Tahukah Anda Kebaikan dalam setiap 100 gm Soya?
Soya memiliki nilai gizi yang terkenal lengkap. Di dalam 100 gram soya mengandungi sebanyak 34.9 gram protein, 331 kalori, 18.1 gram lemak, 34.8 hidrat arang, 227 kalsium, 585 fosfor, 8 mg besi, 110 SI vitamin A, 1.07 mg vitamin B1 dan 7.5 gram air.
Soya juga memiliki sejumlah phytochemical termasuklah isofl avon yang dapat bekerjasama untuk membantu melawan keadaan penyakit seperti penyakit kardiovaskular, osteoporosis dan kanser payudara.
Manfaat lainnya adalah, soya juga berperanan penting untuk mengusir penyakit diabetes mellitus, gangguan pada ginjal dan juga reumatik. Tanaman ini juga kerap diolah sebagai makanan yang menyihatkan.
Jadi, tidak hairanlah jika tempe dan tauhu sering menjadi makanan pilihan orang ramai. Ini kerana, ia bukan sahaja lazat tetapi juga mudah diolah di samping memiliki manfaat yang besar pada kesihatan. Proses fermentasi soya sebenarnya dapat membuat nutrisi yang terkandung di dalamnya lebih mudah diserap oleh tubuh.
Apakah perbezaan makanan yg tinggi karbohidrat dan tinggi protein dlm aspek membekalkan tenaga?
Untuk makanan yg tinggi karbo (seperti gula-glucose type), ia akan terus dilepaskan ke dalam darah dgn cepat,meningkat dan menurun dengan cepat (kerana indeks glisemiknya tinggi,jadi energy yang dibekalkan adalah dlm tempoh singkat.
BEZA ESP DENGAN MAKANAN HIGH KARBO
ESP (Energizing Soy protein), glucosenya dilepas ke dlm darah sedikit demi sedikit (indeks glisemik rendah) Ia mengawal paras gula dalam darah dan tenaga yg dibekalkan berpanjangan
INFO TAMBAHAN:
Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah AMAT penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.