KEPENTINGAN & KEBAIKAN PROTEIN UNTUK TUBUH KITA

Tahukah anda bahawa 25% daripada badan kita terdiri daripada protein? Ya. Kuku, rambut, kulit & otot-otot kita adalah terdiri daripada protein. Protein juga membantu dalam pertumbuhan sel baru yg lebih elok di dalam badan kita. Di mana; sel-sel badan kita secara rutinnya akan silih berganti dalam tempoh setiap 2 minggu. Jadi, di sinilah terletakknya kepentingan & kebaikan protein bagi tubuh kita.


kebaikan shaklee
Protein yg mencukupi membantu kita menjadi sihat & cantik

Tanpa pengambilan protein tambahan yg mencukupi dari sumber yg baik, beberapa kesan buruk boleh terjadi ke atas tubuh kita seperti:

1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
3. Liver (penyakit hati)
4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
12. Irritability (Badan menggeletar)
13. Fatigue (Letih lesu)
14. Weakness (Lemah)
15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)



Bagaimana nak menambah protein dalam badan?
Ambillah makanan yg mengandungi sumber protein yg tinggi seperti ikan, telur, daging, sayuran serta kekacang di dalam menu harian anda. Pengambilan makanan dengan sumber perotein yg tinggi jga tidak terlalu membebankan sistem penghadaman anda untuk memprosesnya sepertimana sumber karbohidrat.

esp shaklee
Sumber protein daripada makanan harian


Jadi, tenaga tubuh anda tidak akan bertumpu di proses penghadaman sehingga boleh menyebabkan anda berasa lesu atau mengantung setiap kali selepas makan.

Salah satu sumber protein kekacang yg terbaik adalah dari kacang soya. Namun, kaedah pemprosesan kacang soya yg tidak teliti ataupun cucian menggunakan bahan terlarang seperti alkohol boleh menyebabkan khasiat kacang soya itu 'luntur'. Jadi, sekiranya anda ingin mengambil protein tambahan dari sumber kacang soya, PASTIKAN ia adalah dari sumber yg organik atau non-GMO serta proses penyediaannya tidak mengakibatkan khasiatnya 'luntur' atau hilang begitu sahaja.


kebaikan soya


Contoh sumber protein soya tambahan dari sumber & kaedah pemprosesan yg TERBAIK adalah Energizing Soy Protein (ESP) daripada Shaklee. Ia diperbuat daripada sumber kacang soya non-GMO serta proses penyediaannya hanya menggunakan air; bagi memastikan khasiat soya itu kekal dapat dinikmati oleh para pengamalnya. Pengambilan ESP mengikut sukatan saranan yg betul boleh mendatangkan pelbagai kebaikan seperti mencantikkan kulit, menghilangkan parut, menurunkan berat badan, menstabilkan hormon, memberikan tenaga berpanjangan serta merangsang penghasilan susu (milkbooster) bagi ibu menyusu.

esp shaklee


ORDER ESP ANDA SEKARANG!

HARGA ISTIMEWA menanti anda! Dan dapatkan konsultasi eksklusif berdasarkan keadaan kesihatan anda.

Irda
014-984 0240 (SMS/Whatsapp)
Pengedar Shaklee Prihatin Anda

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...