ALFALFA PERCUMA!! PROMOSI APRIL

Assalamualaikum semua... post ini khusus untuk mereka yang inginkan ALFALFA PERCUMA!!

Tinggal 2 HARI SAHAJA LAGI untuk mendapatkan Alfalfa percuma anda ye!

Bagaimana caranya? SANGAT MUDAH! Cuma perlu buat salah satu pesanan pembelian di bawah ni.. Tidak kiralah sama ada melalui email, chat box kat tepi kanan blog ni, call saya, SMS saya, ataupun nak cara percuma? boleh PM saya di : www.facebook.com/Yourhealthshoppe/message ataupun Whatsapp je ke nombor telefon yang saya berikan tu ye...


Cepat!! Sebelum stok habis! Kalau stok saya habis takpe.. saya masih boleh ambil lagi di Shaklee.. kalau stock di Shaklee yang habis?? Anda yang rugi tau... (^_^)


Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

VITAMIN SHAKLEE UNTUK MIGRAINE

Assalamualaikum semua...

Hari ni saya terfikir tentang satu penyakit yang sering jugak didengar melanda pelbagai golongan sejak akhir-akhir ni iaitu MIGRAINE ataupun orang selalu sebut/eja sebagai MIGRAIN..

Saya pun ada customer yang mengalami masalah migraine nih.. dan saya sendiri pun pernah mengalami sakit migraine ni masa nak menghadapi peperiksaan SPM dulu..

So, saya pun search la di internet yg tiada sempadan ni tentang migraine nih.. sebab, walaupun saya sendiri pernah mengalaminya, dan dah tak pernah mengalaminya pulak selepas itu (sehingga sekarang), saya masih tak tahu apa sebenarnya punca migraine nih?? kenapa pulak boleh hilang terus migraine saya dulu?? so, inilah hasilnya yg dapat saya temui..

Apa itu MIGRAINE?

Migraine berasal daripada perkataan Greek 'hemikrania' yang bermaksud sebelah tengkorak atau dikenali juga sebagaivascular headache. Migraine diklasifikasikan kepada dua jenis : Classic Migraine dan Common Migraine.

a) Classic Migraine

Menurut kajian, hampir 10 hingga 15% pesakit mengalami Classic Migrain. 10 hingga 30 minit sebelum berlaku, tanda-tanda awal yang juga dikenali sebagai aura ataupun prodrome akan berlaku dalam masa 5 hingga 15 minit. Antara tanda-tanda yang sering berlaku ialah terlihat cahaya terang(bright spots), garisan zigzag (zigzag lines), penglihatan berganda (double vision), buta sementara (temporary blindness), kebas (numbness), kepala terasa berpusing (dizziness), pening (drowsiness), sukar bercakap (slurred speech) dan keliru (confusion). Setelah tanda-tanda ini hilang, barulah migraine menyerang.

Aura terjadi kerana tisu saluran darah yang menghantar darah ke otak mengecil seketika menyebabkan penghantaran darah terhad. Sekaligus menyebabkan gangguan pada saraf rasa dan pengawalan motor. Pengaliran darah akan bertambah hanya selepas beberapa jam auraterjadi dan sakit kepala bermula.

b) Common Migraine 

Common Migraine lebih kerap berlaku dan ia terus berlaku tanpa tanda-tanda awal.


Apakah punca MIGRAINE?
Migraine berlaku apabila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat dan ia sering dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Punca utama berlakunya migraine ialah:

1) Pemakanan
Pengambilan makanan yang mengandungi monosodium glutamate(MSG), cheesenitrate, coklat, kekacang, alcohol, dan aspartame boleh menyebabkan migraine kerana ada di antara makanan itu mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan salur darah. Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah, tidak makan atau lambat makan mengikut jadual, serta kerap minum minuman yang mengandungi kafein seperti kopi, teh, Nescafe, coke atau pepsi juga boleh menyebabkan migraine kerana bahan ini juga boleh menyebabkan saluran darah mengembang.

2) Hormon

Bagi perempuan, turun naik hormone estrogen sebelum, semasa dan selepas haid boleh menyebabkan serangan migraine.

3) Cara hidup

Berlakunya pertukaran waktu jaga dan waktu tidur, terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migraine. Bagi pelajar yang gemar belajar last minit dan mengabaikan makan dan tidur, akan menyebabkan mudah diserang migraine. Pengambilan ubat-ubatan, keturunan, perubahan cuaca, bunyi bising, menonton tv atau memandang skrin computer terlalu lama, stress, tekanan emosi dan merokok juga merupakan punca-punca diserang migraine.

Bagaimanakah cara mengurangkan kesakitan migraine : 

  • Mengawal pemakanan harian
  • Mengurangkan stress dengan bersenam
  • Mengamalkan cara hidup teratur
  • Berbaring di tempat gelap dan sunyi sewaktu tanda-tanda awal migraine.
  • Mulakan mandian dari bawah ke atas (kaki, badan, kepala), dengan cara ini mungkin boleh membantu kita mengelakkan diri diserang migraine. 
Pengambilan ubat-ubatan seperti panadol ataupun ponstant hanya mampu mengurangkan kesakitan migraine untuk jangka masa pendek sahaja. Migraine akan kembali menyerang tanpa amalan gaya hidup yang sihat. Tambahan pula, ubat-ubatan penahan sakit mempunyai kandungan dadah yang boleh mendatangkan kesan buruk kepada badan kita untuk jangka masa panjang. Pengambilan ubat-ubatan dengan kandungan dadah yang berlarutan boleh menyebabkan masalah-masalah lain khususnya kepada wanita seperti kesukaran untk mendapatkan zuriat ataupun risiko memperolehi bayi yang tidak sihat/cacat.

Sakit kepala yang berlarutan boleh menyebabkan migraine. Jika kita mencapai tahap kritikal migraine ia boleh menyebabkan muntah, pening, cirit-birit serta sensitif kepada bunyi dan cahaya.


Apakah vitamin Shaklee yang sesuai untuk pesakit MIGRAINE?

Gabungan OSTEMATRIX & B-COMPLEX adalah vitamin Shaklee yang terbaik untuk pesakit migraine. Ini kerana:




Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migraine. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.



B Complex

Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migraine, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, stroke dan sebagainya.

Bagi penderita migraine, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migraine. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda perlulah menjaga pemakanan anda. Begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti harian dan sebagainya. Serta, pertimbangkanlah tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.


Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

VITAMIN SHAKLEE: MELSHAKE & OMEGA UNTUK ANAK SIHAT & PINTAR

Assalamualaikum semua!


Jom kita maksimumkan tahap kecerdasan otak anak-anak kita!
Dalam masa yang sama kita bekalkan makanan tambahan yang terbaik yang mengandungi semua vitamin & mineral yang diperlukan untuk tumbesaran mereka!


RETAIL PRICE: RM250
MY PRICE: 10% LOWER + Free Postage!

Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

TEKANAN DARAH TINGGI

Assalamualaikum semua..

Hari ni macam tak nak tulis banyak-banyak lah.. just nak share beberapa gambar menarik yang boleh menyampaikan info tentang tekanan darah tinggi nih.. Jom tengok!

Apakah itu tekanan darah tinggi?



Apakah yang berlaku jika seseorang itu menghidap tekanan darah tinggi?


Apakah punca tekanan darah tinggi dan apakah yang perlu dilakukan??




Apakah tahap bacaan tekanan darah yang sihat/merbahaya?

Adakah set vitamin Shaklee yang boleh membantu?

Adaaaaa....


RETAIL PRICE: RM 244
MY PRICE: DIJAMIN 10% LEBIH RENDAH!

p/s: tekanan darah tinggi ni tak mengira usia tau.. zaman sekarang ramai orang muda kena stroke sebab tak jaga tekanan darah! huuuu...

Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

VITAMIN SHAKLEE: KURUS SECARA SIHAT & DIJAMIN BERKESAN

Assalamualaikum semua..

Hari ni saya nak share beberapa persoalan ttg "Diet dgn Vitamin Shaklee".. (^_^)


Akhir-akhir ni saya tengok ada macam-macam product untuk kuruskan badan yang dijual di internet nih.. Jus paling sedap la.. Pil bakar lemak la.. Krim panas la.. Kebanyakannya menjanjikan sesuatu yg terlalu indah dan magika spt "minum 2 hari turun 10kg!".. ataupun, "lepas 3 hari sapu, kena beli seluar baru! sebab seluar lama sangat longgar!".. atau yang paling parah, "minum 2 cawan, turun 5kg selepas 10jam!"... hahaha! agak-agak boleh caye ke statement-statement tu??


come on la... fikir logik sket please... lemak tu, dah bertahun-tahun melekat kat dalam badan kita okayy.. takkan laa dalam sehari-dua je boleh hilang begitu sahaja??! ayoooo... logik ke? lagi satu, korang rasa bagus ke kalau sekelipan mata je berkilo-kilo lemak tu hilang daripada badan kita? tak terfikir ke, "kalau lemak tu easy come, easy go.. maknanya ia akan easy to come back also laa kan??"


Apabila produk-produk magika tersebut mampu menjanjikan 'bintang & bulan' kepada mereka-mereka yang nak kurus desperately ni, maka wujudlah kata-kata macam, "jangan diet dengan vitamin.. tak berkesan pun".. ataupun, "lambat la kurus makan vitamin nih.. 3 bulan pun tak turun-turun berat aku".. tak pun, "aku makan vitamin shaklee, bukan makin kurus.. makin berselera makan & asyik laparrrr je ade la"...


hahahaha!! saya gelakkan je orang buat statement macam tu.. orang yang cakap diet dengan vitamin Shaklee ni tak ada kesan adalah orang yang cetek ilmunya... kesian dia.. hmm.. mungkin SID dia tak explain betul-betul kot...


Ok, meh saya share sket jawapan/penerangan kepada persoalan-persoalan yang sering timbul berkenaan dengan program penurunan berat badan dengan vitamin Shaklee nih..


Q1: Berkesan ke diet dgn vitamin Shaklee & ESP/Cinch?

Jwpn: Insya Allah berkesan. Malah anda akan jadi lebih sihat! Kenapa?? Sebab diet dgn product Shaklee, ia bukan sahaja mampu menurunkan berat badan, malah makanan tambahan spt ESP/Cinch akan membantu memelihara kandungan protein yg diperlukan bg badan manusia serta mengekalkan jisim tulang yg sihat.

Q2: Mengapa berat badan tidak turun secara mendadak?


Jwpn: Penurunan berat badan secara mendadak bukanlah sesuatu yg sihat sebenarnya. Ini kerana, tidak mungkin lemak yg terkumpul bertahun2 boleh hilang dlm sekelip mata kan?? Di samping itu, vitamin & supplement protein Shaklee (Cinch atau ESP) membantu mengekalkan bekalan protein di mana ia membantu membentuk otot & tulang yg sihat pula.

Jadi, jgn risau jika berat tidak terus turun selepas menggunakan produk Shaklee.. kerana perubahan akan mula berlaku di dalam badan anda supaya lebih sihat dahulu! Dan pembentukan otot yg sihat akan mengubah 'bentuk' badan anda (tone down) badan anda terlebih dahulu.

Q3: Adakah anda akan gemuk semula jika berhenti mengambil set penurunan berat badan Shaklee?


Jwpn: Tidak. Ini kerana lemak-lemak yg telah ditukarkan kepada jisim otot & tulang tidak akan bertukar semula menjadi lemak. Jika anda tetap gemuk semula, ia adalah akibat tabiat pemakanan anda yg tidak sihat ataupun kuantiti makanan yg diambil melebihi daripada sebelumnya!

Q4: Siapakah yg boleh mengambil vitamin & supplement Shaklee utk diet?


Jwpn: Sesiapa sahaja. Baik ibu menyusukan, wanita berkahwin, anak dara, lelaki dewasa, warga berusia mahupun mereka yg mengalami obesiti. Ini kerana Shaklee mempunyai gabungan set diet yg pelbagai; mengikut keperluan diet setiap golongan.


Dan ini adalah antara gabungan / set penurunan berat badan Shaklee yang paling berkesan:



RETAIL PRICE: RM390
HARGA SAYA: 10%++ lebih rendah!!

So, yang mana pilihan anda? Dapat kurus semata-mata selepas 10jam, ataupun dapat kurus, turun ukuran badan + kesihatan yang tak ternilai lagi dengan vitamin Shaklee? Guna kebijaksanaan anda untuk memilih ye.. ^_^


Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

ANCAMAN KESIHATAN RAKYAT MALAYSIA

Assalamualaikum semua..

Hari ni nak share beberapa fakta tentang rakyat Malaysia yang sangat menakutkan sebenarnya! Fakta ni penting untuk memastikan kita akan menjaga pemakanan kita selepas mengetahuinya.. ye lah, kadang-kadang kita ni bila tak diingatkan dengan perkara-perkara yang 'menakutkan' macam ni, kita pun terlupa.. sudahnya, bantai makan ikut selera/nafsu makan je.. huhu..



haaaa... risau tak? 1/3 daripada kita mempunyai tekanan darah tinggi tau... maknanya, seolah-olah antara kita, suami/isteri & ibu/bapa kita, akan ada seorang yang menghidap darah tinggi ni! ayoooo... patut la kes stroke / angin ahmar semakin meningkat juga sejak akhir-akhir ni... >_<


So, jaga kesihatan, jaga pemakanan & tingkatkan pengambilan makanan yang berkhasiat seperti buah-buahan & sayur-sayuran dalam pemakanan harian ye... kalau tak mampu nak telan buah & sayur banyak-banyak, boleh order vitamin dengan saya! hehe..



Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.


VITAMIN SHAKLEE: VITAMIN YANG SEMULAJADI, HALAL & SELAMAT

Assalamualaikum semua.. Sekadar satu reminder/peringatan kecil untuk kita semua.. (^_^)

Sejak akhir-akhir ni saya lihat pelbagai produk 'kecantikan & kesihatan' tumbuh bagai cendawan selepas hujan di internet nih.. Tak kiralah sama ada di Facebook, blog mahupun laman-laman web. Ada produk untuk licinkan kulit, hilangkan jerawat, merawat kesuburan, ubat kuat, dan yang paling laris produk pelansingan badan. Ye lah, siapa tak nak jadi cantik kan? Terutamanya bagi mereka yang sudah melahirkan anak ataupun hendak melangsungkan perkahwinan.

Saya bukan nak bersifat 'membela' produk yang saya jual. Cuma, saya amat berharap agar kepada pembeli-pembeli di luar sana
menyemak & meneliti terlebih dahulu apa-apa produk yang ingin dibeli; khususnya sama ada ia HALAL, SELAMAT dari segi bahan yang digunakan serta MENDAPAT KELULUSAN Kementerian Kesihatan Malaysia.

Bukan susah pun nak periksa, cuma:

1. Lihat logo halal yang tertera pada produk. Jika tiada, dapatkan kepastian daripada pengedar. Jika ada, minta ditunjukkan salinan sijil halal yang dikatakan. Tiada tanda halal JAKIM tidak bermakna tidak halal ye. Sesetengah produk dikeluarkan oleh pengeluar di negara lain. Jadi, minta salinan sijil halal oleh negara berkenaan daripada pengedar anda.

2. Lihat jika produk tersebut ada nombor siri kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Label kelulusan serta nombor siri biasanya diletak/dilekat di bahagian belakang botol/bekas; berhampiran kod bar produk.

3. Baca senarai bahan isi kandungan produk tersebut. Jika ada yang meragukan, minta pencerahan daripada pengedar/agen yang menjual. Agen/pengedar yang bagus/baik akan membekalkan anda dengan maklumat-maklumat yang tepat supaya produk yang dijual tidak meragukan serta yakin selamat untuk digunakan.

Ingat ye, "You Are What You Eat". Jangan kerana semata-mata ingin mencapai apa yang dihajati (kurus, kulit licin & sebagainya), kita sanggup memperjudikan kesihatan kita. Mungkin kita lihat dalam jangka pendek sesuatu produk itu berkesan mencapai matlamatnya; tetapi jangan lupa bahawa ada banyak lagi bahan lain yang ia 'tinggalkan' di dalam badan kita. (^_^)



Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

VITAMIN SHAKLEE - PROMOSI APRIL

Assalamualaikum semua!

Sempena birthday saya yang menjelang pada bulan April ni, saya nak buat promosi best! Jom tengok!



Kenapa saya promosikan OMEGA GUARD ni ek? Sebab ia baaaanyak sangat manfaatnya.. dan baaaaanyak golongan yang boleh mendapat kebaikannya tau... Meh kita tengok kebaikan Omega Guard nih:

© Minyak ikan laut dalam yang mengandungi Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
© Membantu pesakit diabetis
© Mengurangkan hypertension
© Menguatkan fungsi paru-paru bagi pesakit asthma
© Memperkaya susu ibu
© Meningkatkan fungsi otak khususnya bagi kanak-kanak, bayi (melalui penyusuan) dan janin
© Mengurangkan senggugut & PMS
© Mengurangkan kesan kesakitan otot & ligament selepas bersenam
© Membantu kanak-kanak autistic
© Menghindar penyakit jantung di kalangan kanak-kanak
© Mengurangkan migraine di kalangan orang dewasa


ESP pun sama.. raaaaamai orang boleh mendapat kebaikan dari pengambilan ESP ni tau.. Antara golongan yang boleh mendapat kebaikan ESP ni adalah:

© Ibu yang menyusukan anak
© Wanita yang inginkan kulit yang gebu
© Wanita yang ingin menurunkan berat badan
© Wanita yang ingin mengekalkan berat badan yang sihat
© Ibu yang ingin re-laktasi
© Mereka yang sukar untuk mengambil makanan pejal
© Mereka yang terlalu sibuk sehingga sering terlepas waktu makan
© Mereka yang sering tidak mengambil makanan pada waktu yang tetap
© Wanita yang ingin memelihara kestabilan hormon


Kenapa saya nak beri percuma ALFALFA pulak ye?

Juga kerana raaaaaamai orang yang boleh mendapat manfaat daripada ALFALFA ni tau.. sebab ALFALFA ni raja segala tumbuhan! Antara kebaikan alfalfa ni adalah:

© Membantu membuang toksin di dalam badan
© Menjadi milkbooster kepada ibu menyusu
© Membantu melancarkan sistem penghadaman
© Membantu melawaskan membuang air besar bagi mereka yang bermasalah
© Membantu mengurangkan jerawat pada badan

So, apa lagi! Jom order sekarang untuk dapat Alfalfa percuma ni! Bulan lain saya tak buat dah tau.. (^_^)


Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


13 KEBAIKAN LECITHIN SHAKLEE UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN

Assalamualaikum semua..

Kali ni saya nak share tentang salah satu supplemen yang wajib ada bersama saya walau ke mana pun saya pergi iaitu LECITHIN Shaklee.. Sebab apa? Sebab Lecithin Shaklee ni SANGAT PENTING tau untuk mereka yg ingin menurunkan berat badan secara sihat & selamat..


vitamin shaklee untuk kurus


Untuk pengetahuan anda, Lecithin Shaklee adalah berasaskan soya ye.. bukan daripada haiwan.. sebiji kapsul Lecithin Shaklee adalah seberat 530mg.. dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, kita memerlukan 4000mg sehari untuk ia berfungsi membakar/mengemulsikan lemak-lemak di dalam badan kita..

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu ‘terapung’ dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran..


Kenapa kita perlukan Lecithin ni untuk menurunkan berat badan ye?


Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan manusia; tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung serta biji kacang soya…(dan tahukah anda?? Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin! Woww!)…dan yang menariknya.. Lecithin Shaklee memang berasaskan kacang soya!! (*_^)

set kurus shaklee

Jom kita tengok 13 kelebihan Lecithin Shaklee yang berasaskan kacang soya ni >>>

  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras … Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini.
  • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye.. memecahkan lemak).. Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian tau… Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan….Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.,
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan

kredit to: Master Lyna Noh >> http://vitaminsemulajadi.com
Jadi, tunggu apa lagi? Jom bakar lemak-lemak yang ada dalam badan dengan Lecithin Shaklee!



Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
Irda - ID 909714
SMS/Whatsapp: 014-984 0240

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Bila Yang Tersayang Tak Sihat

Gambar ihsan En. Google^^
Assalamualaikum semua... Kisah ni saya ambil dari pengalaman 'sifu' saya dalam biz Shaklee nih.. Redcomel; yg memang comel... of course dia lg banyak ilmu dari saya.. hehe.. kredit utk beliau : http://redcomelmall.blogspot.com/

Ni kisah Redcomel yang memberikan NutriFeron kepada anaknya yang demam.. Jom baca!

"Saya paling risau bila Tufah demam. Yang lain tak berapa sangat sebab yang lain senang makan ubat bila tak sihat tapi kalau Tufah yang demam,  memang bercinta nak suruh makan ubat. Minggu lepas tiba-tiba je suhu badan dia jadi tinggi sebelum dia pergi sekolah. Saya ingatkan tak serius sangat jadi saya cuma beri dia ubat dan dia ke sekolah macam biasa. Tapi bila balik sekolah keadaan dia makin teruk. terbaring je , tak larat nak buat apa-apa. Dalam hati saya aduh, mesti teruk demam sebab dia dah lama tak demam, tapi kalau sekali dah demam memang high fever dan bukan demam suam-suam kuku ni. Memang betul sangkaan saya. Saya lap seluruh badan dia dan basahkan kepala dia supaya panas di kepala berkurang...

Kemudian  saya tanya dia,
"Tufah  nak hot chocolate tak?"
"Nak.." lemah je dia jawab.

Saya bancuh buatkan hot coklat atau nama lainnya Milo ^^ dan saya letak half sachet of Nutriferon.
Macam ni la rupa Nutriferon tu


So, Tufah abiskan hot chocolate dia dan berehat. Memang high fever sungguh, saya sentiasa basahkan kepala dia dengan tuala basah. Sambil tidurkan dia saya baca selawat Shifa biar cepat sembuh... Biasa la bila anak demam para ibu mesti tak lena tidur dibuatnya...saya selang sejam terjaga just to check on him. Saya jangkakan demam ni akan berlarutan 2-3 hari sebab high fever sangat. Kalau teruk sangat memang kena ambil antibiotik la jawapannya.

Hari ke-2
Tufah bangun, badan still panas tapi tak sepanas semalam. So, masa breakfast saya  buatkan dia hot chocolate, bancuhkan dengan Nutriferon. Makan breakfast macam biasa. Menjelang tengahari mamat ni dah berlari-lari sana sini dengan adik-adik dia. Amboi, happy betul kamu bila dah sihat ye? [Mama lagi happy ^_^] Yela, risau tau bila anak sakit. Tapi dia recover cepat sungguh, Alhamdulillah, selawat shifa and the Nutriferon really works. Yeay! Jadi semua rumah harus ada Nutriferon di rumah tau, bagus sangat. Nak bawa travel pun senang sebab dalam sachet comel2."


Mesti ramai tak tahu apa tu Nutriferon kan?

NutriFeron merupakan satu-satunya pemakanan tambahan di U.S. yang dicipta oleh penemu interferon yang boleh menambahkan penghasilan interferon di dalam badan secara semulajadi. Para saintis dan komuniti perubatan telah mengenalpasti interferon sebagai sesuatu yang amat penting bagi fungsi imun yang sihat.Apa itu interferon? Basically ianya adalah sejenis hormon yg berfungsi sebagai perisai penting dlm sistem pertahanan badan terhadap virus2.Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh @ immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.
Nutriferon bekerja dalam dua cara~segera mengaktifkan sistem pertahanan imuniti dan juga menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan  

Sejarah Nutriferon..siapa yang menciptanya
Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi, beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi di dalam badan.

Siapa yang perlukan Nutriferon?
Sesiapa sahaja yang selalu demam / rendah sistem imun dan sebarang penyakit yang berkaitan dengan imuniti/antibodi seperti flu,demam,cancer,asma... tetapi harus diingat yer yang produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh sebarang jenis penyakit. Ajal maut ditangan Tuhan..kita sebagai manusia hanya berusaha dan berikhtiar..




Saya dah jadikan Nutriferon sebagai first aid kit di rumah. Bila suami atau anak-anak mengadu tak berapa nak sihat saya akan berikan Nutriferon. Sebab saya sayang mereka dan berikan yang terbaik untuk mereka. 

Haaa.. ni antara info tentang bahaya Panadol/Paracetamol yg saya jumpa:


"Jangan ambil panadol actifast atau soluble jika anda rasa deman atau sakit kepala. Pengambilan panadol tersebut boleh memudaratkan kesihatan anda pada masa akan datang.

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.


Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam perut anda."

Errks...takmau la makan painkiller lepas ni !


Untuk pesanan vitamin anda dan konsultasi secara percuma, hubungi saya:
SHAKLEE Independent Distributor (Irda - ID 909714)
Email: irda2104@yahoo.com
Call/SMS/Whatsapp: 014-984 0240
COD: Sekitar Johor Bahru, Nusajaya, Skudai & Kulaijaya.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...