kg berat saya.

Doakan saya berjaya mencapai misi saya membuang 30kg berat badan keseluruhan.. Dan saya kongsikan cerita saya agar dapat memberi inspirasi kepada anda semua yang memerlukan.

Akhir kata daripada saya, apa pun yang kita lakukan,lakukan dengan bersungguh-sungguh. Nak kuruskan badan, mesti buat  apa yang daya kongsikan tu supaya kita dapat hasil yang menakjubkan!

"GEMUK IS NOT AWESOME. HIDUP DENGAN SIHAT, JADI LEBIH SIHAT DENGAN SHAKLEE."

Anda juga 'dah penat gemuk'?
Dah puas mencuba pelbagai produk & cara tapi tidak berjaya? Jom Whatsapp "SAYA NAK KURUS" ke 014-984 0240 sekarang! Saya akan bantu anda menjadi seperti wanita hebat ini!

KENAPA BISNES ONLINE LEBIH BAIK BERBANDING BISNES KONVENSIONAL?

Siapa pernah baca tentang kejayaan si cantik manis Neelofa dengan bisnes Naelofar Hijabnya yg berjaya membuat keuntungan sehingga RM50juta pada tahun 2015? Berbekalkan 'hati yg terluka', beliau telah memulakan perniagaan Naelofar Hijab (NH) pada sekitar 2014 melalui kaedah online sahaja. Satu demi satu design dikeluarkan oleh NH sejak itu. Kebanyakannya menjadi kegilaan ramai; mungkin kerana jenama atau mungkin juga kerana design hijabnya yg mudah untuk disarungkan serta materialnya yg selesa; sesuai dengan harga yg berpatutan. Namun, tak kurang juga ada design yg gagal mendapat sambutan akui Lofa. Kutukan, sindiran & tohmahan juga tak kurang diterima oleh beliau. Tapi, itu semua tak pernah melunturkan semangat juang wanita yg terkenal dengan jolokan "beauty with brain" ni. Hebat sangatkah Neelofa? Atau dia sekadar bertuah kerana dia punya kecantikan, nama yg gah serta kemampuan dari segi modal untuk memulakan perniagaan?

Jawapannya TIDAK. Mungkin kecantikan & populariti itu sedikit sebanyak menjadi 'good luck' yg menyebelahi Lofa. Tapi, yakinlah bahawa usaha gigih, komitmen, kesungguhan & kecekalan wanita muda ini yg menjadi tunjang keberjayaannya. Dan, medium 'bisnes online' yg dipilih olehnya adalah satu langkah bijak yg telah diambilnya untuk memulakan platform perniagaannya.

Kenapa perlu pilih bisnes online berbanding bisnes konvensional? Ini pandangan saya:

MODAL PERMULAAN YG LEBIH RENDAH
====================================
Tak perlu cari lot kedai/booth untuk dibeli atau disewa. Nak sewa lot kedai bukannya murah. Tambahan pula, bila baru mula nak sewa, mesti pemilik lot akan meminta sejumlah deposit yg banyak; biasanya 1-3 bulan sewa ke hadapan. Ye lah, pemilik lot nak 'secure' bisnes sewaan dia juga kan? Nak beli lot sendiri? 1 lot rumah kedai sahaja pun di kawasan bandar dah mencecah harga jutaan ringgit. Mana nak cari modal nak bayar deposit kalau perniagaan kita belum bermula pun? Itu pun kalau lokasi biasa-biasa sahaja. Agak-agaknya kalau di pusat perniagaan terkenal macam di Bandar Baru Bangi, Setia Alam, Shah Alam atau Kota Damansara tu, berapalah agaknya minimum modal yg diperlukan ye? Itu belum kira kos pengubahsuaian hiasan dalaman kedai lagi.

Bisnes online mudah. Tak perlu nak cari lot perniagaan bagai. Malah, dari ruang tamu atau meja makan rumah sendiri pun kita boleh memulakan perniagaan. Yg penting, perlu ada smartphone atau laptop serta talian internet sahaja. Tak payah keluar modal ribuan ringgit.

TAK PERLU MODAL BULANAN YG TINGGI
====================================
Bila dah ada lot kedai, mestilah kena bayar installment/sewa bulanan kan? Mana ada bayaran bulanan yg cuma puluhan/ratusan ringgit zaman sekarang ni. Semuanya mencecah ribuan ringgit. Itu belum termasuk kos bil-bil berkaitan seperti bil elektrik, bil air, bil telefon, bil pembentungan & kos bayaran gaji pekerja. Tak lupa juga kos-kos kontigensi untuk masa-masa kecemasan. Contohnya aircond rosak ke, mentol lampu chandelier meletup ke, pintu kedai dipecah perompak ke dan sebagainya. Nak sewa lori angkut stok, khemah & pembesar suara untuk waktu jualan murah, pembelian mesin cashier & lain-lain lagi.

Bila buat bisnes online; khususnya dari rumah, modal bulanan yg perlu dikeluarkan tentunya amat minimum. Kos bil-bil adalah hanya untuk yg perlu (compulsory) untuk meneruskan kehidupan seharian di rumah sahaja. Sewa internet pun paling mahal cuma sekitar RM200+ sebulan. Dah laju sangat dah tu khidmat internet yg diperolehi.

TAK PERLU BERDEPAN DENGAN RISIKO CUACA
=====================================
Pernah tengok makcik jual nasi lemak di gerai pinggir jalan? Atau penjaja yg berniaga ni pasar malam? Saya pernah terbaca luahan seorang peniaga yg berniaga Kimbab di pasar mingguan. Pada suatu hari, hujan lebat & angin kuat melanda kawasan jualannya. Waktu itu, dia telah menyediakan 200 pack Kimbab untuk jualan. Baru sahaja jual 10 pack, hujan lebat mula turun. Dari petang sampai ke maghrib. Sudahnya, terpaksa tutup gerai sebab cuaca sangat tak mengizinkan. Ye lah, hujan & ribut, mana ada pelanggan nak pergi pasar pun kan? Dalam pada dia sedang kesedihan, datang seorang makcik dari gerai bersebelahan. Makcik tersebut mengatakan, hasil jualannya pada hari itu baru 2 ringgit sahaja! Dahh hujan lebat pula. Allahuakbar.. Runtun hati saya membacanya.

Bisnes online dari rumah tak perlu kisah panas, hujan & ribut. Selagi ada line internet, selagi itu promosi & sharing produk boleh dibuat. Selagi itu juga pelanggan boleh menghubungi kita untuk membuat urusan jual beli. Nak pos barang/order pun mudah sebab sekarang dah ada macam-macam syarikat perkhidmatan courier. Nak yg datang pickup di rumah pun boleh.

CAPAIAN PROSPEK YG MELUAS
============================
Bila kita buka kedai, kebarangkalian prospek pelanggan yg singgah hanyalah yg berada di sekitar kawasan tersebut sahaja. Jika bernasib baik & jenama kita dah terkenal, barulah ada pengunjung yg datang dari kawasan jauh sedikit. Itu pun, dalam 10 orang yg masuk kedai, belum tentu lebih dari 5 orang yg membeli. Silap-silap, seorang sahaja beli. Yg lain sekadar 'window shopping'. Lagi-lagi kalau kedai kita terletak di dalam mall macam PKNS Shah Alam tu kan?

Melalui online, pelbagai medium kita boleh gunakan untuk mencapai prospek pelanggan di seluruh negara; malah dunia. Kita boleh guna website, blog, Instagram, Facebook, Twitter, WeChat, Whatsapp & macam-macam lagi media sosial yg tumbuh bagai cendawan pada masa kini. Segalanya hanya di hujung jari. Orang kata, 'klik klik je dah untung'.

Persoalannya, KENAPA PERLU MULA BISNES ONLINE SEKARANG?

Zaman sekarang orang berlumba-lumba menjana pendapatan. Sehinggakan ada yg berpendapat 'ijazah universiti tu sekadar buat cukup syarat ada kelulusan sahaja. Hakikatnya, dah tak laku dah di pasaran pekerjaan'. Begitu sekali persaingan dalam bidang pekerjaan sekarang. Itu yg punya kelulusan. Bagaimana yg kurang bernasib baik di zaman persekolahan? Adakah tiada langsung peluang untuk mereka memajukan diri? Belum kira lagi golongan para ibu bekerja yg tertekan dengan rutin harian yg mendesak. Keluar pergi kerja waktu matahari belum timbul, balik selepas matahari terbenam. Bila masanya nak bersama anak-anak? Bila pulak nak memasak, mengemas rumah & sebagainya? Perlukah hanya pihak suami yg terus tertekan menjana pendapatan untuk keluarga sekiranya si isteri mahu berhenti kerja & menjadi surirumah sepenuh masa?

Zaman ini nilai wang itu terlalu kecil. Tetapi tuntutan harian yg memerlukan wang itu semakin tinggi. Gaji bulanan sahaja TIDAK CUKUP untuk menampung keperluan perbelanjaan harian keluarga. Itu baru keluarga sendiri. Bagaimana dengan ibu bapa kita di kampung? Bagaimana dengan adik-adik kita yg masih perlu menyambung pelajaran? Bagaimana dengan kemahuan anak-anak untuk pergi bercuti & berseronok? Jika gaji bulanan pun tak mencukupi, bagaimana kita nak kumpul modal untuk memulakan bisnes konvensional? Nak buat pinjaman bank? Menambah beban bayaran bulanan lagi ada lah.

Maka, bisnes online adalah alternatif pilihan yg TERBAIK. Mulakanlah secara part time tanpa menjejaskan kerja hakiki. Bisnes online tiada had sempadan masa, lokasi & taraf pendidikan. Sesiapa sahaja boleh memulakan pada bila-bila masa. Apa yg penting adalah KEMAHUAN untuk memajukan diri, KOMITMEN yg tinggi, KECEKALAN HATI serta PERANCANGAN yg jelas tentang arah tuju & impian hidup yg mahu digapai.

Nak bisnes online TAK PERLU ADA PRODUK JENAMA SENDIRI macam Neelofa pun. Banyak produk lain yg boleh kita pasarkan secara dropship ataupun stokis. Tinggal kita nak pilih. Macam saya? Saya pilih Shaklee. Satu jenama produk supplemen kesihatan yg sudah 60 tahun berada di muka bumi ini. Malah, kesemua produknya disahkan selamat & berkesan oleh para saintis serta mempunyai jurnal saintifik sokongan. Dan bisnes Shaklee jugalah yg telah mengubah saya dari seorang ibu yg bekerja pejabat kepada seorang surirumah sepenuh masa yg menjalankan perniagaan online hanya dari rumah. Insya Allah, ada beberapa lagi perniagaan online yg masih dalam perancangan masa hadapan saya & suami. 😊

Irda
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

SERONOKNYA BUAT BISNES ONLINE DARI RUMAH DENGAN SHAKLEE

APA YG BEST SANGAT DAPAT BONUS SHAKLEE TU? Kalau korang dapat bonus yg setahun sekali tu best tak rasa? Of course best kan? Sedangkan dapat gaji pun best; inikan pulak dapat bonus SETIAP BULAN. Confirm la terlebih BEST kannn..

Ada orang cakap, kalau dah namanya dapat tiap bulan tu, sama la nama dia dengan gaji. Kira gaji la jugak tu kan? NOOOOO. Lainnnn... Tau kenapa lain? Sebab yg namanya GAJI tu, kerja malas ke, rajin sampai tak balik rumah ke, bayaran yg diterima sama je setiap bulan. Tapi BONUS ni lain. Makin rajin, makin banyak la kita dapat bayaran/ganjaran tu. Kalau malas, time orang dapat bonus, nganga mulut melopong je la tengok orang lain menuai hasilnya. Hehehe..

Shaklee TAK PERNAH gagal tau bayar bonus semua SID setiap bulan. Masuk je 14hb setiap bulan, 'mengaumlah' sang harimau berwarna kuning hitam itu. Hehehe.. Dan selaku surirumah a.k.a WAHM, hari itulah hari yg saya akan sengih sampai ke telinga. Hehehe.. Nak tau apa saya buat dengan duit bonus 4 angka saya tu?

1. First in mind nak belanja Incik Husband & anak-anak makan menu best yg diorg request. Saya ikutkan je apa yg diorang request. Kami memang suka makan. Hehehe.. Tak semestinya kat tempat/restoran mewah pun kalau nak special ni. Dim sum atau sate kat gerai tepi jalan pun boleh jadi special. Pada saya, yg penting adalah kegembiraan diorang. Kenapa belanja diorang 1st? Sebab husband & anak-anak saya ni lah tunjang utama kekuatan saya dalam bisnes ni. Dioranglah BIG WHY saya dalam setiap langkah yg diambil. Tanpa mereka, hampir 80% tujuan hidup saya hilang.

2. Main kutu. Hahaha.. Ye... Suka main kutu sebab dia macam simpan duit gak. Pastu boleh pilih bulan yg kita nak guna duit lebih tu. Contohnya nak bayar roadtax & insurans kereta ke, nak pegi holiday ke.. Tapi main kutu ni kena dengan geng yg betul & jujur. Nilai setiap kepala pun kena banyak. Baru syiok! Hehehe..

3. Salam kaut pada Mama saya. Ni biasanya buat bila balik kampung. Walaupun parents saya berkemampuan, dan kalau difikirkan apalah sangat nilai yg saya bagi tu, tapi yg penting tanggungjawab saya telah dilunaskan.

4. Beli stok vitamin sendiri & bisnes. Bila ada lebih banyak sket, beli yg mahal sket macam Collagen ke, Vivix ke, Nutriwhite ke. Ni termasuklah vitamin untuk husband & anak-anak. Ready stok untuk business tu tak banyak pun saya buat. Cukuplah sekadar vitamin-vitamin basic yg selalu laku keras macam ESP, Vita C Plus, Ostematrix, Alfalfa etc. Ni khususnya untuk customer yg selalu nak COD kat sekitar Skudai, Johor Bahru & Nusajaya ni.

5. Pergi jalan-jalan/short vacay. Banyak juga tempat dah pegi dengan duit bonus ni. Ki memang sukaaa part jalan-jalan ni. Melaka, Port Dickson, Desaru, Genting Highland, Mersing etc. Duit bonus saya biasanya saya guna untuk bayar duit hotel. Haaa.. bila bonus masyukk, apa la sangat nak bayar duit hotel sebilik RM200-RM300 tu kan...

6. Shopping! Yg ni jarang buat sebenarnya. Sebab sejak jadi WAHM ni saya kedekut duit sket. Almaklumlah dah tau susahnya nak cari duit! 😂😂. Tapi macam haritu, terpengaruh juga dengan tudung Warda! Berhelai-helai saya beli. Hahahaha..

Bonus saya takde bayar komitmen keluarga ke? Takde. Sebab Incik Husband dah kata, "duit u, duit u lah. Sukahati la nak buat apa." Tapi, selaku isteri yg nak membantu juga ekonomi keluarga, ada la juga tolong beli barang dapur sikit-sikif. Sapa tak sayang laki ooooiiii.. 😜

Nak buat bisnes sambil duduk rumah jaga anak macam saya? Meh Whatsapp:

IRDA
014-984 0240
Shaklee Business Leader & Mentor

KELEBIHAN BUAT BISNES ONLINE

Bukan sekali dua, tapi dah banyak kali sebenarnya bila orang yg ambil nombor saya kat blog ke, FB page ke Instagram ke, tanya saya "Kedai awak kat mana ye? Hari ni bukak tak?". Hehehe.. Tiap kali tu jugalah saya akan explain bahawa perniagaan saya ni TIADA KEDAI NYATA. Saya bisnes melalui online sahaja bagi kawasan selain daripada Johor Bahru, Skudai & Nusajaya. Kalau yg nak berurusan direct dengan saya, di 3 kawasan tu bolehlah. Sangat dialu-alukan. Memang saya buat delivery ke hadapan pintu rumah/pejabat anda. Dan saya juga selalu kena explain bahawa produk Shaklee ni memang TIDAK DIJUAL DI MANA-MANA KAUNTER KEDAI ataupun farmasi. Ia menyalahi P&R kami. So, kalau anda terrrjumpa kat mana-mana toko jamu ke, farmasi ke, kedai sinseh ke atau booth kat Jusco/Giant ke, tu boleh report ke Shaklee tu tau. Boleh ditarik balik keahlian dia.

Yg saya ada selama 3 tahun berbisnes Shaklee ni hanyalah 'kedai-kedai maya' sahaja. Saya gunakan pelbagai media sosial di internet untuk mencapai prospek/pelanggan di seluruh pelusuk Malaysia khususnya & dunia amnya. Haaa.. lagi canggih dari kedai nyata kan? Hehehe..

KEDAI UTAMA - BLOG.
===================
Masa mula-mula saya nak buat bisnes Shaklee ni tahun 2013 dulu, upline cantik saya Khairani Bahaudin terus suruh saya buat blog. Kebetulan, sebelum buat bisnes pun saya memang ada blog personal. So, takde masalah pun untuk saya bina sebuah lagi blog khas untuk bisnes Shaklee ni. Masa tu, upline saya kata "buatlah blog Irda.. Sebab kat Malaysia ni kekurangan sumber rujukan online tentang kesihatan dalam Bahasa Malaysia. English berlambak. Tapi ramai orang kita malas nak baca bila dalam English." Ooopppssss.. memang betul pun kan kan kan? Hehehe.. so, saya binalah blog ni!

Alhamdulillah, sehingga kini kedai maya saya yg satu ini telah menjadi 'pokok duit ajaib' saya. Setiap hari beratus-ratus pelawat yg mengunjungi kedai saya. Dan setiap hari ada sahaja prospek baru yg menghubungi saya hasil mengambil nombor telefon saya di blog ini. Beberapa artikel blog saya pun dah tersenarai di 1st page Google Search untuk beberapa kata kunci carian. Alhamdulillah. 😍😍

KEDAI FACEBOOK - PAGE
=====================
Selain FB personal (Irda Bay) saya juga ada beberapa FB Page tau. Tujuan FB Page ni adalah untuk capaian prospek yg lebih luas lagi. Dan ada masanya saya run FB Ads untuk mencari prospek. Alhamdulillah setakat ni, ramai juga pelanggan saya yg PM melalui pages ni. Sekarang, saya dah ada 3 FB Page tau yg untuk tujuan bisnes & sharing! 😍😍
.
1. Page Pengedar Shaklee Johor Bahru 014-9840240 (khas untuk prospek sekitar Johor Bahru, Skudai & Nusajaya yg nakkan perkhidmatan COD)

2. Page Yourhealthshoppe (Page pertama bersama FB untuk berkongsi tentang kelebihan produk Shaklee)

3. Page Tips Kulit Cantik Setiap Hari (khas untuk perkongsian tips-tips kecantikan serta produk Shaklee yg bertujuan untuk penjagaan kecantikan)

KEDAI INSTAGRAM
================
Kedai yg ini saya buka khas untuk generasi & golongan yg suka terpengaruh untuk search & membeli berdasarkan gambar. Kalau siapa yg biasa 'window' atau online shopping di Instagram mesti faham maksud saya ni. Saya sendiri pun kalau nak belek-belek barang nak shopping, saya suka belek Instagram. Sebab saya suka tengok gambar. Di Instagram ni biasanya proses jual beli lebih simple. Share gambar - explain sikit je - bagi harga - bagi no contact. Kemudian prospek akan DM kita atau Whatsapp terus ke nombor kita. Haa.. ni kedai Instagram saya:

tokey.vitamin.johor

Dah ramai juga customers saya dari Instagram ni tau. Alhamdulillah.

Semua kedai saya dah sertakan link. So, jemput datang, like, follow, baca & shopping ye. Dah ada yg berkenan di hati? Whatsapp je saya di: 014-984 0240 tau.

SMARTPHONE SMARTPEOPLE vs SMARTPHONE STUPIDPEOPLE

Semalam Ihsan cakap dengan saya,
"Mummy, kan best kalau ada robot yg ada macam tangan kanan kiri tu. Nanti dia boleh berlatih badminton dengan saya. Pastu dia boleh tolong kutip bola. Pastu dia boleh tolong kemas rumah sekali. Tak payah saya susah-susah nak kena kemas."

Amboihhh.. Senang la hidup camtu. So, saya jawab,
"Kalau ada robot macam tu, manusia ni jadi makin gemuk & pemalas la. Macam cerita Wall-E tu."

Manusia ni macam tu la kan hakikatnya. Tak pernah puas dengan apa yg ada. Samalah dengan 'kegilaan' ke atas smartphone sekarang ni. Lagi-lagi untuk yg buat bisnes online yg 90% bergantung kepada smartphone macam saya ni. Rasa macam kecanggihan setiap apps yg ada dalam smartphone ni tak pernah cukup untuk memudahkan kerja-kerja bisnes saya. Kalau apps poster maker atau video editor tu, ada saje kekurangan satu-satu apps tu yg perlu ditampung oleh apps lain. Nak siapkan 1 poster yg diidamkan tu kadang-kadang sampai perlukan 3-4 apps! Kalau ada apps yg boleh translate terus jadi loster lepas kita 'conteng-conteng' sket guna smartpen atas skrin kan senang. Pastu dia terus generate design & colour blend apa bagai. Pastu terus post ke semua media sosial & senarai customer.

Itu belum masuk bab storage. Dulu memory 1Gb tak cukup. Beli smartphone yg 8Gb tak cukup. Pastu 16Gb punnn tak cukup. Now dah ada yg 32/64Gb punnn tak cukup juga! Nak kena juga ada SD card yg support. Bukan takde Evernote, iCloud ke Google Drive. Tapi leceh nak sort, nak retrieve bagai. Nak kena pandai susun folder elok-elok.

Belum cerita bab messaging. Bukan takde yg boleh hantar audio message; ada je. Tapi nak kena hold button bagai bila nak bercakap. Microphone internal tu kena bagus. Speaker yg pihak mendengar pun kena bagus. Dibuatnya skrin retak & jadi tak sensitif macam smartphone saya sebelum ni, dahhh tak boleh hold button untuk rekod suara. Kena laaaa gigih menaip jugak. Menaip ni sah-sah risiko typo. Ada autocorrect pun bukannya 100% dia tau apa exact word yg kita nak guna. Bukannya smartphone tau bahasa pasar kita. Pastu kalau urgent nak reply message sambil drive, leceh la nak taip-taip ni kan. Bahaya.

Pastu, bila customer/prospek mesej tanya harga barang & mintak explain kelebihan produk, lagi la leceh. Bila yg tanya 4-5 produk sekaligus yg bukan 'standard set' tu, dahhhh nak kena list kan nama & harga satu-satu, pastu calculate total harga, pastu nak explain fungsi setiap satu tu semua. Kan best kalau smartphone tu smart enough untuk tolong buat semua tu. Kita tinggal send je. Dah la harga produk pun nak kena hafal sendiri. Nak calculate tu nak kena bukak apps Calculator bagai. Nak check harga kat Gallery/Google Office bagai. Fuhh..

Tu belum cerita bab internet. Yg namanya wi-fi yg modemnya dok diam kat rumah ni pun baru awan mendung sikit dahhh hilang line. Yg data guna line telefon ni lagilahh. Provider ni pun tak adil. Ada line yg 'kuat' kat bandar, tapi kat kampung hauppp. Bila balik kampung, menggagau cari line. Cubalah kalau internet ni macam udara kita bernafas ni. Ada je kat mana-mana. Kan senang. Anak-anak pun tak mengamuk bila line tiba-tiba 'hilang' masa nak nonton Youtube. Bak kata Incik Husband saya, "ada smartphone canggih tapi takde internet buat apa?"

Tapi, itulah hakikat manusia. Tak pernah puas dengan apa yg ada. Betullah macam cerita Wall-E tu. Banyak kebenaran yg pagit di sebalik cerita tu. Sama juga macam cerita I, Robot. Manusia ni tamak. Tapi, marah pulak bila robot tu boleh evolve jadi lebih bijak.

Kecanggihan smartphone sekarang ni pun dah banyak menjadikan manusia semakin alpa. Tak ramai yg mampu betul-betul mengeksploitasi kecanggihan smartphone ni menjadi sesuatu yg bermanfaat untuk diri sendiri, keluarga & ummah. Contohnya, buat bisnes online ataupun bergerak aktif menyebarkan dakwah & kebaikan. Soalnya, benarkah smartphone wujud untuk menjadikan manusia lebih smart? Atau phone sahaja yg semakin SMART, manusia? Siapa yg jadi jadi hamba siapa sebenarnya? 😓

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

TIPS HILANGKAN BINTIK HITAM (PIGMENTASI) & SEL KULIT MATI

Tahu tak, salah satu penyebab kita nampak tua adalah kewujudan bintik hitam & sel kulit mati pada lapisan epidermis yg tidak dibuang? Pigmentasi ataupun bintik hitam penuaan adalah disebabkan oleh kulit yg terdedah kepada cahaya matahari. Sinar UV dari matahari menyebabkan bintik hitam terbentuk pada lapisan epidermis. Apatah lagi kita orang Asia; dengan iklim khatulistiwa, kita sering terdedah kepada cahaya matahari yg terik setiap hari. Di samping itu, sel kulit kita juga sebenarnya menjadi tua & mati setiap hari. Sel kulit mati yg tidak dibuang akan menyebabkan kulit kelihatan kusam & tidak glowing.


TIPS MUDAH UNTUK PUDARKAN BINTIK HITAM PIGMENTASI & BUANG SEL KULIT MATI

Selain menggunakan krim muka yg mengandungi formula SPF++ yg berfungsi untuk melindungi kulit dari sinar UV matahari, anda juga WAJIB rajin membersihkan & mencuci muka. Mengapa? Kerana selain daripada sinar UV matahari, kulit kita juga sebenarnya terdedah kepada pelbagai partikel kotoran dalam udara yg kita sedut setiap hari ni. Walaupun kita tidak memakai sebarang mekap, namun, kotoran yg melekat pada kulit ini juga boleh menjejaskan lapisan epidermis & menjadikan kita cepat nampak tua! Dan atas sebab itu juga, saya nak menyarankan 2 jenis PENCUCI HEBAT ini untuk teknik pembersihan kulit dwi-tindakan yg sangat hebat!



APAKAH KELEBIHAN 2 PENCUCI HEBAT INI?

1. NUTRIWHITE GENTLE ACTION MAKEUP REMOVER

  • Membersihkan kotoran pada kulit secara mendalam sehingga ke liang pori. Sangat berkesan untuk menghilangkan blackheads, whiteheads & sebum yg menyumbat liang pori. Bertindak seakan-akan scrub yg sangat lembut pada kulit.
  • Mengandungi tunas pokok Bic yg mampu menanggalkan sel kulit mati tanpa meninggalkan kesan pengelupasan.
  • Mengandungi Aloe Vera yg menjadikannya sangat lembut pada kulit.
  • Direka khas bagi kulit orang Asia; menjadikannya sangat berkesan & boleh digunakan setiap hari.
  • Bertindak lembut pada kulit tanpa rasa pedih atau melepuh.
  • Menjadikan kulit bersih, licin & lembut.
  • HARGA RETAIL: RM95.00 (Untuk kegunaan 7-8 bulan).


2. NUTRIWHITE GENTLE DEEP FOAMING CLEANSER

  • Membersihkan kulit dari luaran & dalaman sehingga ke liang roma & pori.
  • Mengandungi rumpai laut yg bertindak menghilangkan kekotoran, membuang sel kulit mati & menegangkan kulit.
  • Mengandungi alga hijau yg menyahkan toksin & melembabkan kulit.
  • Mengandungi Strawberry Begonia yg mampu memudarkan pegmentasi ataupun bintik hitam akibat penuaan & pendedahan kepada sinar UV matahari.
  • Sangat lembut kepada kulit & menyegarkan.
  • HARGA RETAIL: RM119.00 (Untuk kegunaan 7-8 bulan).


Nak cantik? Jom hubungi saya untuk order & saya akan berikan konsultasi TERBAIK untuk anda!

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA


APA ITU DETOKS? PERLUKAH SAYA BUAT DETOKS?

BADAN SAYA ADA TOKSIN TAK? Adakah anda rasa anda mengalami mana-mana tanda yg menunjukkan badan anda mengandungi paras toksin yg tinggi? Cuba semak, adakah anda mengalami satu atau lebih dari simptom-simptom berikut:

⚠Kulit kering
⚠Jerawat teruk di muka & badan
⚠Sering lesu
⚠Fikiran tak fokus
⚠'Blurr'
⚠Emosi mudah terganggu (mood swing)
⚠Mudah stress
⚠Mudah berdebar/nervous
⚠Eczema
⚠Alergik
⚠Mudah jatuh sakit
⚠Rambut rapuh
⚠Insomnia/sukar tidur malam
⚠Pelupa
⚠Refleks lambat
⚠Gangguan tidur waktu malam
⚠Sembelit
⚠Masalah pernafasan
⚠Bau badan

Jika ada, badan anda mungkin mengandungi paras toksin yg tinggi. Kandungan toksin yg tinggi dalam badan juga menyebabkan supplemen yg kita ambil tidak mampu menyerap & berfungsi dengan betul terhadap badan kita.

Apa itu toksin?

Toksin adalah seolah-olah 'racun' dalam badan kita yg mengganggu sistem & fungsi organ badan secara keseluruhannya. Toksin berpunca dari pelbagai faktor. Antaranya asap rokok, makanan berproses, bahan sintetik dalam makanan, penggunaan produk berbahan kimia, air yg tercemar, udara yg tidak bersih serta gaya kehidupan yg stress.

Tidak bolehkah badan kita menyingkirkan toksin secara semulajadi?
Boleh. Allah S.W.T telah menciptakan manusia dengan cukup sempurna. Kita ada HATI sebagai organ yg berfungsi untuk menyingkirkan toksin secara semulajadi dari badan kita. Namun, dalam dunia yg semakin mendesak & tercemar ni, hati kita semakin tidak mampu untuk menyahkan jumlah toksin yg semakin terkumpul di dalam badan kita.

Atas sebab itulah kita perlu buat DETOKS ataupun detoksifikasi. Detoks boleh dilakukan melalui beberapa cara:

1. Berpuasa selama beberapa hari. Puasa akan merendahkan paras gula, minyak & sumber makanan yg meningkatkan jumlah toksin dalam badan.
2. Mengambil & makanan semulajadi seperti sayur-sayuran & buah-buahan yg membantu menyahkan toksin seperti dedaun hijau, lemon, tomato, berries dan sebagainya. Terdapat banyak resepi minuman & menu detoks yg boleh membantu.
3. Mengambil supplemen yg membantu mengurangkan paras toksin dalam badan kita seperti Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Herbalax & Garlic Complex.

Bagi yg selama ni ada mengambil mana-mana supplemen Shaklee tapi nampak macam tak berkesan pun macam kebanyakan pengguna yg lain tu, saya amat cadangkan untuk anda buat detoks terlebih dahulu. Sebab toksin ni kita tak nampak dari luaran tau. Orang kurus tak semestinya takde toksin. 😉

Nak DETOX supaya lebih sihat, slim & cantik?
Whatsapp saya SEGERA!

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

TIPS SEMBUHKAN DEMAM CEPAT & HILANGKAN KAHAK PEKAT

Dulu, asal anak demam je saya bagi ubat. Nak senang kerja. Sebab, bila bagi ubat ikut time, panas badan pun hilang kan? Bila sendiri demam, kira habiskan antibiotik dari doktor tu kira okey dah la. Masa tu tak pernah terfikir & tak pernah tau pun yg ubat berdadah ni akan beri keasan buruk pada organ & sistem badan untuk jangka masa panjang. Yg saya tau, nak cepat baik demam je.

Tapi sejak kenak Shaklee, banyak sangat benda berubah. Bukan sebab taksub dengan vitamin Shaklee. NO. Tapi pengambilan Shaklee ni dah buka mata saya pada perkara asas dalam menjaga kesihatan keluarga. Saya mula faham kenapa kita mudah jatuh sakit. Saya mula faham kepentingan nutrisi untuk kuatkan sistem badan. Dan paling penting, saya mula faham bahawa ubat BUKAN penyelesai masalah sebenar. Ubat biasanya hanya merawat simptom; dan bukannya menyelesaikan punca sebenar masalah. Ouch!

Demam ni sangat penting & bagus sebenarnya untuk kita; terutamanya kanak-kanak. Demam adalah reaksi badan untuk melawan virus yg menyerang. Tapi, kalau dah kerap sangat demam, batuk & selsema sampai tiap-tiap bulan WAJIB ke klinik/hospital, itu sudah TIDAK BAGUS. Itu menunjukkan bahawa sistem imun badan kita lemah. Itu menunjukkan interferon badan kita tak sensitif.

Anak sulung saya pun dulu kerap jatuh sakit. Malah, ada asthma pun. Orang ada asthma ni memang sistem imun mereka agak lemah. Sebab tu sikit-sikit bersin, selsema & melarat ke batuk. Salur paru-paru mereka sensitif. Mudah mengecut bila terkena alergen. So, penyelesaiannya yg saya dapat, bila anak-anak saya mula menunjukkan tanda macam nak demam, saya bagi mereka minum air suam MADU + LEMON + NUTRIFERON. Lemon kaya dengan antioksida & vitamin C. Orang panggil lemon ni "immune booster". Ia sangat bagus untuk meningkatkan kekuatan sistem imun untuk melawan penyakit. Madu pun boleh meningkatkan sistem imun sambil memberi tenaga kepada kita untuk kekal cergas bergerak supaya berpeluh & mengeluarkan haba dari badan.

NUTRIFERON pula menguatkan interferon kita supaya lebih sensitif. Interferon ni macam sistem alarm kat rumah. Bila ada pencuri masuk rumah, alarm akan berbunyi untuk bagi tuan rumah bertindak ke atas pencuri atau kejadian tu. So, sama macam Nutriferon. Bila interferon (alarm) kita bagus & sensitif, bila ada kuman/virus (pencuri) nak menyerang badan (rumah) kita, maka sistem imun kita akan alert/peka untuk bertindak melawan virus tu. Sebab tu la demam pun tak jadi menyerang. Anak-anak memang sukaaa sangat pulak tu rasa Nutriferon ni tau. Kalau dibiarkan, sepeket tu lajuuu je depa boleh telan macam tu je! 😂😂

Madu yg digunakan pula sebaiknya madu asli. Bukan yg dah dicampur dengan gula ye. Camana nak tau mana madu yg asli? Meh saya share tips sket; khusus untuk para suami yg nak tolong carikan untuk isteri. Ada 3 cara untuk memastikan madu tersebut adalah asli (untuk memastikan anda tidak kena bebel akibat membawa jenis madu yg salah).

🔴Cara 1: Letakkan madu di dalam peti sejuk di bahagian sejuk beku. Biarkan selama 2 jam. Jika ia tidak beku, maka ia adalah madu asli.

🔴Cara 2: Tuangkan sedikit madu ke atas piring dan letakkan di atas lantai. Biarkan selama beberapa minit. Jika tiada semut yg datang menghurung, maka ia adalah madu asli.

🔴Cara 3: Beritahu & perkenalkan madu tersebut kepada isteri anda sebaik pulang ke rumah. Dalam masa tak sampai seminit, jika ada periuk belanga atau pinggan mangkuk yg terbang melayang, maka SAH ia adalah madu yg benar-benar ASLI.


Nak order NUTRIFERON yg POWER tu? Meh Whatsapp saya: 014-984 0240 (Irda).

Kesiannn kat anak yg asyik telan ubat tu. 😌

TIPS BISNES: BISNES JANGAN MELAWAN FITRAH

Salah seorang Ustaz selebriti pesan kepada saya,

"BUAT BISNES JANGAN LAWAN FITRAH".

Dah masuk 3 orang yang cakap demikian. Words dan ayat yang sama.

3 bulan ambil masa nak faham. Sebelum ni, orang pertama sekali yang kata adalah Abah.

Tahun lepas saya masih lagi layan PM sampai tengah malam. Terutama bila dah run FB Ads. Tiap kali Abah ketuk bilik mesti kata, "Tak tidur lagi? Pukul berapa dah ni. Sambung esok pagi."
Hingga Abah tetapkan rules, iphong letak tepi. Setiap malam pergi talaqqi. Adat orang bisnes online, handphone tu lekat sebab selalu terkejar-kejar jawab PM.

Peringkat awal, saya tak faham terma "bisnes biar ikut fitrah." Sibuk nak closed deal walau dah larut malam. Rupanya...

Abah nak ajar bagaimana tanpa jawab PM sampai lewat malam sekali pun rezeki tetap masuk dengan mudah. Kadang tak buat marketing, tup tup PM masuk dan closed deal.

After isyak stop layan PM. Abah suruh tidur awal bangun tahajud. Kerana kejayaan bukan diukur dari segi lewat mana kita tidur usahakan sesuatu, namun seawal mana kita bangun dan mengerjakan yang hak.

Masa awal-awal, kedegak tak mau dengar cakap. Last-last relakan faham dan buat, baru rasa sendiri bagaimana buat bisnes ikut fitrah.

MUNGKIN DUIT TAK BANYAK, NAMUN IA LEBIH DARI CUKUP DAN BERKAT. ALLAH DATANGKAN DARI SUDUT ANAK-ANAK TAK BANYAK KARENAH SERTA URUSAN, FIKIRAN DAN HATI LAPANG.

Kita ada masa pergi masjid, diri tenang dan gembira, belajar ilmu bisnes mudah faham hingga tergerak bertindak serta kita buat sikit sahaja dalam bisnes, Allah beri melimpah.

KITA BUKAN BISNES DENGAN ORANG. KITA TENGAH BISNES DENGAN ALLAH. UTAMAKAN DIA DALAM SEGALA HAL, YANG LAIN TU JADI MUDAH.. INSHAAALLAH..

Berusaha untuk jadi seperti ini...

#copypaste
#selfreminder

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN CEPAT

Sebelum ni saya share hasil hari ke-20 beliau. Kali ni selepas 35 hari sahaja bersama ESP & Vita C Plus! Apa yg beliau cakap kat saya?

"IT WORKS LIKE MAGIC!"

Allahuakbar..
Bila dia happy, saya punya happy laaaaagi berganda-ganda tau.. Memang tahap nak nangis tau bila orang sangat happy dengan hasil produk yg kita cadangkan pada mereka.

So, yg ada parut jerawat bertahun-tahun macam customer saya ni, jom dapatkan ESP + Vita C Plus sekarang! Cuma RM243 SAHAJA! Pastu, mana-mana gadis yg nak mendirikan rumahtangga cuti sekolah nanti ke, memang sempat sangat tau kalau nak flawlesskan kulit sebelum hari bahagia itu menjelang. MESTI Cik Abang asyik menjeling je atas pelamin nanti. Awwww!  😍😍😍

Whatsapp saya SEKARANG!

014-984 0240 (IRDA)
SID PRO ANDA

HILANGKAN PARUT JERAWAT DALAM 20 HARI SAHAJA!

Customer saya ni katanya dah lama dah dengar pasal produk Shaklee, tapi tak pernah terbuka hati nak cuba. Sampailah awal bulan Ogos lepas, dia ikut-ikut rakan sepejabatnya yg order Vita C Plus. Selang beberapa hari, dia wassap saya "akak, sebab akak la ni saya terpaksa cantik!" Pastu dia bagi saya gambar terbaru. Nak tunjuk parut jerawat dia dah semakin pudar. Tapi tak bagi share kat public lagi. Tapi, memang jelas nampak sebenarnya dah masa tu perbezaan kulit dia; especially perubahan dari tona kulit yg tak sekata/berbelak-belak kepada lebih bersih & cerah sekata.

Lepas tu, sempena promo ESP bulan lepas, dia 'tergoda' nak cuba ESP pulak; sebab 'tak tahan' tengok semua orang yg amik ESP kulit makin cantik. 😂😂😂 Dan dia ada sebut sungguh-sungguh kat saya yg dia nak hilangkan parut jerawat yg dah bertahun-tahun tu. Dah macam-macam produk dia cuba sebelum ni tapi langsung takde kesan!

FINALLY semalam, dia bagi saya gambar ni untuk saya share secara public! Waaaaaa 😍😍😍 Sungguh laa nampak kan parut jerawat dia makin pudar!! 👏👏👏 Inflammation yg merah-merah tu dah banyak kurang juga! Ai is kagum hokayyy!! Hahahahaha.... seronok + jeles pun ada sebab customer ai dah lawa!! 😍😍😍 Dan terusssss dia order ESP lagi setong!

Siapa nak cantik dengan cepat & selamat juga macam customer saya ni, baik Whatsapp saya sekarang! Lambat order, lambat la cantik! 😉

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

PENGAJARAN CINTA DARI KISAH HIDUP PENGASAS SHAKLEE - DR. FORREST C. SHAKLEE

Seharian saya study tentang Dr. Forrest C. Shaklee ni. Satu per satu kronologi hidup beliau saya baca, fahami & hadam sehingga saya benar-benar cuba dalami apa yg sebenarnya beliau cuba sampaikan sepanjang perjalanan hidup beliau.

Kalau sekadar nak baca biodata & kisah hidup beliau yg sangat menakjubkan tu, saya rasa banyak sumber dari Google yg boleh anda perolehi. Tapi apa yg saya nak share adalah apa yg saya perolehi hasil dari semua kisah beliau yg boleh kita jadikan panduan bersama untuk saya; selaku pengedar Shaklee, anda selaku pengguna produk Shaklee dan juga untuk kita semua yg bakal meneruskan kehidupan seharian yg bakal penuh pancaroba ini.

Terlalu banyak 'kisah cinta' yg saya temui dalam kisah hidup Dr. Forrest C. Shaklee:

🌹 Apabila beliau dilahirkan dalam keadaan tidak menangis dan hanya punya harapan 50% sahaja untuk hidup, cinta ibunyalah yg menghidupkan beliau kembali.

🌹 Apabila beliau disahkan menghidap turboculosis sewaktu kecil, cinta ibunyalah yg meneruskan hayatnya dengan pemberian herba & nutrisi semulajadi dari buah-buahan & sayur-sayuran yg banyak kepada beliau. Ibunya tidak pernah kenal erti putus asa & mengalah dalam membesarkan beliau menjadi insan yg semakin sihat.

🌹 Apabila beliau memilih untuk menjadi seorang chiropractor & doktor perubatan yg mementingkan nutrisi; bukannya pemulihan melalui ubat-ubatan, kerana cinta beliau yg terlalu mendalam dalam kaedah penyembuhan secala alamilah beliau memilih kerjaya tersebut. Juga kerana itulah tertubuhnya Shaklee Clinic yg memberi perkhidmatan nasihat ke atas penjagaan diet yg betul & seimbang adalah apa yg amat penting dalam menjaga kesihatan manusia seharian.

🌹 Apabila beliau didiagnos menghidap KANSER pada usia 27 tahun, ketika beliau komited dalam kajian tentang x-ray, kerana cintalah beliau kembali bersemangat untuk pulih tanpa setuju untuk memotong kaki & tangannya untuk mengelakkan sel kanser merebak. Kerana cinta kepada isterinya, beliau meyakinkan isterinya bahawa dia PASTI akan sembuh & PASTI akan mampu terus hidup sihat melalui kaedah alami yg selama ini menjadi kecintaannya. Beliau amat percaya, dengan langkah penjagaan nutrisi semulajadi setiap hari, pemantauan ke atas analisis darah serta berpuasa akan mampu mengembalikan kesihatan beliau. Dan beliau BERJAYA MEMBUKTIKANNYA walaupun ada pihak yg tak mempercayai beliau. Semangat beliau untuk mahu pulih semakin kuat setelah kelahiran anak kedua beliau pada masa yg sama.

🌹Apabila Shaklee Clinic terbakar & semua hasil kajian beliau hangus terbakar, beliau tetap tidak putus asa. Kecintaan beliau untuk membantu lebih ramai menjadi semakin sihat melalui nutrisi mengembalikan semangat beliau untuk terus berkhidmat.

🌹Lumrah hidup tidak selalu indah. Apabila isteri tercinta beliau meninggal dunia akibat kemalangan ketika beliau berusia 47 tahun, semangat meneruskan kehidupan tetap membara demi 2 orang anak kesayangannya serta dunia perubatan berasaskan nutrisi diteruskan. Beliau mula menyebarkan ilmu berkaitan nutrisi melalui corong-corong radio serta majlis umum (public talk). Rasa cinta & semangat yg kuat terhadap bidang nutrisi sentiasa membuatkan beliau teruja untuk berkongsi segalanya dengan dunia.

🌹Sewaktu ramai orang sudah mahu berehat & bersara pada usia 62 tahun, Dr. Forrest Shaklee tidak begitu. Di usia itulah beliau mula menubuhkan syarikat Shaklee Product bersama 2 orang anaknya. Beliau tidak mahu cinta beliau terhenti di kalangan rakyat Amerika sahaja. Beliau mahu seantero dunia merasakan hasil cintanya. Beliau mahu ideologi berasaskan kemanusiaan "Thoughtsmanship" itu tersebar ke seluruh dunia. Kerana beliau percaya, rasa cinta & kemanusiaan sesama manusia inilah yg sebenarnya membawa kesejahteraan & keharmonian dalam kehidupan manusia.

🌹Apabila beliau memperkenalkan sistem jualan secara MLM; bukannya secara komersial, beliau percaya bahawa cinta beliau akan disebarkan secara berkesinambungan oleh ahli-ahli penjual (pengedar) yg juga benar-benar cintakan bidang nutrisi kepada pelbagai pelusuk masyarakat; bukan penjualan berasaskan keuntungan semata-mata.

Allahuakbar.
Selama ini saya sendiri sebenarnya sekadar melihat Shaklee sebagai suatu produk/jenama yg hebat dari segi statistik & klinikalnya sahaja. Hebat kerana setiap bahan asas & hasil akhirnya bukan sekadar satu jenama yg 'ditampal' pada botol-botol yg dikilangkan di kilang umum. Rupa-rupanya produk Shaklee ini adalah sehebat penciptanya. Kisah cinta yg hebat di sebalik kewujudan jenama Shaklee ini adalah apa yg sebenarnya benar-benar berharga. Pencipta produk Shaklee bukan sekadar seorang guru pencen yg minat berniaga; bukan juga seorang anak jutawan yg mahu legasi keluarganya berkesinambungan; bukan juga seorang artis terkenal yg gilakan penjenamaan diri; bukan juga seorang ahli perniagaan yg mahu menguasai kuasa dunia; bukan juga ahli yg bertopengkan agama yg mahu memanipulasi ideologi dunia. Tetapi cinta ikhlas beliau pada dunia nutrisilah yg sebenarnya telah membawa kebaikan ke seantero dunia. Malah, semangat yg tidak kenal erti putus asa itulah yg seharusnya dicontohi terutamanya oleh kami pada pengedar Shaklee; serta umumnya oleh setiap peringkat usia manusia dalam kehidupan harian.

IRDA
014-984 0240
SID PRO ANDA

SAH! PRODUK SHAKLEE TIADA LOGO HALAL JAKIM!

BETUL KE PRODUK SHAKLEE TAKDE HALAL JAKIM?

YA. Memang betul. Produk Shaklee TIADA LOGO HALAL JAKIM.

Q1: Kenapa takde logo halal JAKIM? Habis tu, halal ke untuk orang Islam kat Malaysia?
====================================
Semua produk Shaklee tiada cop/logo halal JAKIM kerana produk Shaklee tidak dibuat, diproses & dikeluarkan di Malaysia. Pihak JAKIM hanya boleh mengeluarkan sijil pengesahan halal ke atas produk yg dibuat/dihasilkan di Malaysia sahaja. Bagi produk yg dihasilkan di negara lain, sijil pengesahan halal hendaklah dikeluarkan oleh badan Islam negara tersebut. Sehubungan itu, pihak JAKIM telah menyenaraikan badan-badan Islam luar negara yg telah diiktiraf sijil & proses pengesahan halalnya. Ini termasuklah Islamic Services of America (ISA) yg bertanggungjawab untuk mengeluarkan sijil pengesahan halal ke atas produk Shaklee yg dibawa masuk ke Malaysia setiap tahun.

Q2: Habis tu, kenapa takde cop halal kat semua botol produk Shaklee?
====================================
Kaedah pensijilan halal yg dibuat ke atas produk Shaklee yg dibawa masuk ke Malaysia oleh ISA dibuat secara berkumpulan (by group). Pemeriksaan tidak dibuat ke atas setiap botol produk yg dikeluarkan. Sebaliknya hanya ke atas produk yg dikeluarkan oleh kilang. Sama seperti ubat-ubatan yg dijual di farmasi atau diberi oleh doktor di klinik. Takde kan tanda halal pada setiap botol?

Q3: Adakah produk Shaklee yg menggunakan unsur haiwan? Kalau ada, adakah kaedah penyediaannya telah menurut syariat?
=====================================
Ada. Terdapat unsur bovine (bahan daripada lembu) pada produk yg menggunakan kapsul gel lembut iaitu Lecithin, Omega Guard, GLA Complex & Vita E Complex. Untuk pengetahuan, 2 buah negara di dunia yg mempunya prosedur paling ketat dalam pengeluaran sijil pengesahan halal adalah Kanada & Amerika Syarikat. Proses mendapatkan pengesahan halal oleh ISA jauh lebih teliti & rumit berbanding berbanding pihak JAKIM sendiri. Malah, di USA sendiri juga terdapat puluhan ribu umat Islam. Justeru, pihak ISA telah mengambil kira setiap aspek syariat dalam proses pensijilan halal ini.

Q4: Jadi, memang boleh yakin 100% la yg produk Shaklee di Malaysia ni halal & selamat diambil oleh umat Islam?
=====================================
100% yakin tanpa ragu. Shaklee adalah sebuah syarikat bertaraf dunia yg telah 60 tahun bertapak di muka bumi ini. Produk Shaklee bukan produk picisan yg sekadar dibungkus di belakang rumah aataupun di mana-mana kilang produk umum dan kemudiannya sekadar 'dicop' dengan jenama sendiri. TIDAK SAMA SEKALI. Shaklee memiliki puluhan saintis bertaraf dunia yg menjalankan kajian ke atas setiap bahan asas & hasil akhir setiap produk. Shaklee juga diiktiraf sebagai syarikat yg paling selamat & tidak mencemarkan alam sekitar. Malah, untuk setiap produk yg memasuki pasaran Malaysia juga telah mendapat kelulusan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pihak Shaklee takkan sewenang-wenangnya mengambil mudah apa sahaja perkara yg mampu mencemarkan reputasinya di Malaysia; apatah lagi di mata dunia. Produk & jenama sehebat Shaklee TIDAK PERLUKAN 'gimik' pemasaran untuk menambat hati pengguna. Cukup dengan bukti kehebatan keberkesanannya ke atas mereka yg telah mengamalkannya selama puluhan tahun. Malah, Shaklee juga telah menjadi satu-satunya syarikat pengeluar supplemen yg BERANI untuk membuktikan keberkesanan produknya secara saintifik melalui Landmark Study.

Bukalah mata & minda kita seluasnya. Umat Islam BUKAN hanya wujud di Malaysia sahaja. Jutaan lagi umat Islam wujud di seluruh dunia. Dan cop logo halal JAKIM BUKANLAH satu-satunya cara untuk memastikan setiap satu produk itu adalah halal. Namun, memang benar; mencari yg halal itu WAJIB bagi setiap umat Islam. Dan kita berhak untuk ragu. Namun, jangan kerana dek keraguan diri kita sendiri, sehingga tertutup hijab kita kepada kebenaran. Lebih buruk lagi, janganlah sampai keraguan kita tu menjadi hasutan kepada orang di sekeliling kita. Wallahua'lam.

SID PRO ANDA
IRDA
014-984 0240

KENAPA SUPPLEMEN SHAKLEE MACAM TAK BERKESAN JE?

TAK BERKESAN PUN SHAKLEE NI?

Ada yg kata, bila start ambil apa-apa produk Shaklee ni 'tak rasa apa pun?'. 'Tak kurus pun?'. 'Tak terus cantik pun?'.

SUPPLEMEN BUKAN UBAT

Cik kak, cik adik..
Kena tau; supplemen bukan ubat macam yg doktor bagi tu. Ubat tu yg cepat rasa kesannya tu ada dadah. Tengah selsema, makan ubat, tiba-tiba hilang dah hingus. Tengah demam, makan ubat, hilang pamas badan. Tengah sakit kepala, makan ubat, hilang sakitnya. NO. Itu ubat. Supplemen tidak berfungsi seperti ubat. Supplemen tidak bertujuan untuk merawat.

Supplemen; terutamanya yg memang terbukti berkesan macam Shaklee ni berfungsi secara semulajadi. Apa yg kita makan tu akan diserasikan dengan sistem badan sedia ada kita. So, kalau banyak yg dah 'rosak' atau perlu 'repair', supplement akan bantu perbetulkan semula sedikit demi sedikit apa yg rosak tu.

Contohnya, ada orang yg sihat, bila ambil Vivix memang akan terus nampak kulit jadi glowing, bersih, flawless & awet muda. Tapi, kalau orang yg ada masalah hormon tak seimbang ke, kencing manis ke, fungsi utama bahan dalam Vivix tu dia akan 'pergi' dulu ke masalah utama yg perlu diselesaikan tu. So, bila masalah nak berkurangan, barulah Vivix tu akan memberi nilai tambah yg lain kepada badan kita.

Sebab tu, minum Vivix atau makan mana-mana supplemen Shaklee ni tak boleh 'treat' dia macam ubat. Bila sakit ambil. Bila dah sihat berhenti. NO. Kita kena tau bahawa supplemen ni sebenarnya membantu kita untuk sentiasa jadi lebih sihat & tak mudah diserang oleh penyakit atau virus.

KESAN AMBIL SUPPLEMEN SHAKLEE

Beza tau orang yg rajin ambil supplemen Shaklee dengan yg tak rajin. Tak caya, tengok Cik Puan ni. Dah 19 tahun beliau amalkan supplemen Shaklee; terutamanya Vivix. Memang aura di wajah beliau pun dah menampakkan betapa sihatnya sel dalaman badan beliau. I adore u lah akak! 😍😍

Irda
Konsultant Shaklee Anda
014-984 0240

6 CARA MUDAH KAWAL DIABETES

APA ITU DIABETES/KENCING MANIS?

Diabetes atau kencing manis adalah sejenis penyakit yg menjejaskan kemampuan badan untuk menghasilkan atau menggunakan insulin dengan betul. Insulin adalah sejenis hormon yg berfungsi untuk menukarkan glukos dalam badan kita menjadi tenaga.

KESAN DIABETES

Kesan nyata diabetes yg biasa dapat dilihat pada mata kasar adalah berat badan yg terlalu berlebihan ataupun terlalu kurang. Pesakit diabetes biasanya akan kelihatan obesiti (terutamanya perut buncit) ataupun terlalu kurus/cengkung. Namun, ramai juga penghidap diabetes yg mempunyai bentuk badan yg kelihatan normal.

Apa yg lebih bahaya adalah kesan dalaman yg tidak kelihatan pada mata kasar tetapi mampu mengancam nyawa. Diabetes yg tidak dikawal boleh menyebabkan:

 penglihatan mata yg kabur;
 kerosakan pada saraf;
 kerosakan buah pinggang;
 kerosakan salur darah yg akhirnya boleh mengakibatkan STROKE.


cara mengubati kencing manis

Bayangkan, jika semuda usia 20an atau 30an kita telah menghidap diabetes, apakah risiko yg bakal kita tanggung kelak?

6 TIPS MENGAWAL DIABETES


Bagi mengelakkan risiko kesan diabetes yg lebih teruk seperti gangguan penglihatan, kerosakan saraf, kerosakan buah pinggang, stroke & 'potong kaki', amalkan 6 tips ini bagi mengurangkan bacaan paras gula dalam darah kita serta sekaligus mengurangkan risiko & kesan diabetes dalam hidup kita.

1. KERAP BUAT 'SPOT CHECK'

Kerapkan pemeriksaan bacaan paras gula dalam darah kita. Jangan tunggu waktu janji temu dengan doktor sahaja. Sebaiknya, belilah alat ujian bacaan paras gula untuk kegunaan di rumah. Periksa bacaan gula setiap kali waktu makan seperti sarapan, makam tengahari, minum petang & makan malam. Makin kerap kita dapatkan bacaan, maka kita akan jadi lebih berhati-hati dalam pemakanan/diet harian.

2. KURANGKAN PENGAMBILAN KARBOHIDRAT
1 cawan nasi putih atau pasta bersamaan dengan 35-45g karbohidrat. Berapa kali kita makan nasi dalam sehari? Berapa banyak yg kita ambil dalam sekali hidangan?

Karbohidrat adalah 'pembekal' gula yg paling tinggi dalam badan kita. Ia cepat bertukar menjadi tenaga dan tenaga itu dengan cepat akan meninggalkan badan kita. Akibatnya, kita akan berasa cepat lapar & cenderung untuk makan lebih banyak. Sebagai alternatif, tingkatkan pengambilan serat (fiber) & protein bersama-sama karbohidrat yg diambil. Serat boleh diperolehi lebih banyak jika kita menukar sumber karbohidrat kita seperti nasi putih kepada beras perang, roti putih kepada roti wholemeal atau biskut krim kepada biskut hi-fiber. Protein pula perlu dilebihkan sekali ganda dari sumber karbohidrat.

Contohnya, lebihkan daging ayam tanpa lemak, ikan putih atau kekacang seperti minuman soya non-GMO. Berhati-hati dengan label makanan 'bebas gula' (sugar free); sebab ia mungkin bebas gula, tapi tinggi karbohidrat!

3. BERSENAM
Bersenam boleh 'menyalurkan' tenaga dari sumber makanan kita dengan cara yg betul. Tak perlulah sehingga kita menjadi ahli gimnasium pula. Cukup sekadar berjalan, berjogging atau buat home workout seperti planking, crunches, squat, star jumping, skipping atau mengayuh basikal di rumah selama 150 minit seminggu. Bahagikan kepada sesi harian seperti 30 minit x 5 kali seminggu.

4. KETAHUI 'BACAAN' DIRI ANDA
Selain bacaan paras gula, sebaiknya ketahuilah juga bacaan-bacaan penting lain bagi diri anda. Contohnya bacaan tekanan darah, paras kolesterol serta berat badan anda. Keprihatinan anda untuk mendapat bacaan yg normal bagi semua itu akan sekaligus mengawal bacaan paras gula dalam darah anda.

5. LAKUKAN BERSAMA-SAMA
Jangan sihat sorang-sorang. Mengawal & menjaga kesihatan secara berseorangan boleh mengundang masalah lain pula tau - STRESS. Ya. Ajaklah ahli keluarga atau rakan sekerja anda untuk sama-sama berubah bagi menjaga kesihatan. Kongsikan masalah anda serta bahaya yg mungkin dihadapi. Siapa tahu, mereka juga sebenarnya sedang menghadapi masalah yg sama! Masaklah menu yg sihat di rumah. Kurangkan kudap-kudapan yg kurang sihat sewaktu bersantai. Gantikan dengan buah-buahan yg lebih lazat & sedap!

6. AMALKAN RESVERATROL & ANTIOKSIDAN
Sumber asli resveratrol & antioksidan yg baik adalah agak mahal. Dan anda pula memerlukan kuantiti yg banyak setiap hari untuk menurunkan paras gula dalam darah dengan cepat. Jadi, VIVIX adalah apa yg anda perlukan. Dengan kebaikan 10x ganda berbanding resveratrol itu sendiri, 1 sudu kecil Vivix setiap hari sangat-sangat berkesan membantu menurunkan bacaan paras gula dalam darah dengan pantas. Seawal 2 minggu sahaja pun anda PASTI nampak kesannya! Bukan sekadar itu, malah Vivix juga akan membantu untuk memperbaiki mitokondria sel badan yg telah merodak akinat pertambahan usia. Sekaligus; mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik lain seperti kerosakan buah pinggang, darah tinggi, kolesterol tinggi & stroke.

cara merawat kencing manis

cara ubati kencing manis

vitamin untuk kencing manis




HARGA SEBOTOL: RM475 SAHAJA!
*Untuk kegunaan 30-40 hari

 Beli Vivix DI SINI!


Irda
Konsultant Shaklee bagi Diabetes Anda.
014-984 0240




PRODUK SKINCARE UNTUK KULIT KERING & NORMAL

Haritu masa Health & Wellness Fair kat Shaklee JB Branch, ada sesi pemeriksaan jenis kulit. Saya pun 'menyerah diri' la untuk buat pemeriksaan kat kawasan sekitar muka & tangan. Surprisingly, rupanya kulit saya ni jenis kering! Skala kelembapan kulit saya dalam 30% macam tu je. Di mana, kulit yg normal adalah yg bersakala antara 40-60% macam tu. Lebih dari 60% tu baru kira kategori berminyak. Beriya saya ingatkan jenis normal & sedikit berminyak. Agaknya masa tu sebab saya tengah tak bersungguh guna Nutriwhite Shaklee punya skincare kot.. hehehe..

krim elak jeragat
Nutriwhite Ultimate Protection Whitening Lotion lebih sesuai untuk kulit Asia. Manakala Enfuselle Purifying Balancing Moisturizer lebih sesuai untuk kulit berminyak atau sensitif.

Masa tu saya gunakan Enfuselle Purifying Balancing Moisturizer. Sebelum tu saya memang guna Nutriwhite Ultimate Whitening Protection Lotion sebagai krim pelembab & pelindung muka dari UV matahari. Tapi lepas dah habis tu, saje je beli set Purifying Enfuselle ni sebab ingatkan kulit normal kan, so boleh je guna Enfuselle. Tak bahaya pun sebab still semulajadi & bebas paraben. Saje cuba guna sebab saya jual. So, nak rasa la juga kesannya.

Tapi, lepas saya dapat tau skala kelembapan kulit tu, saya terus tak senang duduk. Hati meronta-ronta nak beli semula Ultimate Lotion yg dah habis tu. Hehehe.. Sebab memang dah rasa sendiri bestnya.

Masa lepas test kulit tu, Nutritionist tu terus sapu sikit Daily Defense Whitening Essence kat kulit saya. Kemudian dia test semula. Zassss! Terus naik jadi 42% tau! Pastu dia consult saya "Bayangkan, pakai sekali je pun kulit dah naik kelembapannya. Kalau awak pakai hari-hari, best kan kulit?"

set menghilangkan jeragat
Set Lengkap Nutriwhite skincare - dijamin 100% bebas paraben

Oh my... Sejak tu, saya terussss berazam nak beli full set Nutriwhite skincare ni. Setakat ni baru ada:

1. Gentle Makeup Remover
2. Soothing Whitening Radiance Softener
3. Ultimate Protection Whitening Lotion


Yg mana, produk Nutriwhithe ni boleh lindungi kulit dari UV matahari yg menyebabkan jeragat & kulit kusam tau.

Yg dah jenuh mencari skincare yg paling berkesan & tak merosakkan kulit, meh le amik Nutriwhite atau Enfuselle ni.

1. Set Nutriwhite untuk kulit kombinasi/normal. Yg ni memang direka khas untuk kulit orang Asia tau.
2. Enfuselle Purifying Set untuk kulit berminyak.
3. Enfuselle Hydrating Set untuk kulit kering.



skincare untul kulit berminyak
Set Enfusel Purifying range untuk kulit berminyak / sensitif



skincare for dry skin
Set Enfusel Hydrating range untuk kulit kering / sensitif

Contact saya. Saya akan suggest & consult mana yg terbaik untuk kulit anda. 

Irda
Konsultant Shaklee Skincare Anda.
014-984 0240

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...