ISU HANGAT: ALFALFA SHAKLEE MERBAHAYA!! LECITHIN SHAKLEE ADA BOVINE!!

Kecoh pasal Alfalfa & gelatin Lecithin sejak dua menjak nih.. dek kerana satu artikel yg ditulis oleh seorang doktor. Itu ok lagi, tapi dek kerana ada sorang pengguna yg membuang ke tong sampah produk-produk shaklee yg 'dikatakan' mengandungi Bovine.

Walaupun kedua-dua isu ni memang dah macam satu kitaran timbul-tenggelamnya sejak bertahun-tahun lamanya dulu, tapi biar saya explain satu-satu ye. Kalau masih tak faham, boleh SMS/Whatsapp saya personal ye. Jangan buat kesimpulan sendiri.


1. Isu Alfalfa Merbahaya

Betul; Alfalfa ni herba. Boleh mendatangkan bahaya. Tapi bahaya kepada siapa?? Macam mana boleh bahaya?? Ok, Alfalfa memang TIDAK DIBOLEHKAN untuk diambil oleh pesakit SLE (systemic lupus erythematosus) & ibu mengandung. Itu basic. Dan bukan sahaja Alfalfa, malaha apa sahaja vitamin mahupun benda dalam dunia ni TAK BOLEH DIAMBIL SECARA BERLEBIHAN. Sebab tu, dalam dokumen-dokumen yg Shaklee bekalkan kepada setiap SID ataupun yg ditulis dalam Buku Nutrisi, Buku Panduan Produk mahupun apa-apa files dalam group setiap SID pun akan nyatakan siapa-siapa yg tak boleh ambil satu-satu produk tu. Lagi satu, SILA BACA DI SETIAP BOTOL vitamin yg anda beli tu ye.. Ada directions/cara pengambilan yg disyorkan untuk setiap hari. Jadi, pastikan anda ambil atau anda consult customer anda TIDAK MELEBIHI dos yg telah ditetapkan pada botol tu. In fact, macam Alfalfa pun, saya sendiri tak pernah consult orang untuk ambil lebih dari 6biji sehari pun.. walau gemuk mana pun customer saya tu.. walau desprate camana pun dia nak kurus.. saya tetap limitkan 6biji sehari.. kalau nak ambil lebih, tanggung sendiri ye..

Artikel tentang bahaya Alfalfa yg ditulis oleh si doktor tu hanya berdasarkan pembacaan beliau ke atas 7 jurnal sahaja. Sedangkan bahagian R&D Shaklee telah menghabiskan USD180million untuk membuat research ke atas SETIAP BAHAN MENTAH YG DIGUNAKAN dalam setiap supplement yg dikeluarkan oleh Shaklee tau. Shaklee juga bekerjasama dgn penyelidik dan saintis dari Stanford University, University of California at Berkeley & Tufts University untuk membuat kajian ke atas setiap bahan yg digunakan dan hasil output yg bakal dirasai/diperolehi oleh pengguna vitamin Shaklee.. Nahhhh.. Agak-agak, mana yg lebih meyakinkan?? Research & result saintis universti-universiti tu ke atau pembacaan 7 jurnal doktor yg sorang tu???

2. Isu Gelatin 'Bovine' Lecithin Shaklee

Produk Shaklee tidak ada kaitan dengan ekstrak babi atau seumpamanya. Kapsul yg digunakan adalah dari "bovine" gelatin yg halal. Bovine adalah lembu. Kilang di sana juga telah mengasingkan penghasilan produk khusus untuk Malaysia, yg mana lembu-lembu disembelih cara Islam. Ada wakil pengedar dari Malaysia sendiri pergi untuk melihat sendiri proses tersebut. Jika anda ingin membeli vitamin yg berbentuk kapsul or softgel,pastikan kapsul yg digunakan adalah Bovine gelatin dan bukannya PORCINE gelatin.

Sila bertanya kalau tak tahu, jangan terlebih bijak untuk buat andaian sendiri

Untuk pengetahuan kalian,
- BOVINE (lembu)
- PORCINE (babi/khinzir)
- HUMAN (manusia)
- AVIAN (burung)
- CAUSIAN (kerbau)

Untuk pengetahuan juga, untuk mendapatkan sijil halal ISA (Islamic Services of America) adalah jauh lebih strict daripada sijil halal JAKIM tau.. sebab apa? Sebab negara US mengamalkan dasar terbuka; so silap-silap product menipu bagi sijil halal, bila-bila masa rakyat dia boleh saman kerajaan ataupun syarikat pengeluar tu tau.. haha.. jangan ingat mentang-mentang kita ni negara Islam, maka negara kita je yg menitik beratkan isu halal-haram nih.. walhal orang Islam yg 'tersepit' di tengah-tengah orang kafir tu sebenarnya lebih kukuh pendiriannya dari kita tau..

Kesimpulannya, kalau tak tahu, sila bertanya kepada upline atau SID yg menjual kepada anda. Sebab itu tanggungjawab SID yg menjual untuk explain kepada anda. Jangan pandai-pandai nak upload/share gambar kontroversi terus-terus kat wall fb ye. Tersalah fakta, fitnah jadinya. (^_^)

PROMOSI ALFALFA SEPANJANG JANUARI 2014!
BELI 6 PERCUMA 1!!
Beli 2 botol & dapatkan PENGHANTARAN PERCUMA!!

Irda (ID 909714)
014-984 0240 (SMS/Whatsapp)
Facebook: www.facebook.com/Yourhealthshoppe
Email: irda2104@yahoo.com

5 comments:

  1. Replies
    1. tq sbb sudi singgah Akmal Rusydi.. :)

      Delete
  2. Kalu bovine tu lembu sekalipun, betul ke dia sembelih ikut cara islam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila satu-satu produk Shaklee itu telah mendapat sijil halal oleh ISA, maka setiap prosedur bagi memastikan status halalnya juga telah dipenuhi. Seperti yg saya nyatakan dalam artikel di atas, bukan mudah sebenarnya sesuatu produk itu untuk mendapat sijil pengesahan halal di negara maju seperti USA disebabkan oleh ketatnya undang-undang di negara mereka. Mereka sebenarnya jauh lebih mementingkan isu yg sensitif seperti halal ini berbanding negara membangun seperti kita.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...